NWT och rovdjursdebatten

http://www.nwt.se/asikter/signerat/article1055379.ece

http://www.nwt.se/asikter/debatt/article1064050.ece

Lena Ek har nu fått två debattinlägg  i rovdjursfrågan publicerade i den stora tidningen i Värmland, NWT. Hennes EU-vänliga och rovdjursentusiastiska politik har tydligen väckt tidningens gillande. Däremot så ges inte möjlighet att kritisera / bemöta hennes ståndpunkt (=  tidníngens?). 

Lena Eks debattinlägg har publicerats  flera landsortstidningar. Till alla har jag skrivit en replik och bemött henne.  

Alla tidningar utom NWT har tagit in mitt svarsinlägg. Jag menar inte att just mitt svar måste publiceras men i NWT har inget svar, inget bemötande, publicerats.  

Man kan alltså konstatera att det är extremt lågt i tak i rovdjursdebatten i Värmlands största tidning. Tidningens etablerade och uttalade åsikt är och har  alltid varit mycket vargvänlig. Redaktionen kränger glatt på sig hjälteglorian och går vidare i kampen för att få så många vargar som möjligt i ett län som redan är fullt av varg! Man är, liksom Lena Ek, i stort sett stendöv för de bekymmer som följer med haveriet i rovdjurspolitiken. Det är vargreklam som gäller, inte debatt.


Här nedan är mitt svar på Lena Eks debattinlägg, det som skickades till NWT men som inte blev publicerat:

"Ett hån mot de berörda
... är den debattartikel som Lena Ek m.fl. nu publicerar i landsorts-dagstidningarna. Jag som har följt rovdjursfrågorna på nära håll under lång tid känner hur det vänder sig i magen av ilska när jag läser de halvsanningar, lögner och bortförklaringar som regeringen nu oblygt presenterar. Om man åtminstone försökt dölja eländet istället för att föra den nakne kejsaren till torgs och ge sken av vilka vackra kläder han har. Precis som i sagan så kan ett barn genomskåda bedrägeriförsöken i den här "förklaringsartikeln" som inte förklarar något av det som alla frågar sig: Vilka är kriterierna för skyddsjakt egentligen? Hur många vargar ska vi ha i landet och var ska de finnas? När kommer licensjakten tillbaka?
Jag tar en sak i taget:

1. Rovdjurspolitiken är inte alls på rätt väg. Den innehåller enbart konfrontation med de berörda. Det unika samarbete som funnits mellan regering - markägare - jägare är borta och tjuvjakten ökar dramatiskt (just nu är tre polisutredningar i gång). Rovdjurspolitiken är totalhavererad och det syns ingen ljusning. Det största hotet mot vargstammens överlevnad i Sverige, och det är alla överens om, är inte genetiken utan de berördas motstånd och det är just nu i brant stigande tack vare regeringens bedrägliga agerande.

2. Respekten för de drabbade är inte hög, den är noll. Här ljugs det friskt och oavbrutet; skyddsjakt skulle ersätta licensjakt sa två ministrar men så ångrade man sig. Sen sas att det skulle komma nya skyddsjaktbestämmelser, nej man ångrar sig, det får enligt Naturvårdsverkets tolkning bli de gamla som gäller men regeringen kan ju alltid låtsas att de har ändrats. Två ministrar sa också att licensjakten skulle komma tillbaka 2013, men det ska den inte längre. Det är några i raden av de brutna löftena och de vittnar knappast om respekt för de drabbade, snarare en växande nonchalans på gränsen till ett kränkande förakt.

3. Regional förvaltning skulle det bli. Den finns inte. Formellt så är det nu länsstyrelserna som får  bestämma om skyddsjakt men då måste de bestämma precis som Naturvårdsverket vill och tolka lagen så som Naturvårdsverket tolkar den. (!) Det är inte fråga om regional förvaltning, det är ytterst Brysselförvaltning. Regeringen har i princip redan hivat över frågan på EU. Nu kan man i praktisk politik göra precis som en liten skriande opinion i naturbetraktarorganisationerna och tjänstemän på Naturvårdsverket vill och slippa ta ansvaret för det. EU får bära hundhuvudet. Finland däremot, tog striden mot EU och fick rätt på alla punkter utom en. Där har man idag jakt på varg.

4. Naturvårdsverket får bestämma om skyddsjakt utan anmälan menar artikelförfattarna. Men herregud, vem tror att verket på eget initiativ kommer att döda en enda varg (förutom de som man tagit kål på genom nedsövning)?? Man beviljar ju inte skyddsjakt efter ansökan ens på fall som borde vara självklara, på vargar som rör sig runt förskolor / ställer till skada. Naturvårdsverket kommer inte att på eget initiativ ta död på en enda varg! Det begriper alla utom regeringen. Ett spel för gallerierna!

5. Försöken att förbättra genetiken genom flytt av vuxna vargar fortsätter trots att all erfarenhet, nu och tidigare, visar att det är meningslöst och till kostnader som är orimliga samtidigt som pengarna inte räcker till att sätta upp rovdjursstängsel och att sköta dem. Det hela har också genomförts otroligt klumpigt och vållat stor ilska bland dem som utsatts för detta experiment med vargimplantering i sin närhet utan information i förväg. Varför avbryts inte direkt de fruktlösa och kostsamma experimenten med flytt av vuxna vargar???

Nej, gå och göm Dig bakom skämskudden istället Lena Ek när det gäller rovdjurspolitiken! Det hade varit mer klädsamt än att gå ut och påstå att det finns en rovdjurspolitik och att den är på rätt väg!

 Inga Magnusson Årjäng"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback