Manifestation för landsbygden - mot rovdjurspolitiken - Mynttorget


Vi var inte med på hela mötet i lördags på Mynttorget i Stockholm. Men vi hörde några duktiga talare, bl.a. Anders Bockgård från Valdemarsvik. Han är författare och historiker. Ekofascister var ett nytt uttryck som jag inte hört förut. Jag brukar ibland använda, ord som naturdiktatur för att beskriva läget. Talarna  fick applåder och stöd från publiken och jag önskar jag kunnat stanna kvar för att lyssna på Gunilla G som är involverad i det nya partiet Naturdemokraterna. Deltagarna i manifestationen bestod mest av människor som bor i vargreviren runt Stockholm, men där fanns också intresserade som man kunde ana var ganska nöjda med rådande läge med  vargstam som  exploderar och förvaltning som  har havererat. Det fanns stort intresse för att dokumentera mötet. Privatpersoner fotade livligt, tv4 var där gjorde intervjuer. Hundar fanns med förstås.  Borde ha fotat Irländsk vattenspaniel men glömde bort. En av bilderna föreställer en bekännande vargvän med en varghybrid hämtad från  Värmland. Hon såg lite rädd och trotsig ut, höll sig på sin kant med varghunden.  Hur mycket varg det var i den ville ägarinnan inte uppge eftersom det enligt henne var ett känsligt ämne.
Kommentarer
Postat av: soffie

verkar som det kom rätt så många! hoppas du har njutit för fullt av sommarvärmen idag:)

Postat av: Veiken

Det är alltid roligt att lyssna till en bra talare. Tänk att det är sådana motsättningar mellan folk på landsbygden och storstadsfolk. Det kan man ju räkna ut med knäna att det inte är roligt med varg in på knutarna...

Ha det gott!

2012-03-27 @ 22:17:20
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Christer

En liten fråga varför ska vargen utrotas den har funnits i många tusen år och utan varg hade ni inte haft jakt hundar eller andra hundar. Jag tycker naturen ska ha sin gång utan att människan ska bry sig de tror ja blir bäst.

2012-03-27 @ 23:46:45
Postat av: Inga Magnusson

Soffie: Sommarvärmen idag var helt fantastisk, + 20 grader. Jo, det kom fler än jag trott till Mynttorget, ändå är ju inte själva innestan drabbad utan folk hade åkt in från Roslagen och andra orter runt omkring.Veiken: Ja, jag tror det var viktigt att få lyssna på kloka ord och att tala med varandra och våga visa vad man tycker. Det är inte skamligt att säga nej till varg i sin trädgård och i sin närhet.Christer: Vargen är ett av jordens vanligaste och härdigaste däggdjur. Det ska självklart få finnas, men passar inte i Sverige annat än i små och hårt kontrollerade populationer. Och alla som drabbas av närgången varg ska genast ha rätt att döda dem. Jag tror inte att Du vill att naturen ska ha sin gång utan mänsklig förvaltning om du tänker efter på konsekvenserna ur olika aspekter. Vi har levt i Sverige utan stora rovdjur i så där hundra år och det har gått alldeles utmärkt, ingen har saknat dem, vare sig bland människor eller andra djur.

2012-03-28 @ 00:12:10
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Selma

Som du vet tycker jag att rovdjur ska få finnas och håller inte med dig i den frågan alls men det vet vi ju så det lämnar vi dit hän.Det här med varghybridhundar tycker jag däremot är bara trams. Vad ska det vara bra för. Nog finns det tillräckligt många olika hundraser och korsningar för att det ska räcka utan att man tar in vargblod och riskerar att få en alltför stark och allt för egensinnig hund i samhället.Om nu förfäderna domesticerade vargen en gång i världen kan vi inte låta oss nöja med det?!? För att ett djur ska fungera i samhället bland människor krävs helt andra egenskaper än vad en varg behöver i naturen.

2012-03-28 @ 08:35:39
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Inga Magnusson

Selma: Japp vi vet nog var vi har varandra i rovdjursfrågorna. Jag tycker det är helt ok att det finns rovdjur men de passar inte tillsammans med människor, speciellt inte i ett land där de människor som berörs inte får försvara sig mot djur som är närgångna. Varghybrider är en farlig utveckling med djur som är både tama eller vilda. De kan säkert fungera bra så länge omständigheterna är optimala men under mer extrema situationer med stress, igångtriggning av jaktinstinkt och lek som övergår till aggression, vilket hunddjur kan vara benägna för, så kommer det vilda fram och hybriden blir ett farligt djur. Vi har ju alltid flera hanhundar i huset, de fungerar som en flock. Men om inte Roland är flockledare och kan hejda allt för vild lek så skulle de kunna drabba samman och slåss på rikigt till slut. Hunddjur kan triggas igång till sånt exempelvis i en leksituation. Nu är tröskeln hög till sånt hos våra i grunden väldigt lugna, stabila och väluppfostrade hundar, men betydligt lägre hos vilda hunddjur. Du har alldeles rätt i att såna egenskaper hos vilda hundar har vi försökt avla bort och det är naturligtvis dumt att medvetet avla in dem igen.

2012-03-28 @ 08:53:22
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Pillan

Sen är ju vargarnas utbredning i vårt avlånga land alldeles uppåt väggarna snedfördelad.

2012-03-29 @ 18:01:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback