Vargpolitik på lösa grunder ...

... och ibland blir det ovanligt tydligt illustrerat. I kväll tisdag så sades på kanal 1 Svt att inaveln i vargstammen är ett stort problem (enl Naturvårdsverket och EU) så man ska importera och hägna (= människotillvänja!) ryska vargar för att sedan släppa ut dem i svenska skogar. Allt till en orimligt hög kostnad och risker med importerade sjukdomar som bärs av de ryska vargarna.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ryska-vargar-till-svenska-djurparker?rm=print

Enligt Värmlandsteve samma kväll (vargforskare Olle Liberg från årligt vargkramarmöte i Vålådalen) så är inaveln inte alls är ett stort problem. Framför allt är det inte ett biologiskt problem utan ett politiskt. Den svenska vargstammens invandrade individer har förökat sig över förväntan så man kan lugnt ha 20 år med naturlig invandring innan man behöver tänka på att importera varg med nya gener på konstlad väg .http://svt.se/2.22620/1.2741459/mindre_inavel_med_nya_vargar

Enligt andra forskare (SLU professor Öje Danell)  så har inavel aldrig någonsin varit ett bekymmer i vilda djurpopulationer. Det vilda livet är så tufft att det med automatik slår ut icke- livsdugliga individer. Inavel är ett husdjursproblem som inte går att överföra till naturens villkor. 

Vargpolitiken från Naturvårdsverket, Regeringen, Lena Ek och EU vilar alltså på lösan grund, det handlar om populism, inte om forskning och saklighet. Och för den får många vargdrabbade nu betala ett högt pris med sin livskvalitet och sin säkerhet. Vargarna får betala ett högt pris genom att bli illegalt dödade på onödigt plågsamt sätt. Och antagligen får regeringen, framför allt Centerpartiet, betala ett högt pris i förlorat förtroende bland sina (f.d.? ) väljare.


Sen kommer de vanliga beställningsforskningsresultaten på löpande band, de som ska rättfärdiga vargförekomst i Sverige:
Vargen är inget hot mot den svenska älgstammen. Nej säkert inte sett i ett nationellt perspektiv, men lokalt så är älgjakten i stort sett utraderad i vissa områden. Man kan med  Håkan Sands logik säga samma sak om trafiken i Stockholm; den är inget problem om man slår ut den per meter väg över hela Sverige. Vargarna är inte heller ett problem om man slår ut dem över hela Sverige. Men nu är det ett flockdjur det handlar om och det blir ett rejält antal individer på ett och samma ställe. Och där tar älgarna och älgjakten ordentligt med stryk. Det här reklamarbetet (kallat forskning)  för varg är bara så löjligt och så ofruktbart. Och det hjälper inte till att lösa det verkligt stora problement; brisen på acceptans hos de vargdrabbade.
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=5014662


Kommentarer
Postat av: Annika

Kan inte de stackarna få vara ifred. Kram.

Postat av: Anonym

jag kollade ett naturprogram i söndags om en svart varg,vilka otroliga djur de är,en jobbarkompis till mej har en stuga i Molkom och hon såg en varg förra helgen där. kramen

2012-03-13 @ 20:40:37
URL: http://soffie69.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Annika o Sofie: Jo, det finns ett drag av djurplågeri i den vargpolitik som förs just nu.På film och teve så är de här djuren otroliga och en typ av upplevelse. I verkligheten i trädgården där de egna barnen leker så är de en annan typ av upplevelse.

2012-03-14 @ 09:53:50
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Gunvor

Ja, det är parodiskt. Och politik förstås. Och patologiskt - kramarna ät ju sjukligt fixerade. Skulle det hjälpa dem om man anordnade utflykter för skådande av rivna bytesdjur?

2012-03-14 @ 09:55:51
URL: http://svenska.iedior.se/#home
Postat av: Lena

Du har så rätt! Som vanligt. Gunvors förslag är alldeles utmärkt.

2012-03-14 @ 17:00:06
Postat av: Anonym

Från klarhet till klarhet Inga!

Speciellt detta med överdriven fokus på en enskild fråga som genetiken är märkligt! Dag Lindgren hävdar att enligt 2007 års rovdjursutredning skulle dagens stam ha GYBS redan!

2012-03-14 @ 22:43:54
URL: http://cullingman.wordpress.com/
Postat av: Inga Magnusson

Anonym: Hmmm Dag Lindgren påstår en hel del och jag vet inte riktigt vad han grundar sig på. Men Du har en intressant blogg, värd att läsa för alla som är intresserade av att få balans i rovdjursfrågorna och komma bort från den officiella massiva reklamkampanjen för varg.

2012-03-14 @ 22:59:39
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Bo Kristiansson: Du har skrivit en kommentar som jag inte har publicerat. Du är anonym så när som på namnet under kommentaren och Du påstår att du jagat älg i 30 år, var med i Vålådalens vargkramarmöte och är insatt i de här frågorna. Men när jag söker på nätet så hittar jag bara en naturfotograf med stor entusiasm för rovdjur, ingen älgjägare, men nätet hittar ju kanske inte allt. Om jag får lite mer info om vem Du eg är så ska jag publicera Din kommentar. Jag är inte så förtjust i anonymt framförda synpunkter.

2012-03-15 @ 19:06:39
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback