Näää det gick inte ....

... att få ren ugnen!!! Efter ett par timmars kamp är det bara att resignera. Ugnen är nästan sämre nu än när jag började. Önskar jag vore infödd värmlänningen så jag kunde säga "DRET" med eftertryck. Men det funkar inte på invandrad dialekt.
 
Så här var det alltså:
Jag köpte" Mr muscle", en sprayflaska med rengöringsmedel för ugn och det skulle alltså med "manlig muskelstyrka" få min ugn lika ren och fin som den på bilden. Och jag skulle inte behöva slita ont, bara spraya och torka av.
Innan så läste jag noga hur man skulle bete sig. Och det var noga! Plasthandskar, skydd på golvet framför spisen. Man fick inte andas in det här frätande ämnet. Alltså sprayade jag lite och rusade ut på altanen för att andas och så in igen och sprayade, ut på altanen osv. Ändå fick jag några andnödattacker som kändes kvävande.
 
Man skulle hålla burken lodrätt! Men min ugn är ju  inte en vägg, den är en  kub. Det går inte att spraya den invändigt på alla sidor och hålla burken upprätt. Jag gjorde i alla fall ett försök. Men det borde jag inte ha gjort. Borde bara ha sprayat "golvet " och "väggen rakt fram".
 
Man skulle ta bort galler. Jag tog bort ugnsgallret men fick inte loss sidogallren. Hittade inte bruksanvisningen för spisen heller. Sprayade alltså på sidorna  ändå. Borde jag inte ha gjort. Det gick inte att få bort lort eller rengöringsmedel under sidogallret. Nu ser det värre ut än förut med ett grått fasttorkat lager av rengöringsmedel. Och jag får inte bort det.
 
Man skulle inte spraya på värmeslingorna och det fattade jag först när det var för sent, hela "taket" i ugnen är ju fullt av värmeslingor.  Borde jag alltså  inte ha gjort. Det gick inte att få bort vare sig smuts eller rengöringsmedel under värmeslingorna. Värre än förut alltså!
 
Man skulle inte spraya på nåt som heter pilotlight. Jag vet fortfarande inte vad det är så jag vet inte om jag sprayade på den. Kan ha varit någon av lamporna??? Kanske har jag förstört nåt allvarsamt?
 
Sen klantade jag mig och sprayade på glasluckans insida. Borde jag inte ha gjort. Nu är den flammig på ett sätt som den inte var förut. Antingen förstörde jag något skyddande lager eller också var lorten mer jämnt fördelad innan. Trots ivrigt gnoende med olika rengöringar och vatten emellan och till slut fönsterputs så envisas glasskivan med att vara flammig och liksom kladdig.
 
Jag kan inte det här, jag gör inte det här mer! Nästa gång anlitar jag ett tryggt proffs till den här delen av städningen, någon som vet hur man gör, och framför allt, som vet hur man inte gör!!!!
 
Just nu sitter jag dessutom  bara här och inväntar döden. :-) I min släkt dör folk i hjärtinfarkt och gärna i åldern 65 till 70! Läste en gång en forskningsrapport om att riskbeteendena för att dra på sig en akut hjärtinfarkt var kyla, stor måltid, alkoholintag,  kroppslig ansträngning, ja och så att vara man förstås. En forskare ville kolla mer om vilken typ av kroppslig ansträngning som var farligast och kom fram till att just detta som jag har gjort nu i flera timmar var i särklass allra värst:
Ansträngande arbete med armarna rakt ut från kroppen i vibrerande  eller skakiga rörelser, typ klippa häck, såga. Mitt gnidande i ugnen och filande på galler är precis sån rörelse och släktens deadline i ålder  har jag nu inne.
 
Nu sätter jag mig ner och bara väntar på att gubben kommer hem och tar hand om mig.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Vår ugn såg ut som ett bombnedslag men den fick jag ren efter ett par timmars skurande med dels vim, dels såpa! Fast Jif heter det visst numera...

Trevlig kväll!

Svar: Kan vara så att jag inte har tålamod nog att fila och feja bakom och under. Men jag orkar inte med den här obekväma arbetsställningen egentligen. Det går inte. Jag får hela tiden yrsel och ont i nacken. Det är nog största felet.
Inga Magnusson

Postat av: Lena

Städa ugnen invändigt

Blanda tvättsåpa med vatten i en blomspruta och spraya sen ugnen invändigt. Vrid upp den till 100 grader och låt stå i 20 min. Stäng av och låt svalna. Sen är det bara att enkelt torka av all gammal ingrodd smuts med en fuktad svamp. Har du ingen såpa hemma - ställ in en djup tallrik med ättika inne i ugnen i 50 grader. Låt stå i en halv till en timme och tvätta sedan rent

2014-12-19 @ 20:40:09
Postat av: Cathrin

fick tipset att helt vanlig billig tandkräm funkar alldeles utmärkt eller bakpulver. Googla på bakpulver och ugnsrengöring så borde du komma bra saker på spåret. Lätt att säga i efterhand... Lycka till!

2014-12-19 @ 21:12:10
Postat av: Marie

Hahaha..du är alldeles, alldeles underbar. Undra just om våra hjärnor är samsynkade på något sätt - de sänder kanske på samma frekvens. ;-) Jag hade kunnat skriva hela inlägget rakt av ordagrant - hade förmodligen gjort exakt samma misstag om jag skulle gjort rent vår ugn, förmodligen känt samma frustration och just nu inväntar jag också en hjärtinfarkt eftersom min kära far fick en vid 50-års ålder, även om hand överlevde. Hoppas att gubben tog väl hand om dig när han kom hem! Kram

Svar: Tack för vänliga ord om mitt känslomässiga ordflöde. Det var verkligen fritt ur hjärtat. Visst är våra hjärnor samsynkade! ;-) Det tror jag absolut. Men jag tror inte att du hade klantat dig så med en ugnsrengöring, den var bara så fel från början till slut. Fast jag föll för den där bilden på sprayburken, att man inte skulle behöva slita, bara spraya och torka av, inte ens värma och vänta. Ha det gott med julförberedelserna. Här är det lite tajt just nu med att göra i ordning både här och för Bill-familjen nere på Liane. De kommer imorgon.
Inga Magnusson

2014-12-22 @ 09:30:04
URL: http://www.mariee.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback