Ekonomiskt paradigmskifte

Vi står inför ett paradigmskifte när det gäller ekonomi och handel. Kina är världens folkrikaste land 1,4 miljarder människor, man har världens största valutareserv, oerhört stark ekonomisk utveckling. Landet styrs av en diktatur som garanterar förutsägbarheten i utvecklingen, fast visst är det ett demokratiskt underskott. Kanske blir landet en demokrati så småningom, det är inte ovanligt med diktatur när ett land ska lyftas snabbt från agrikultur till urbanisering.

Man har idag redan en oerhört rik överklass som har fått ta för sig med partiledningens / diktaturens goda minne, för  man räknar med att alla ska bli rikare och några får gå före och bli rika först. Det är en jätteboom i fastighetsbyggnation och man tar för sig av västs teknologi.  Partiet, det enda,  har 80 miljoner medlemmar och har en stark makt. Det finns en fraktion som är elitistisk, dvs man är hårdför och söker framgång till varje pris. Men det finns också krav på en grönare, mjukare och öppnare ledning. Enpartistaten lär bestå men kan förändras mot ett mer modernt tänk.

Konsumtionen kommer att växa och det gynnar i bästa fall Sverige om vi kan hålla oss framme med export av det man inte kan tillverka i landet. Kinesisk skola har redan passerat oss i effektivitet. Intressant att allt detta sker medan jag lever.

Det håller på att förändra sig i världen när det gäller den ekonomiska kartan. När jag var liten, i mitten på 1900-talet,  så var Kina, Indien och  Afrika de fattiga områdena på vårt jordklot, de som var målet för hjälpinsatser och mission,  men nu kommer de alla med rekordfart, fort går det. EU och USA är mer eller mindre bankrutt, lånar av Kina,  och har schabblat bort sitt försprång på olika områden, bl.a. när det gäller forskning, utbildning, teknologi och ekonomi.

 Hmmmm om jag vore ung och hade små barn så skulle jag tänka över möjligheten att emigrera till Kina för att kunna ge barnen en god framtid.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback