Politik-dramatik!

Nu är det dramatik på hög nivå! Tvärs emot mångas gissningar, min också, så valde S att inte dra tillbaka sin budget för att förhandla om den med Alliansen. Istället kommer den nu kl 16.00 att fällas i riksdagen av Alliansen + SD.
 
Formellt så kan Löfvén fortsätta att regera med Alliansens budget. Men det har han sagt att han inte kommer att göra så vi får väl utgå ifrån att det inte blir så.
 
Då måste han i så fall avgå nu eller utlysa nyval och stanna kvar tills dess.
 
Om han avgår nu så kan talmannen ge honom i uppdrag att bilda ny regering. Det kan han förstås göra, med eller utan stödpartier antar jag. Men det kan bli kärvt eftersom Alliansen håller ihop och tydligen inte vill stödja en
S-regering. Det andra alternativet är att utlysa nyval och stanna kvar fram till det har gått av stapeln. Alliansens budget gäller fram till dess antar jag eftersom den blir beslutad.
 
Talmannen kan också be Alliansen bilda ny regering men det finns inget underlag för det ser det ut som i dagsläget.
 
Den ankdammspolitik med stadiga block som vi haft i många decennier, verkar ha fått en ordentlig törn och ingen har någon rutin på hur man ska hantera situationen. Det verkar bli lite improviserat efter hand. S- styrelsen har krismöte i eftermiddag efter budgetbeslutet och man kan väl anta att det då formas hur S ska agera framöver.
 
 http://www.expressen.se/nyheter/s-har-forlorat-sin-regeringsduglighet/
 http://www.dn.se/ekonomi/finansministern-om-budgetkaoset-det-ar-sorgligt/
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback