Tidsandan från 1968 ...

... resulterade i att skolan över tid blev allt sämre enligt Hans Bergström i DN. Det handlar alltså enligt honom inte om friskolereformen eller om segregation i skolan. Och han tar, liksom jag gjort tidigare i blogginlägg, upp att en orsak till Finlands skolframgångar är att man inte har en behövt möta den utmaning som ligger i att ta emot ett stort antal barn i skolan med ett annat hemspråk.

HB:
"Vi var många medskyldiga i denna tidsanda. Skillnaden mot Finland var att den i Sverige inte stannade vid en vindpust av ungdomlig galenskap utan följdes av galenskaparnas ”marsch genom institutionerna”, än i dag präglande våra skolmyndigheter. Landsorganisationen, till dess ovanskliga ära, försökte hålla emot – väl vetande att arbetarnas barn är mest betjänta av en krävande skola."

Det är bra att ledande debattörer i Sverige tar en seriös debatt om den svenska skolan. Ur den kanske vi kan få ett behövligt paradigmskifte på alla nivåer så småningom. Men det kan ta tid och det måste kanske, som HB antyder, inte bara ta en politisk väg utan också en väg genom de statliga verken / myndigheterna. Eftersom de som anställts där inte är självklart avsättbara i samband med val och majoritetsskifte i riksdagen så är en betydligt större tröghet inbyggd i det systemet, på gott och ont. Och jag kan väl ibland undra om inte en en god del av de tongivande på verksnivå är gamla 68:or.

 Enligt HB så har det tidigare goda arvet verkat länge och gjort att det tagit lång tid för dåliga beslut att få genomslagskraft fullt ut. Det kan ta lika lång tid att hitta tillbaka igen. HB uttrycker det som att det är lättare att göra fisksoppa av fisk än att göra fisk av fisksoppa. ;-) Tja, den som lever får se.

http://www.dn.se/debatt/68-vinden-blaste-bort-lararnas-auktoritet-status-och-loner


Kommentarer
Postat av: Znogge

En väninna till mig som också är lärare har en kollega som är från Finland. Hon är chockad över den bristande respekt som råder i svenska skolor. Framför allt då mot vuxna men även mot kamrater... Tråkig utveckling.

Postat av: Inga Magnusson

Znogge: Just jämförelsen med Finland tar många upp och den är onekligen intresssant eftersom vi startade i ungefär samma läge men har gått åt helt olika håll sedan dess. Skillnaderna länderna emellan kan alltså spegla vad som gick snett i Sverige.

2012-03-24 @ 09:12:11
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback