Tomma platser på lärarutbildningarna ...

... finns det. På vissa utbildningar står hälften av stolarna tomma. Vem ska undervisa när nu stora grupper av lärare går i pension de närmaste åren? Och kraven på behörighet och legitimation har höjts.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tomma-platser-pa-lararutbildningar_6937163.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-star-infor-en-nationell-lararkris
Dålig lön och dålig arbetsmiljö, bullrigt, stressigt, ofta i gamla slitna lokaler bidrar förstås, liksom den låga statusen och maktlösheten.

Men det finns också goda skäl att fundera över om inte utarmningen av arbetet spelar roll. Lärarjobbet har gått  från att vara ett kreativt och kvalificerat fritt arbete  till att allt mer av tiden ägnas åt beordrad  rutinmässig administration och det kommer från långt uppe i systemet, inte från  skolnivå.

 
Det är samma förhållande med polisen och till viss del vården. Administration, i kvalitetens och rättssäkerhetens heliga namn, har fått breda ut sig tidsmässigt i krav uppifrån systemet. Det blir mindre tid över till själva kärnverksamheten. Jag återkommer till ämnet i ett nytt inlägg - minst ett! ;-) -  för det är intressant.

Ämnet administrationsstöld ur budgeterade medel är alldeles för lite belyst i de allmänna funderingarna över varför man anställer allt fler lärare och skolan samtidigt lyckas allt sämre. Man anställer fler och fler poliser men allt färre brott blir lösta. För jag vägrar tro att lärare och poliser sitter med armarna i kors och inte jobbar. Jag tror att folk sliter som bara den men möjligtvis med fel arbetsuppgifter, eventuellt  med något helt annat än att försöka uppfylla kärnverksamhetens mål.

Borde kostnaderna / resurserna för kontroll, dokumentation, rättssäkerhet, administrativ kvalitet ligga utanför det som  budgeteras för kärnverksamheten? De gynnar ju inte med automatik måluppfyllelsen i skolan, patientgenomströmningen i vården, frekevensen uppklarade brott inom polisen. De är ju resurser som egentligen hör till ett annat system och de behövde bli synliga så att de får leva sitt eget liv och tjäna sitt eget levebröd, inte leva på anslag till respektive områdes kärnverksamhet.

Jag lever i ett demokratiskt system och om samhället beslutar att vi ska ha den här kontrollen på lärare, poliser och läkare med kontroller in absurdum,  då finner jag mig i det. Men man ska kalla det vid sitt rätta namn och inte stjäla medel ur verksamheten till det. Sen får man stå sitt kast och anställa fler lärare redan för att behålla kvalitetsnivån  så att vi hinner med allt vi ska göra, inklusive själva undervisningen.

(Nu skriver jag om detta med administrativt intrång i arbetet på en del områden inom offentlig sektor. Det råkar bli i ´samma veva som vi inför ett nytt PA-system med självservice för anställda i  kommunen. Men det har egentligen inte med detta att göra. Det nya PA-systemet kommer säkert att fungera bra när vi kan det och bli lika självklart som att sköta bankärenden själv via nätet. Det är inte den administrationen jag menar utan alla drivor av planer, program och utvärderingar på elevnivå, lärarnivå, skolnivå och kommunnivå som vi måste engagera oss i. Ville bara förtydliga så att det inte missförstås)

Kommentarer
Postat av: Selma

Å andra sidan kanske det är nu det är läge att söka. Ja, inte jag då men jag tänker att det förmodligen måste komma att hända saker i skolans värld vad det lider.

Postat av: Rolle

Vill bara påpeka att jag tror du är inne på helt rätt spår.

2012-03-20 @ 14:21:24
Postat av: Lars Jonasson

Skönt att det åtminstone finns en högskoleutbildning man kan komma in på med kassa betyg!

2012-03-20 @ 15:47:20
Postat av: Landkrabba

Sv: Vi hade vår ceremoni utomhus, i Kalmarsundsparken vid Kalmar Slott. Det var en fin och minnesvärd dag. Det var VÅR dag då vi pratade om saker som betydde något för oss, spelade musik vi tyckte vi passade Adam och läste en dikt som kändes riktad till honom. Äldre släktingar var mycket skeptiska först men de tyckte att det var en vacker stund och jag är övertygad om att de minns Adams namngivning tydligare än något av de andra barnbarnbarnens dop. Efteråt bjöd vi på buffé inomhus och hade ordnat med en kort tipspromenad om Adam.

2012-03-20 @ 19:27:14
URL: http://landkrabba.blogg.se/
Postat av: Veiken

Jag har också bloggat om detta idag. Det finns många knutar att lösa. Det viktigaste är just nu att motivera ungdomar till att söka utbildningen.....

2012-03-20 @ 20:39:44
URL: http://www.veiken.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback