Tänkvärt om skolan ...
.. och risken att drunkna i ovanifrån beställda utvärderingssystem.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/matbarheten-skapar-en-falsk-bild-av-skolan_7787450.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/matbarheten-skapar-en-falsk-bild-av-skolan_7787450.svd
Kvinna jagad av vildsvin!
Vildsvin är djur som inte är att leka med. Handjuren har uppåtriktade betar som är rakbladsvassa och de används medvetet som dödliga vapen när grisen är grinig av någon anledning. Jag förstår om kvinnan på cykeln, blev skärrad. Enda trösten är att köttet är läckert om man lyckas få död på en som är lagom stor, så där 30 - 50 kilo tror jag är perfekt. Sverige har blivit lite läskigt med vargar och vildsvin och björnar och sånt, att lägga till alla andra faror som lurar runt oss; banditer, rånare och budgetstup. ;-)
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kvinna-pa-cykel-jagad-av-vildsvin_7789398.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kvinna-pa-cykel-jagad-av-vildsvin_7789398.svd
Agenda
Nu har skaren regnat bort så det kan bli traditionell jaktdag på Liane nyårsafton. Kanske rådjursjakt med taxen Oskar.
I kväll bjuder vi goda vänner på lite mat. Vet inte riktigt än vad det blir. Men först är vi fyra som äter, sen kommer fyra till för att fika lite och fira in tolvslaget med oss. Hoppas det inte regnar så vi kan vara ute.
I kväll bjuder vi goda vänner på lite mat. Vet inte riktigt än vad det blir. Men först är vi fyra som äter, sen kommer fyra till för att fika lite och fira in tolvslaget med oss. Hoppas det inte regnar så vi kan vara ute.
Tvättberget jobbar jag hela tiden med, det som bildas när det är många nattgäster, men det är inget problem, tvätta är helt ok.
Pinnekött
Trerätters blev vi bjudna på igår kväll, söndag i Tjärnshaget. Förrätt hemgravad lax norsk, norskt pinnekött med rotmos och potatis och så en dessert av ovanligt slag som jag inte vet namn på,
Norskt pinnekött är väldigt läckert, mycket smakrikt. Det är rimmad lammbringa som tillagats ihop med björkpinnar, egentligen ångkokt, men det finns olika varianter. Här är ett recept
Desserten var däremot en tysk specialitet med ägglikör i botten och så varvat frukt och bär och överst ett lager müsli. Mäktigt och smarrigt och ovanligt.
Vi var alltså ett gäng på återseende, med just återseendets hela glädje, himla kul var det och lite stimmigt när alla pratade och skrattade samtidigt. Tre nationaliteter representerade; svensk, norsk och tysk, sammanlagt åtta personer. Jodå vi fick plats på Tjärnshaget.
Resande ...
...håller alla på med just nu. Bill har åkt till Gotland med sin familj för att fira nyår. Jag vinkade igår kväll av dotterfamilj vid tåget i Karlstad. Usch va tråkigt när barnen åker! De övernattar i Stockholm hos goda vänner för att sedan under nyårsaftonen flyga hem till Umeå. På bilden här så kollar M på en skulptur som speglar vädret med olika färger. Bilden kom igår söndag.
(MP) ute och seglar
Rimligen är (MP) ute och seglar igen i den här artikeln. Man ljuger, medvetet eller inte, om statistik när det gäller invandrare. Man menar att regeringen underlättar för (SD) genom att skylla dåliga skolresultat och hög arbetslöshet på invandringen utan att ha statistiska belägg för det.
Men det finns, i den internationalla elevundersökningen PIRLS som gjorts i Sverige, ett samband mellan lägre skolresultat och att elever är utlandsfödda eller har båda föräldrarna utlandsfödda. Detta statistiska samband finns kvar även om man justerar för hemmets resurser, som man uttrycker det. Med andra ord så kan man tänka sig att det har inte enbart att göra med att de invandrade skulle vara ur olika aspekter "fattigare" än genomsnittssvensken utan med andra faktorer, möjligen med språksvårigheter. Men man avstår i Skolverkets rapport från att analysera detta resultat, vilket kan tyckas märkligt. Ett för laddat resultat? Man gör ju bland annat en stor affär av att flickor presterar bättre än pojkar.
Jag har inga exempel, men utgår ifrån att det finns statistik som säger att arbetslösheten är högre bland nyanlända till Sverige än bland genomsnittet här födda. Det vore i alla fall högst rimligt att det är svårt att få ett jobb om man nyss kommit hit och inte kan språket.
Om någon krattar i manegen för (SD) så är det (MP) när man hanterar fakta i sammanhanget så vårdslöst. Självklart ska Sverige ta emot så många skyddssökande människor som vi kan erbjuda ett anständigt liv, men det är inte juste att bjuda in fler än vi kan ta hand om bra. Vi ska samtidigt klara av vård, omsorg och skola för hela befolkningen. På sikt finns säkert fördelar med invandring men för nyanlända så är kostnaderna höga och de måste fördelas mellan stat och kommun på ett bättre sätt än nu.
Sen kan man fascineras av hur samordnat och stort detta slås upp i samtliga stora media. Och i samma veva presenteras som av en slump att Miljöpartiets språkrör nu träder i tjänst igen efter årsskiftet. Luktar välorganiserad reklamkampanj av journalistkåren som till väldigt stor del röstar på just (MP) ?
Julkort o Jazz
Fler fina hemgjorda julkort droppar in!
Jazz och Oskar fick lite extra uppmärksamhet idag fredag. De har kommit lite i skymundan under helgerna, men nu serverades de lite åldrad julmat, mycket uppskattat.
God mat ...
... bjöd dotter o familj på. Måste få med recepten ¨på ett ungefär här så jag inte glömmer dem. Sallad och kycklinggryta var det. Himla smarrigt var det i alla fall och det är roligt att bli bjuden på mat av sina barn! Här nedan receptet nu:
Kycklinggryta från Umeå
Färsk ( / fryst kycklingfilé) i lite större bitar
lite vatten + hönsbuljong / fond
saft av en citron
soja några msk
röd paprika
champinjoner färska
salt peppar
rosépeppar ganska generöst.
Serveras med svart vinbärsgelé och ris
Julsallad från Umeå
Finstrimlad rödkål
1/2 - 1 äpple
2 apelsiner - ta bort det vita
romansallad
valnötter / pinjenötter
Allt ganska finfördelat
vitvinsvinäger + honung + salt o peppar i lagom blandning.
Aha ...
... det var därifrån det kom, förslaget inom (C) till fri invandring! Jag undrade just vem som hittat på detta opinionsmässiga stolpskott, detta politiska självmordsattentat.
Det ante mig att ursprunget var i ungdomsrörelsen, typ studentorganisationen och hbt-rörelsen som är stark i (C) sedan Carlgrens tid. Ï ungdomsförbunden i alla partier, florerar ibland renodlat ideologiska och gudabenådade idéer som ger en stjärna i himlen men knappast något väljarstöd. I de flesta fall så slipas såna här utopier, som fri invandring för att befolka glesbygden, av lite mot verkligheten innan de når den vuxna organisationen och får därmed en mer undanskymd plats. Men inte i dagens Centerparti, här letas desperat nya hugskott av den falang som för tillfället har ockuperat partiet med tankar som inte alls rimmar med traditionell centerpolitik och som skrämmer bort kärnväljarna och som lämnar en massa människor i Sverige utan politiska företrädare på central nivå.
Nu har förslaget till idéprogram i (c) blivit ett tacksamt slagträ för medier i att hjälpa till med partiets sakta insomnande på riksnivå. I landets kommuner finns fortfarande en massa kloka centerpartister som är duktiga på att klara av en god ekonomisk hushållning paralllellt med utveckling.
Bilder att komma ihåg lille Bill!
Vi fick vackra bilder på Bill från hemresan med tåget mot Stockholm. Det översta kortet är taget genom fönstret när farfar vinkar adjö till Bill och moder. Sen är det tåglunch. Efter den knoppade han i mammans knä, redan en driven resenär! Vi är förstås ledsna att Bill lämnat oss, men bilderna är ändå en tröst. Trist att ´Stockholm ligger så ocentralt i förhållande till Värmland!
Vuxna tvingas hälsa på sina föräldrar!
I Kina pågår urbaniseringen för fullt, det blir allt längre mellan vuxna barn och deras föräldrar. Ettbarnspolitiken har dessutom gjort att de flesta äldre har bara ett barn. Många vuxna barn vill inte / kan inte / hinner inte hälsa på sina gamla föräldrar och det har fått regimen att vakna upp. Helt radikalt så lagstiftar man nu om att gamla föräldrar har rätt till besök av sina vuxna barn. Föräldrar som tycker sig få för lite besök av sina barn kan stämma dem.
Grand i juldekoration!
Sonen överraskades på födelsedagen med en spa-dag på Grand Hotell i Stockholm. Så här vackert var entrén dekorerad.
Spark
Lite sparkåkning hann dotter med under dagarna här hos oss. Det här gamla stadiga fordonet köpte Roland av Kalle på Önnebyn, undrar om han gjorde den själv?
3,9 miljoner svenskar ...
... såg Kalle Anka på julaftonen! Nytt rekord tror jag. Jag var en av dem som tittade, självklart. Utan Kalle blir det ingen jul. Man kan lura svenska folket på pensioner, skatter, folkaktier, SJ, elpriser, banker och mycket annat, men man kan inte ändra på Kalle, inte en enda liten sekvens utan att det blir stort rabalder. Vi är ett märkligt folk här uppe i den höga nord. Någon borde vetenskapligt reda ut vårt känslomässiga förhållande till den här ankan och de andra djuren i Disneys story.
Grillade med dotter ute vid Agnars!
Vi grillade med dotter och familj ute vid Agnars idag. Det bjöds på vanlig grillkorv, chorizo och en nyhet för oss men som barnen gillade att grilla; Chicken nuggets. Det var kanonfint väder och vi gick en god del av vägen dit ut. Gustav i den nordiska natten ser ut att ha fått snuva och näsedropp ;-) Undrar vad som hänt med Britas fågelbord? Rasat ner snö över det? Något illvilligt djur?
Lärare uppmanas beväpna sig ...
... i USA, för att skydda eleverna från galningar. Tanken är fullständigt absurd! Bara idén att det ska finnas vapen på en skola är galen. Det går självklart inte att bevaka de här vapnen hela tiden, förr eller senare får någon fyndig elev tag på dem och börjar leka. Att svara med samma mynt är fel väg att gå. Det måste vara klokare att försöka strama upp vapenlagstiftningen så att åtminstone automatvapentillgången minskas rejält.
Lilla julafton med dotter o familj
Dotter med familj anlände alltså och vi firade lilla julafton med dem. En himla tur hade vi att tomten kunde titta förbi. En tomte stod faktiskt överst på önskelistan hos ett av barnbarnen, den här blev den första i år. Tack snälla tomten! Du spred glädje i vårt hus!
En radiostyrd bil och en radiostyrd helikopter har varit flitigt använda presenter.
Lilla julafton avslutades med ringlekar till juldansskiva + långdans genom huset, allt varvat med Gang-namstyledans som barnbarnen lärde oss ;-) Roligt hade vi i alla fall. Nästa år räknar vi med att lille Bill dansar med oss!
Barnen kommer o går
Medan föräldrarna städade ur stugan de bott i en dryg vecka så promenerade vi med lille Bill. Det var strålande solsken o några minusgrader. Vilken lyx!
Faster och kusinerna hann träffa Bill en stund innan det var dags för Bills avfärd, hem mot Stockholm. Det var ett av sällsynta möten, det är ju långt mellan Stockholm o Umeå, Men väldigt efterlängtat att få ses.
Det var ögonbedövande vackert när sönerna åkte hem med de sina. Först bil till Karlstad och så tåg. Vi hoppas förstås att de kommer tillbaka under vintern igen för att tillbringa sköna lediga dagar här, kanske tillsammans med vänner.
Imorgon fredag ...
... ska vi ringa o sjunga för son som fyller år. Han blir utsatt för en överraskning under dagen av sambo och vänner.
Vi ska ut och grilla korv med barn och barnbarn om det blir fint väder, det gäller att passa på nu innan regnet strilar ner igen.
Sen får vi börja tänka lite på nyårsfirande. Under morgondagen lägger jag ut bilder från några barns hemfärd, i grymt vackert solsken och några barn + barnbarns ankomst = lilla julafton och tomtebesök.
Bloggen sju år!
I dagarna firar bloggen sjuårsjubileum. Det är nästan lite skämmigt att ha bloggat så länge och så flitigt. Under de här åren har många bloggvänner kommit till och många har försvunnit. Det jag skriver om har förändrats genom att mitt liv har ändrat sig på olika sätt. Och mitt sätt att hantera internet är annorlunda. Jag ser att i de första blogginläggen så var jag generös med att uppge personers fullständiga namn till bilder. Det gör jag inte gärna längre, kanske förnamn bara och bild, eller också bara bild, eller bara förnamn. Men sällan något mer om personernas identitet. Det är rätt obehagligt att vara sökbar i alla sammanhang via nätet
Grundtanken är dock den samma; bloggen är en dagbok, varvat med lite funderingar om det jag upplever och det jag läser om och så en del utbyte med andra bloggare. Allt i lagom proportion, utan krav.
Här är ett inlägg från den första tiden!
Det är hunden Schottis. Ser att vi gjorde ambitiösa julkort på den tiden! ;-) Det tycks vi aldrig hinna numera.
Hockeyn 26:e december 2012.
1-4 Färjestad - Linköping blev det! Surt med en sån förlust på hemmaplan. Det var rätt mycket publik, nåt på 6000 tror jag, men det fattades en del över 1000 för att arenan skulle vara full. Många platser gapade tomma uppe i restaurangen. Kanske för mycket med två matcher i mellandagarna som det blev i år. Den 28:e är det hemma mot Brynäs om jag fattat rätt. Och det finns klagomål om för dyra biljetter. Om man ska säga nåt om maten så var det att den var helt ok, men knappast värd sitt pris. Och det gick inte att få desserten i anslutning till varmrätten, för den var inte klar förrän i paus. Som tilltugg till kaffe fanns bara ett slags bondkakor, inga After Eight, praliner eller annat slisk.
Jag kollade efter F som sitter nära Färjestads utgång men det var för långt håll för att se. Antar att han var där, missar nog sällan en match.
Agenda
Traditionell jul-hockey är det idag; Färjestad möter Linköping på Löfbergs Lila Arena och vi kommer att avnjuta det hela med mat i restaurangen. Barnen, Risako och några till ska med, men inte lille Bill och hans mamma, det blir nog för länge och för jobbigt för en 6-månaders bäbis. Dotter och familj kommer med också. De anländer från Umeå lagom till hockeyn i Karlstad.
Grillutflykt juldagen - Önnebyn!
Efter allt ätande under några dagar var det himla skönt att ta en långpromenad ut till Önnebyn. Det var inte solsken men fin nysnö, ett par minusgrader och vindstilla. Här går jag över bron vid Brobacken. Oskar fick hänga med förstås. Han gillade läget men stannade ibland för att bita bort snö och is från tassarna.
Carin o Bill gick också hela vägen, Mattias o Risa gick en del av vägen, Markus och Roland körde bil ut med grejerna. Väl framme så grillade vi korv till lunch och drack lite glögg också.
Julafton - mat och klappar!
Granen klädd, dan före dopparedan!
De här hjälptes åt att klä granen och nästa år kommer Bill också att vara med för han fick god undervisning nu i hur man gör.
Laxen
Först laxen.
Vi passade på att äta på Brogärdet en dag eftersom en av sönerna bor där med familj. Vi fick plats allihop, söner med familj + trevliga vänner till dem; Jimmy och Kaori (stavning osäker!). Jag gjorde lax, ja eller rättare sagt forell från Västersil, som vi fått av goda vänner. Jag testade ett nytt recept och det var suveränt;
Med skinnet på, ej filéead, utan kryddor, ingen folie, men fylld med persilja, i ugnen 100 grader en dryg timme med en lax på närmare kilot.
Alltså den var jättegod, alla smaker kvar i fisken, saftig i köttet - inget rann ut, skinnet skyddade. Och den smakade salt ändå. Till den gjorde jag hollandaisesås förstås, en grönsallad och tjejerna wookade grönsaker, kokt potatis förstås. Detta måste jag testa igen. Hoppas Västersillaxarna överlever till nästa år.
Kortet under är återigen från fina ungar i vänskapskretsen och deras familjer.
Midnattsgudstjänst julaftonskväll!
En fin tradition har det blivit nu att åka till Missionskyrkan i Årjäng för att vara med om det man nu kallar midnattsgudstjänst. Mycket vacker sång och fin musik är det, men också goda ord som ger eftertanke och omtanke. Det behövs en dag som denna, då inte bara julens glädje är ett centralt tema i vår närhet utan också den sorg som slår grymt och hårt mot nära och kära när ett människoliv plötsligt släcks ut.
Hittade den här vackra texten hos Ann-Charlotte.
Senare under dagen, juldagen, blir det mer bilder från julfirandet på Liane. Jag har inte hunnit göra iordning bilder förrän nu.
GOD JUL O GOTT NYTT ÅR!
Till alla bloggläsare och andra vänner önskar jag och Roland en fin helg! I år blir det inte så många papperskort, vi har försökt skicka julkort via mail och internet istället. Några papperskort har det varit till vänner långt bort som vi inte har mailkontakt med.Men vi har rört till det och inte hittat alla mailadresser så några har säkert inte fått julkort på något sätt alls, fast vi brukar skicka. Får be om ursäkt!
Ha det gott under helgen!
GOD JUL O GOTT NYTT ÅR!
Hot mot allemansrätten ...
... är då inte den dom som ger rätt att ta ut avgift för preparerade skidspår. Att upprätthålla skidspår med spårmaskin och eventuell ljusanläggning kostar pengar, både i investeringar och löpande underhåll. Det är inte gratis att köpa in maskiner och sätta upp ljusledning. De som ska köra maskinerna och sköta om det hela vill (oftast!) ha ersättning för sitt arbete. Det känns ganska självklart att man får ta ut en avgift av dem som vill utnyttja ett sådant spår. Något hot mot allemansrätten kan denna spårläggning knappast utgöra. Den som inte vill betala för att åka i ett preparerat spår kan självklart utan inskränkning åka / gå gratis i naturen bredvid spåret. Jag förstår inte alls landstingsrådets (FP) upprörda reaktion och hot om ny lagstiftning.
(Inlägget "Glögg med tillbehör" nedan är uppdaterat med bilder!)
Staten krävs på ansvar för lärarlöner ...
.... från TCO, SACO och LO. Det handlar inte i första hand om var och en lärares plånbok för det är ett individuellt problem. Det handlar om att de låga lärarlönerna avskräcker unga människor från att söka lärarutbildningarna, platser gapar tomma och lärarbristen kommer att bli ett samhällsproblem inom några år när stora årgångar lärare går i pension. Samhällsproblem som berör hela landet måste staten ta ett ansvar för. Den senaste avtalsrörelsen var spiken i kistan, den vägen blir det ingen lösning de närmaste 4 åren!
Nu krävs höjning av lärarlönerna även i en ledare i DN
Julkortsskickandet...
... har det blivit rörigt med i år. Vi har skickat till långt bort belägna och äldre som inte har tillgång till internet. Men sen fick vi inte tag på alla mailadresser så det blev fel i alla fall. Skäms gör jag att vi inte får iväg nåt till alla som vi skulle vilja skicka till.
Glögg med tillbehör ...
... blev det idag och så kaffe med tillbehör efter det, sammanlagt var det 16 personer som kom och gick under eftermiddagen. Himla roligt att så många kom för att träffa barn och barnbarn vid besök i föräldrahemmet! Det var släkt och goda vänner.
Tillbehör till glögg blev renkorvstärningar, skinktärningar, ädelost, pepparkakor, kex i olika former och ´så västerbottensostkexen med citronkräm.
Kexen var samma som vi fick hos K och M för en tid sedan.
Så här ser de ut fast jag gräddade nog mina lite mer. Det är enkelt. Man tar riven västerbottenost och lägger i små högar på bakplåtspapper, sätter in i ugnen på 200 grader. Låter det grädda tills kexen är lite bruna i kanten. Till det hade jag citronkräm. Den består av creme fraiche (eller motsvarande mjölkfritt) med mango chutney och rivet citronskal. Man får smaka sig fram till proportionerna.
Bill fick busa med många olika människor under dagen. Helt ok, varvat med lite egentid.
På kvällen var vi 8 pers som åt här. Fast det blev enkelt; tjälknöl och potatisgratäng
Giftormar i barnets garderob!
Vilken mardröm! Barn samlar på saker. En treåring i Australien hittade nio ägg på tomten, la dem i en plastburk och ställde in den i sin garderob. Lite senare gjorde den stackars mamman en förfärande upptäckt! Man får vara glad att de låg i en plastburk i alla fall.
Agenda
Imorgon blir det några gäster här på glögg o kaffe med tilltugg. Har jag aldrig gjort förut så det ska bli kul. Ska premiärgöra ´Mays ostkex. Testade att göra ett idag så jag skulle veta hur länge de ska grädda.
På kvällen blir vi väl åtta pers till middag, också kul. Nu är bägge sönerna hemma med respektive och ett par vänner.
Rolling Stones jubileumskonsert ...
...för att fira 50 år på scen såg vi till slut på tv:n! Och det var himla kul varenda minut! Någon skrev att det var som att öppna dörren till ett museum. Och så var det kanske. Rolling Stones startade 1962 när jag var 12 år så de sammanfaller på nåt sätt med mitt liv, de har alltid funnits där. Nu är gubbarna, för det får man väl kalla dem, runt 70 år gamla och Charlie Watts närmar sig 80. Men de orkar alltså rocka sig igenom flera timmars konsert. Hur Mick Jagger fixar att jogga omkring på scenen hela tiden, flaxa med armarna och ändå ha luft kvar för att sjunga har jag aldrig fattat. Lite har väl rösten tagit stryk av åldern, lite tunnare, lite stelare, men fortfarande helt ok. Satisfaction var inte så lätt att få ordning på längre, men det är ett nummer som knappast går att hoppa över. Bäst kanske Paint it black, den satt som smäck!
Disneys filmingrepp diskuteras
Disney har tagit bort några sekvenser i julfilmerna. De har ansetts vara kränkande på olika sätt genom att förmedla en stereotyp bild av grupper av människor. Det är inte så lätt det här att hänga med i vad som för tillfället är politiskt korrekt. Jag tänker igen på Tin-tin-palavern. Om man börjar rensa och ska vara konsekvent så blir det inte mycket kvar av decenniers produktion när det gäller film, tv, böcker, video och annat. Var hittar vi sånt som är fritt från den egna tidens värderingar? Samtidigt vill vi naturligtvis inte förstärka olämpliga fördomar. Just det som man nu tagit bort i Disneyfilmerna har jag nog själv aldrig uppfattat som schabloner när det gäller ras eller religion, trots att jag måste ha sett sekvenserna minst 50 gånger !
Stolta är vi i Sillerud ...
... över lanthandlarparet Rickard och Sinnika, här med vackra dotter Stina. De tar emot Årjängs kommuns näringslivspris för 2012 av kommunalråd Katarina J. Mycket välförtjänt är det. De driver en jättefin lanthandel i Svensbyn vid E18 och Sinnika står för kafét i samma hus. Det senare har varit en succé tillsammans med försäljning av inredningsartiklar + loppis och man planerar för att utvidga det hela. Sen hinner den här familjen med en massa annat också; engagemang i båtklubben, projekt ångbåt, spela och sjunga vackert, ordna stora konserter i byn genom ett kontaktnät i artist-Sverige. På nåt sätt har man antagligen fixat till fler timmar på dygnet medan vi andra har 24, för jag förstår inte hur de hinner med. Vi Sillerudsbor är i alla fall glada över att den här familjen valde att bo och verka just här, det har betytt mycket för bygden inom olika områden.
Premiär korvgrillning för Bill
Först var det skogsutflykt för att ta julgran sen blev det första korvgrillningen med lille Bill. Han kan inte äta korv än förstås med det var intressant att kolla på elden.
Jaktmössan passade bra i skogen! Röda kinder blir det på köpet. Ännu mer frisk luft blev det med en långpromenad runt Liane senare på eftermiddagen.
Här kollas Facebook till frukost tillsammans med farfar
Rocka loss till Spotify är väldigt uppskattat. Det hade precis kommit en lista från Ronny Benjaminsson med rockiga jullåtar. Vi tror att Bill kan bli trummis, ;-) det ligger i släkten, faktiskt från båda håll om vi tänker efter! Rytmen finns där absolut, sen gillade han trummning på pepparkaksburksplåtlocket också.
Barn o barnbarn börjar droppa in!
Bill välkomnas av Roland och får en julklapp i förväg; Kid Peltor! Det kan ju kanske bli traktoråking och då måste man ha såna.
Fast pappersprassel var nog roligast. Prassla och skrapa med naglarna är roligt just nu och föremåls förmåga att låta testas ständigt.
Jorden går under imorgon fredag!
Ja, så sägs det. Mayakalendern tar slut och planeterna står på en rad på ett sätt som de inte ska klara av. Ska bli intressant att se vad det blir.
En vit jul!
Det ser ut att bli en vit jul hos oss! Tråkigt nog blir det slask och plask direkt efter. Men man kan inte få allt
Barnbarnsbilder
Jag gick igenom telefonen och hittade gamla fina bilder på barnbarnen i Umeå, bilder som jag inte förmått radera för jag har tyckt om dem. Åren går allt väldigt fort.
Pigg är Oskar ...
.. i alla fall! Om nu jag är skröplig så är taxen i form igen! Nu äter han med god aptit och humöret är på topp. Förklaringen till flera dagars matleda lutar alltså åt löptik någonstans i närheten. ;-)
URK skulle aldrig godkänna ....
... den här bandageringen! Men den fyller sin funktion; steril kompress närmast såren, sen gasbinda och til slut elastik binda som håller det hela på plats.
Klantigt var det att jäkta i samband med julstädningen på ledig dag. Två stora glasskålar drog jag ner från en hög hylla. De slog ihop, fullständig exploderade i luften i ögonhöjd, skickade glasbitar över hela mig och hela köket i storlek från rakbladsvasst smågrus till stora långa bitar! Det var glas över hela köket, bänkar och golv, och jag överdriver inte.
Några små vassingar gjorde mindre hål i skinnet på underarmarna, några studsade mot glasögonen ( tack brillorna!), en lite större flisa skar halft av översta knogen på tummen. Blodet forsade i mängd och länge. Tänk att en liten tumme kan rymma så mycket!
Jag tryckte för kung och fosterland någon kvart innan det värsta gav sig. Sen vågade jag inte bråka med det förrän nu i kväll av rädsla för att det skull dra igång igen. Då tog jag av de provisoriska plåstren, tvättade rent runt och plockade ut glasbitarna som låg kvar.
Det var säkert inte de som skurit men de hade hängt med av ren sympati. Nu är de i alla fall borta. Men det gör ont och tummen är inte så lättrörlig. Hur mår senan tro? Måste kanske kolla lite med någon expert på tummar imorgon. Jag kommer i varje fall inte till jobbet med det här! Det gör ont och jag går med bandaget i högläge för att slippa värsta sprängvärken. Och vikarie blir det inte så här under julveckan, det är alldeles för oordnat för det. Jag skulle använt en hel del tid till att analysera lästester och det låter sig inte lejas bort.
Trist!
Städningen blev i alla fall avklarad med god hjälp, fint blev det och tacksam är jag!
Skratta eller gråta?
Vilket ska man välja, det är frågan? Om partiet åtminstone hade varit lite otydligt!!!! Men det här stolpskottet går inte att missa.
Taxen Oskar åt ...
i alla fall en mikroskopisk bit köttfärs imorse och ett par slickar filmjölk. Det är hopp om livet! ;-)
Vargjakt i vinter ...
... ser det ut att kunna bli. Naturvårdsverket öppnar för möjligheten och tungt vägande skäl är att forskarrapporter talar för att man snabbare kan komma till rätta med inaveln om man tar bort utvalda revir. Som alltid när det gäller kontroversiella beslut så kanske vi kan vänta oss något strax före en helg (julhelgen? nyårhelgen?). Det har blivit legio numera att myndigheten offentliggör den typen av beslut före ledighet för att slippa ta eventuella ilskna reaktioner. Men ändå märkligt att vänta så länge eftersom jakten i så fall måste starta inom några veckor. Var ska det jagas och vilka ska jaga och säger berörda markägarna ja? Det är inte bara att springa ut i skogen och panga på.
Reinfeldt pratar skola ...
... plötsligt och mycket! Det är alltid lite nervöst för oss lärare när ledande politiker, oavsett parti, börjar driva skolfrågor intensivt; vad ska det nu bli mer av som går att plocka politiska poäng på i rikspolitiken?
För mindre av nåt blir det aldrig, jo med viss automatik blir det mindre av tid och resurser för just den dagliga undervisningens planering och uppföljning när andra arbetsuppgifter breder ut sig, typ dokumentation i massor, nedskrivna planer och uppföljningar för skolan, klassen och för varje elev, utvärderingar av olika nivåer inom verksamheten, skyldigheter att kontrollera oanmäld frånvaro, allt mer tid till rasttillsyn, skyldigheter att planera för och följa upp enskilda elevers lärande under semesterresor på terminstid, osv, osv.
Hittills har Alliansens röst, när det gäller skolan, varit Björklund och numera vet vi ungefär vad han vill och var vi har honom. Han har haft rätt fokus, även om inte alla förslag varit lysande. Men tycker Reinfeldt likadant eller kommer det nya riktlinjer nu? Är de två ense eller vill de olika saker? Ska dom bråka med varandra? Bjuda över varandra?
Sen kan man ju undra över den politiska taktiken. Är det vettigt av det stora regerande partiet att sluka sina regeringspartners käpphästar när några av dem halkar omkring på 4% i opinionsmätningarna? Det verkar oartigt, för att inte säga fräckt. Och som sagt otaktiskt, istället för att dela upp den politiska arenan mellan sig; Moderaterna tar landsfaderligheten, näringsliv, ekonomi och utrikespolitik, Folkpartiet skolan, Centern skog, jord, infrastruktur, KD familjepolitiken, vård och sociala frågor. Ja, ungefär så. Man kan inte låta bli att undra om det här utspelet från Reinfeldt verkligen är förankrat i hela Alliansen?
En central fråga framöver måste också bli om det är klokt att samtliga etablerade partier trängs i den politiska mittfåran för att försöka fånga upp de stora stimmen av väljare, medan SD plockar upp alla dem som nu hamnar i utkanterna. Det börjar bli rätt många väljare som känner sig svikna av sina partier; pensionärer, arbetare, landsbygdsboende, arbetslösa, sjuka.
Taxen Oskar matstrejkar ...
.... fortfarande, på tredje dagen nu. Vi fjäskar med allt möjligt; naturfilmjölk, rå köttfärs osv. Först spinger han glatt mot matskålen som om han tänkte äta, sen nosar han bara och äter inget. Våra teorier pendlar mellan att någon tik löper i närhet, att han har fått i sig nåt olämpligt, att han bara har en period av foderleda, att han behöver jaga (vilket inte gått på några dagar), att han är deprimerad (fast över vad?), att han fått en halsinfektion (fast inget syns), ont i tandköttet (inget syns). Sjuk f.ö. är han inte om än inte riktigt lika energisk som vanligt.
40 miljoner kronor ...
.. före skatt är den svenska EU kommissionären Cecilia Malmström berättigad till sammanlagt efter 5 års arbete inom den Europeiska Unionen, den union som blivit fredspristagare i år. Om man inte betalar så höga ersättningar så kan man inte attrahera andra än bulgarer, belgare och rumäner sägs det i artikeln.
Asch, jag tror att det skulle kunna gå att locka en och annan kompetent svensk för halva den summan, det måste finnas mer än en enda person som klarar av det här jobbet! Man kanske kunde göra auktion på den här typen av uppdrag: Gör upp en lista över dem som man anser har den kompetens som krävs, och så går jobbet till lägstbjudande när det gäller lön och förmåner. Sen är det helt ok med löneförhöjning om jobbet utförts väl.
Man kanske kan fundera över om Cecilia M gjort ett så lysande jobb när det gäller asyl och migrationsfrågorna samt den organiserade brottsligheten, vilka är hennes ansvarsområden. Det har inte kommit några förslag som sticker ut i alla fall. Sverige måste exempelvis fortfarande ta ett orimligt stort ansvar för flyktingströmmarna från Syrien. Den organiserade brottsligheten växer och frodas uppenbarligen fortfarande, åtminstone i vårt land. Djurrättsterrorismen har man inte ens börjat bekämpa aktivt internationellt, trots att flera länder kommit långt med att åtminstone ge de här brotten en egen kod i registreringen så att det går att hitta förövarna vid sökning.
Julbord!
Äntligen! Årets första i kväll! Alla andra äter julbord stup i ett före jul men jag har inte kvalificerat mig för något förrän nu idag. Jag hinner i alla fall inte tröttna på julmaten!
Skröplig tax Oskar ...
... idag på morgonen. Tänk om hundar kunde tala!
Julkort
... droppar in lite nu och då; glada barn i olika varianter; himla kul att få, från vännerna A och M som bor i Paris ett tag nu, till vänster i mitten på bilden precis vid Seine och från M i Polen.
Julmottagning i Karlstad!
Lunchen på Alfies, bredvid Munken, blev en trevlig tillställning som vi tjuvstartade med några stycken från Årjäng, glad och uppsluppen med god mat. Man kan alltså, om man är vankelmodig, beställa en liten bit av tre kötträtter, vilket jag gjorde förstås; oxfilé, fläskfilé och kyckling med olika såser. Sen gick vi till julmottagningen på residenset hos landshövdingeparet för att mingla med glögg, kaffe och godis, inte minst praliner.
Utsikten från den stora våningen där vi minglade runt. Huset är gammalt och mycket vackert. Elis i Taserud lär ha önskat att få vara med när det skulle bli auktion här! ;-)
Riktigt vackra rum fick vi umgås i, med fin konst på väggarna och trevligt umgänge med bekanta och obekanta från hela Värmland. Välkomponerat och fint ihopkommet av värdparet, både när det gäller förtäring och gäster. Det var inte alls stelt utan avslappnat oavsett om man hamnade i prat med kända eller okända. Uppskattningsvis kände jag så där 14 - 15 personer av den här rätt stora församlingen från hela länet.
Carl Filip var inte med men han har i alla fall en egen vrå i det här huset. Och det finns speciella skäl till det förstås, han är hertig av Värmland.
Och en "gammal" bekant, vackra, goda o glada lilla Elin fick vi träffa också!
På bilden i trappen däruppe så antar jag att Roland berättade om Taserudsstaken, att den egentligen härstammar från Blomskog och inte alls från Taserud. I trappan hänger porträtt av alla landshövdingarna som Värmland haft.
Alfie i Karlstad ...
... ska vi äta på imorgon söndag tillsammans med goda vänner. Nu är det bokat och klart. Har ingen aning om hur det stället är, men menyn såg ok ut på nätet. Missstänker att det kan bli prat om en viss liten ångbåt till maten eftersom minst två av deltagarna är ångbåtsägare. ;-). Sen går vi tillsammans hela gänget till den högtidliga julmottagningen ett kvarter därifrån ungefär om jag ser rätt på kartan. Ska bli jättespännande för mig som aldrig varit med förut på den.
Nu kom bilderna på mobilen så jag gjorde blogginlägg som ligger före det här.
Nu kom bilderna på mobilen så jag gjorde blogginlägg som ligger före det här.
Novisen vid spisen ...
t
... har jag känt mig som idag. Testade att laga mat med ugnens stektermometer. Alltså man stoppar in den i kotlettraden som här, kopplar till ett hål på framsidan i ugnen, sen ser man på displayen hur temperaturen i köttet stiger till de önskade 75 graderna. När den temperaturen uppnåtts så piper en signal och man kan ta ut det hela. Köttet är perfekt, lagom stekt och saftigt utan att vara torrt. Otroligt lyxigt istället för att gissa. Om man vill så kan man ställa in önskad tid istället både för ugnen och för hällen med vanlig äggkokning.
Skivad kotlettrad åt vi alltså med morötter, sallad, bearnaisesås och skivad ugnstekt potatis till. Jag gjorde potatisen så som Kjell och May gör: Tjocka skivor, olivolja, örtkryddor, lite örtsalt, vitlök.
SD slår rekord i opinionsmätningarna!
Över 10 %! Väljarstödet ser ut att ha ökat mest bland pensionärer och bland tidigare (s) - anhängare i arbetarklassen som kanske inte längre känner igen sig i sitt eget parti, men även fler kvinnor stödjer SD. Det som tidigare mest var ett extremparti för arga unga män i södra Sverige, börjar allt mer bli ett parti för hela Sverige. Järnrörsdebatten verkar ha haft en positiv inverkan på väljarstödet och om man säger att svensk media är häpet så är väl det bara förnamnet. Men det säger kanske en del om hur smal mediamainstream är i Sverige, med sin starka ideologiska slagsida åt (MP) och (V) Jag antar att man helt missar vardagsdebatten om invandring / flyktingmottagning/ arbetslöshet som många ändå för idag mellan skål och vägg.
Nu måste de andra partierna våga ta debatten om flyktingmottagning. Staten beslutar om en generös invandrarpolitik men hur ska kommunerna kompenseras för kostnaderna för nyanlända? Hur ska man få jobben i ett allt mer arbetslöst Sverige att räcka till både för dem som redan finns i landet och för dem som kommit hit med den senaste tidens flyktingströmmar? Var finns anständiga bostäder? Hur kan man ordna skola, språkundervisning? Hur ska kostnaderna fördelas mellan stat och kommun? Det funkar inte att man bara tiger av rädsla för att bli betraktade som främlingsfientliga och rasistiska. På så sätt lämnar man fältet fritt för SD och kanske andra högerextrema partier. Sverige ska självklart fortsätta att visa solidaritet med människor som tvingas fly från krig och förföljelse så långt vi klarar av att göra det på ett bra sätt, men migration är politiska / ekonomiska frågor som alla andra. Det är inte juste att säga välkommen hit och så väntar rena misären för det finns inga fungerande bostäder, inga jobb, ingen språkundervisning osv.
Kolgrillat vildsvin o ugnspotatis
Den här goda maten fick vi i fredags. Det är alltså kolgrillat vildsvin, jätteläckert, får lite smak av björkvedskol också. Modigt att grilla kött ute mitt i vintern. Först serverades vi glögg med kex av västerbottenost + citronkräm och pepparkakor med ädelost. Kexen är bara färdigriven ost som klickats på plåt och fått smälta i ugnen för att bli knapriga. Jag skriver här så jag ska komma ihåg. Sen blev det förrätt med löjromtoast, varmrätt vildsvinet och så till slut ris a la Malta. Verkligen en läcker trerätters, trevlig kväll och vi var proppmätta. Vi är glada över att ha matglada människor i vänskapskretsen.
Jaktbilder
Har missat att lägga ut lite jaktbilder. Här på Roland o Anders i Sandtegen, Anders nedlade haren för Jazz.
Bilden ovan är från lördagens jakttur i lätt snöstorm, Roland, T i Deje och K i Signebyn. T avlivade haren för Jazz men just den bilden fick jag inte.
En vit jul ...
... ser det ut att finnas chanser till! Men innan dess några dagar med plusgrader och regn. Trist!! Idag blåser det grymt och ska tydligen komma snö också.
Det blir till att kura inomhus och röja inför julen, kanske skriva julkort. Några kommer i alla fall íväg på papper. Idag blir en mellandag hemma. Imorgon är det alltså Karlstad och julmottagning i högtidligt sammanhang. Innan dess kan det bli något ätande i trevligt sällskap ute på stan.
Lite bilder från gårdagens goda äting kommer senare. De ligger i gubbens telefon och han har inte gått opp än. Ska tydligen iväg på harjakt senare med gårdagens värd, men vi får se om lusten finns kvar när det blåser så.
Gustav i den nordiska natten.
Nu när temperaturen på nätterna närmar sig minus 20 grader så ser det ut som om Gustav i den nordiska natten har fått huvudbonad och mantel i vitt.
Flott seger på Bjerke för Sima Hans
Här är länken på loppet.
Bill i adventsljuset ...
... sitter nästan själv nu. Knubbiga händer är charmigt och fotvinkeln där är väldigt "Kylénsk" ;-) ! Snart 6 månader gammal, tiden går fort. Idag torsdag morgon så skypade vi till grötätingen. Och nästa vecka kommer han till oss för att fira jul, vi väntar sååå!
Fredspriset till EU - nej!
Det är lite svårsmält med Nobels fredspris till EU. EU;s yttre murar byggs allt högre mot omvärlden, länderna i unionen har förbundit sig att öka på sina militära resurser, dvs man har ett avtal om upprustning och man börjar bygga upp en gemensam militär styrka. Det finns nåt som heter Nordic Battlegroup ( - eller nåt liknande,) exempelvis. Det sägs förstås att det här ska användas till fredliga ändamål, men till syvende och sist brukar accelererande militärmakt handla om att försvara marknader och råvarutillgångar, dvs de verkliga motiven är ekonomiska och politiska.
Det vi just nu ser växa fram är ju tre gigantiska ekonomiska block; Asien med Kina i spetsen, USA med sina sympatisörer och så Europa då med ett snabbt växande antal länder som medlemmar. Alla de här tre har stora egna intressen att försvara globalt sett och handelskrig blossar då och då opp redan nu. När alla tre har byggt upp sina militärmakter, så kommer vi att längta tillbaka till den tid då krig var något som utövades mellan enstaka länder.
Nej, EU känns inte som något självklart val för ett fredspris. Och Norge går nog inte med i EU efter detta heller. Min egen EU-skepsis består - helt oförändrad genom åren. Jag tror inte på de här gigantiska statsbildningarna, historien och statsvetenskapen stödjer mig.
Tidningen Slitz sista nummer ...
... kommer ut nu. Tidningen bildades som en sammanslagning mellan tidningar Ritz och Schlager och var i första hand en musiktidning. Sen lyckade Mats Drougge ta kommandot ensam på tidningen, efter skilsmässan från sin fru, och då blev det mer fokus på sex och nakna kvinnor och macho. Upplagan steg mot höjderna och jag antar att Mats gjorde en del pengar på tidningen som han ägde. Han kommer säkert att dyka upp i en ny skepnad tillsammans med någon / några av de begåvade barnen.
Mitt enda intresse i tidningen Slitz är att sonen startade sitt skrivandejobb där en gång i tiden. Han började skriva på tidningen redan under gymnasietiden. Sen minns jag att det var svårt att få komma upp ´på redaktionen för att träffa honom på jobbet. Mats hatade verkligen besök utifrån. Men en gång gjorde vi ett besök på redaktionen när man häckade i Gamla stan i en vindsvåning med förnissat tegelgolv. Sen var vi uppe en gång till efter flytten till en mer fashionabel adress på Skeppsbron. . Mats ex-fru Unni skriver romaner och jag har läst ett par. Nu är det alltså slut med tidningen Slitz
Mitt enda intresse i tidningen Slitz är att sonen startade sitt skrivandejobb där en gång i tiden. Han började skriva på tidningen redan under gymnasietiden. Sen minns jag att det var svårt att få komma upp ´på redaktionen för att träffa honom på jobbet. Mats hatade verkligen besök utifrån. Men en gång gjorde vi ett besök på redaktionen när man häckade i Gamla stan i en vindsvåning med förnissat tegelgolv. Sen var vi uppe en gång till efter flytten till en mer fashionabel adress på Skeppsbron. . Mats ex-fru Unni skriver romaner och jag har läst ett par. Nu är det alltså slut med tidningen Slitz
Möbelnostalgi
Den här älgtrofén är från min pappas föräldrahem, övermålad med någon lack eller förnissa. Den var en riktig raritet. Det jagades älg förstås där, men det fanns väldigt lite älg på den tiden, så det var ovanligt att skjuta någon och ännu ovanligare att skjuta en sån här jätte. Jag är osäker på vem som sköt den, kanske min farbror Erik som jagade lite men som alltmer övergick till att mata djuren med foderhäckar och titta på dem när de kom för att äta och han hade stenkoll på vilka rådjur och älgar som fanns i hans skog.
Det här heter Blå skåpet, fast det inte är blått längre. I min barndom stod det alltid i hallen, var målat med en himmelsblå färg och några blommor på dörrspeglarna. Inte särskilt snyggt. Tror att min mamma köpte det som ung. Jag lutade av det, inte så bra men jag gillar det och använder det.
Det här är Esters byrå, min fasters. Slutet 1800-tal antar jag. Ovanpå står en matlåda som jag är osäker på var den kommer ifrån. När jag var barn så stod den alltid på pappas skrivbord och innehöll diverse viktiga saker som nycklar, kvitton, kontanta pengar osv.
Här syns matasken bättre. Tror att den kom från min pappas hem, men kan också ha varit min morfars.
Byrån var min mammas och ingick i en möbelgrupp som hon fick när hon flyttade hemifrån av sina föräldrar eller köpte själv. Den bestod av byrån, nattygsbord, piedestal, ett par klädda stolar, och alltsammans var ursprungligen målat i röd och svart lackfärg. Såg egentligen alldeles förfärligt ut. Men min mamma lutade av alltsammans och målade om i omgångar i olika färger som hon gillade, ofta vitt, brutet i olika nyanser. Jag tog sen bort färgen och tog hem den här när vi byggde huset 1977. Och jag har använt den sen dess.
Kistan fick jag från pappas föräldrahem i Småland. Den är märkt A P S, 1846. Det betyder Andreas Persson, som var min farmor Matildas far. Den har varit målad med en rödaktig tunn färg och så en blå färg på locket, men den är nästan bortsliten. Kistan är en brödkista tror jag, det var stora familjer på den tiden och man bakade mycket åt gången. Till höger inne i kistan finns ett fack som jag tror att man förvarade kaffebröd i, men i övrigt så var det matbröd. Men som sagt lite gissning är det + att jag vill minnas att någon sagt att det var så.
Farmors far Andreas tror jag var lite kunnig med att göra saker i trä så det är inte omöjligt utan han har gjort den här själv. Han lär också ha gjort spinnrocken till min faster Ester, den som jag har.
Den här möbeln har ingen historia baköver i min familj. Under min barndom så stod den i ett uthus i min brors "mopedverkstad". Han hade fått den av någon gubbe i närheten för att förvara mopedgrejer i. Så den var rejält nersmetad med silverfärg och annat när jag fick den av broder. Det var massor av arbete med att ta bort lort och färg, men nu är den rätt så ren och jag gillar den.
- 18 grader!
Nu på morgonen! Det biter i kinderna!
Agenda
Tiden bara går och går och fort nu före jul!
Igår tisdag var det heldag i Karlstad med diverse julklappsbestyr medan gubben var på något möte. Bra kombo! Gubbar är inte så mycket att ha i sån shopping. Kanske är de helt enkelt olämpliga i all shopping. ;-)
Idag onsdag lång jobbdag och jag ska ha med nåt till vårt arbetslags fika för kollegorna. För länge sedan hette just det här traditionella fikat Barbro-kaffe tror jag och då var det kollega Barbro som fixade, hon gillade sånt och bakade fantastiskt. Vi var inte så många då i kollegiet, lägre lärartäthet överlag och ingen förskola + fritis. Sen när Barbro slutade så döptes det om till Luciakaffe tror jag och numera heter det nog ingenting, men finns kvar i alla fall. Vi vårdar våra traditioner.
Fredag julbordsäting på dagen och vilt-äting på kvällen hos goda vänner.
Söndag eftermiddag är vi bjudna på julmottagning i ett högtidligare sammanhang i Karlstad. Nytt för mig och spännande. Jag som har noll klädintresse är skärrad för vad jag ska ha på mig förstås, som alltid vid såna tillfällen. Får väl försöka konferera med andra som varit på detta förut och som ska med i år i igen. Jag tror att vi är några från Årjäng som ska på samma tillställning, men jag är lite osäker på vilka.
Nästa vecka börjar barn och barnbarn droppa in för julfirande, åtminstone om SJ har några tåg kvar som går. Den 26:e är det hockey + mat, FBK - Linköping om jag minns rätt.
Sen funderar jag på Timss och Pirls, de internationella skolundersökningarna, läser vad de kommit fram till - egentligen. Ja, eller vad de inte kommit fram till, vilket kan var ännu intressantare. Det som refereras i media färgas rejält av Skolverkets analys av resultaten, få journalister sätter sig in i grundmaterielet. Eftersom Skolverket genomsyras av en kritisk inställning till den regering vi har nu, så får man se upp lite med hur internationella undersökningar återges och kommenteras därifrån. Återkommer till dem - om jag hinner.
En mattelektion extra per vecka ...
... på lågstadiet ska det bli. Det har nu föreslagits av regeringen. Om det innebär en utökning av skoldagen eller om något annat ska minskas framgår inte helt klart men jag tolkar det som att det ska bli en lektion mer i skolan helt enkelt för de yngsta barnen i skolan. Eftersom barn i grundskolans första årskurser gör så där 20 - 25 lektioner per vecka så innebär inte en enda lektions utökning någon mertid på 30 - 40 % så jag förstår inte den uppgiften i artikeln. Om den lektionen utgör så stor andel av antalet mattelektioner beror på hur den enskilda skolan har fördelat varje ämne mellan årskurserna, men det låter mycket även som andel av antalet mattelektioner. De borde vara 4 - 5 lektioner per vecka och en till blir alltså en ökning med 20 - 25 % väl? Eller är jag helt fel ute? Men hur denna utökning av skoldagen ska finansieras framgår inte.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15914658.ab
http://rod.se/en-mattetimme-extra-i-lagstadiet
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15914658.ab
http://rod.se/en-mattetimme-extra-i-lagstadiet
Långtradare med sommardäck...
...är det som åker omkring på våra vägar, åtminstone de flesta. De här två stod i marknadsbacken och slirade på E 18 österut när snön föll senast. I fredags när jag åkte till skolan hade bil med stort släp vikt sig ner i diket i Sandaholm. Det är ingen trevlig känsla att veta att det här är rena mordmaskinerna när det är halkigt ute, ostyrbara på is o snö. Och nu är den tunga trafiken förbi Årjäng helt grym, lastbilarna kommer efter varandra i karavaner. Stor skillnad mot för bara några år sedan och de flesta har utländska registreringsskyltar vilket tydligen oftast innebär sommardäck vintertid. . Det är fler än jag som tycker att detta är obehagligt, exempelvis Tommy Hammarström krönikör på tidningen Expressen.
Intressant framtidsscenario!
Skolor utan lärare och tåg utan lokförare!
Kanske går alldeles utmärkt ändå, vem vet! Den som lever får se.
JULFINT!
Så himla fint till jul, lyckas en del människor få till! Kolla bara!! Välkomnande och vackert för gästerna att se på.
Åh vad jag önskar att jag skulle kunna tycka om att hålla på och julpyssla, så som den här personen eller Suss / Leontina. Men jag gillar inte julen och kommer aldrig att kunna låtsas att jag gillar julen. Jag tar mig igenom den och uppskattar förstås jättemycket inslagen av fest, god mat och besök från de närmaste. Men just kraven på att pynta och smycka och baka gör mig bara paralyserad och ställd.
Däremot så kan jag uppskatta och njuta av allt fint som alla andra gör. Många har lika fint år efter år och vårdar sina traditioner.
Dagen avslutades med besök av A och A i Svensbyn här hemma, trevligt med spontana "intittningar" (kan man väl säga?)
Premiär Ris a la Malta!
Nu har den gått av stapeln, årets Ris a la Malta-premiär! De som känner min gubbe vet vad det betyder för honom! Det är julens höjdpunkt; slår både julklappar och skinka.
Just nu jagar han rådjur med Thomas, jag förebereder dagens mat och sen åker vi på adventsfika hos goda vänner. Tänkte vi skulle hinna julmarknaden en gång till idag, men tiden kommer inte att räcka, jakten går alltid först.
Moebraga
Min favvohäst får vara ute på dagarna och få frisk luft. Det är inte min häst förstås, det är svågerns, Gunnars. Moa har varit en ovanligt charmig häst sedan hon var en liten fölunge. Jag är rädd för hästar och brukar inte fastna för någon så där, men detta är en speciell häst. I Rolands släkt finns en gen för hästintresse tror jag, ;-)många sysslar med travhästar, mycket kallblod. Och intresset har fördelat sig bland både kvinnor och män. Här i Nordmarken är det många som har häst, det finns en tradition sedan den tiden man körde mycket i skogen med sina hästar. På helgerna kappkörde man på sjöisarna med sina arbetshästar. Sen blev det travbana byggd i Årjäng och man var inte längre beroende av is. Travsporten i Sverige sägs ha börjat här.På travmuseet i Årjäng finns en del berättat om detta.
Vacker vinter!
Moebraga var inte ute som jag såg idag, bilden tog jag en annan dag. Taxen frös om fötterna när vi gick på promenad, han höll upp en och en av tassarna och lade sig ner och slickade på trampdynorna.
Som en slags kompensation för den regniga, mörka och trista hösten så får vi nu det vackraste vintervädret!
Julmarknad på hembygdsgården ...
... i Svensbyn åker jag på nu. Det börjar kl 12.00 lördag. Blev påmind igår på ICA-Sillerud annars hade jag missat det totalt, det fanns inget anslag i affären. Jag kollar ju bara där, Nordmarksbygden har vi lyckats slänga, där fanns annons sägs det. Julmarknaden pågår imorgon söndag också mellan 12.00 och 17.00 om någon till äventyrs inte kom dit idag.
Harjakt ...
... åkte gubben på nu med Jazz. Klockan är 5 på morgonen och de ska uppåt Arvika någonstans och tävla i Gillekampen mellan Årjäng, Arvika och Åmål (tror jag det är). Jazz ska alltså visa att han kan jaga hare med bl.a. bra skall, gott sök, spårnoggrannhet, ihärdighet och inte minst god lydnad. Med så tidig morgon lär det bli tidig kväll också utan utsvävningar.
Fel dag ...
... var det för besiktning av bilen, incheckningsapparaten vägrade att acceptera min Corolla. Mitt fel förstås. Jag får återkomma om exakt en månad! Tur att vi har SBP i Årjäng numera så jag inte åkte förgäves till Bengtsfors.
Far o son
Far o son ser ut att ha det bra tillsammans, ny profilbild på FB tror jag: Markus och Bill på Orangeriet på Kungsholmen om jag minns rätt nu. Gissar att Bills mamma tog bilden.
Agenda
Asch, det händer inte så mycket. Lite förberedelser för jul och barnens ankomst. Bilbesiktning idag fredag. Skogsturer under helgen hoppas jag det blir, måste få komma ut i friska luften. På söndag är vi inbjudna till goda vänner på adventsfika? En trevlig tradition. Undrar varför vi aldrig har gjort det här hos oss?
Heldag i Karlstad ...
... och det betyder att det fanns ingen ork kvar för att skapa några tjusiga blogginläggl. Vi åkte alltså halv nio i går morse och kom tillbaka runt 6 i går kväll! Fint väder i Årjäng hela dagen, men konstant snöande i Karlstad minsann. Utetermomentern på köksfönstret lyckades jag naturligtvis svepa ner när jag putsade fönstren, den har nog suttit sen vi byggde huset 1977 och mör var bara förnamnet på den. Men nu har vi en excellent variant som är trådlös, en enhet ute på norrväggen och display på kylskåpet. (Julklappstips?) Just nu minus 10 grader, rätt lagom.
Så här så det ut på vägen, det gick inte fort, var halkigt och snösträngar.
Julkort från snyggaste tjejerna!
Tack för det! Än så länge har vi själva inga planer på julkort på papper, tror att det kan bli enbart via dator. Vi får se.
Fjompig husse-tax
Husse var borta på möte och här kollades ytterdörren timme efter timme. När kommer han hem?
Snakes on a plane ...
...på riktigt! Man kan få mardrömmar för mindre och det är tydligen inte första gången det händer. Antagligen inte sista heller.
http://www.aftonbladet.se/resa/flyg/article15885373.ab
http://www.aftonbladet.se/resa/flyg/article15885373.ab
Identitet ...
... handlar mycket om yrke och arbete. Det känns nu när jag som 60+ funderar på pension och så sakteliga börjar plocka ut den. Att gå ner i tjänst från heltid till 80 % óch nu till 60 % från och med i höstas handlar dels om att orka fortsätta göra en acceptabel insats i arbetslivet de sista åren i jobb, dels om den tillvänjning med start av den metamorfos som det innebär att gå från ett yrkesinriktat liv till ett fritidsinriktat liv. Byta identitet på något sätt. Nytt och spännande är det. Och verkligen annorlunda. Ett identitetsbyte. Åtminstone för mig som alltid väldigt mýcket känt mig som mitt jobb. Vem är jag utan jobbet liksom? Kanske tur att jag gör det lite stegvis och inte allt på en gång. Intressant fas i livet, hur man än vrider och vänder på det.
Bills haklapp är fin!
De finns att köpa på HM, finns i en variant för små tjejer med "knytblus"
Bilden ser konstig ut vid örat men det måste vara en ljusreflex. Gossen har inga såna hack i kinden o örat sitter som det ska. ;-)
EU-förslag hotar snuset!
Nu har EU plitat ihop ett nytt tobaksförslag som innebär att en tobaksprodukt måste innehålla minst 85 % tobak. Och så kan man inte göra snus eftersom det krävs vatten i prillan för att den ska hålla ihop, så snus innehåller alltså bara 50 % tobak. Det ser ut som om Sverige borde ha betalat den erbjudna mutan på en halv miljard för att få behålla snuset. Att förbjuda vatten i en tobaksprodukt skvallrar ju om att det är själva snuset man ha bort, inte försöka minska skadeverkningarna av tobak. Undrar om Sverige kan fortsätta vara EU-medlem efter ett snusförbud? Eller börjar alla snusare bara att röka istället?
Ilsket vildsvin ...
... attackerade jägare. Vildsvin är inte att leka med, de är lite griniga i humöret och handjuren har verkligen rakbladsvassa betar som är vända uppåt. De siktar tydligen målmedvetet att skära med dem. Vi har en tysk bekant vars bror dödades av vildsvin när han var ung. Vildsvinet skar just av pulsådrorna i bägge låren och han förblödde innan han hann ta sig till hjälp.
Och här var det nära ögat. Djur som man får se upp med alltså, men de är åtminstone jaktbara, man kan bli av med dem lokalt om man vill och de smakar dessutom väldigt gott.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/rasande-vildsvin-attackerade-jagare_7723774.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/rasande-vildsvin-attackerade-jagare_7723774.svd
Och 1,5 kilometer från Ikea, i höjd med Sörmon i Karlstad sköt Lennart Johannesson ett vildsvin, ett ungt hondjur, häromdagen. Gyltan sköts på fast stånd med Tuva, Lennarts jämthundDet var samordnad jakt med flera jaktlag, sammanlagt så där 60 personer som deltog i jakten.
Vilda o Morris i Umeå
Dotters orientaler heter Vilda och Morris. Vilda har fått kattungar och drabbades sen av juverinflammation, men det verkar gå bra ändå. Fast hon blir speciell och vacker med struten som veterinären har placerat där. Hon ser verkligen förnäm ut. Det kommer kanske fler bilder.Det måste vara Morris som ligger på elementet och värmer sig. Det är sociala katter till skillnad från andra kattraser, de gillar att leva i flock och i familjeliv. Nu när Vilda är justerad så tar Morris hand om ungarna, slickar dem och pysslar om dem hela dagarna. Hon diar tydligen mest och lyckas ibland lyfta in någon unge i struten för att slicka den hjärtligt.
Liten söt julhistoria!
I en del länder är det förenat med dödsstraff att äta griskött, dricka alkhol och ha utomäktenskaplig sex. I Sverige kallar vi det julbord med jobbet.
Hämtat från gubbens Facebook där det av någon outgrundlig anledning samlas en del sån här livsvisdom.
La Durée gör smarriga kakor.
Ni vet de där pastellfärgade små biskvierna med olika smaker, macarons; choklad, pistage, lime, citron, jordgubb osv. De gula citronkakorna är nog mina favoriter. I Stockholm finns en egen affär - bara en sån sak kan få vem som helst att vilja flytta till huvudstaden! Ibland.
Här finns recept på nätet, fast inte La Durées;
Spår i snön!
Små fotavtryck i snön avslöjar att det var ett besöksförsök här i lördags. När vet jag inte jag bara såg spåren fram på eftermiddagen.
På söndagen var det nysnö och nya spår igen. Då hörde jag när, men hann inte öppna, var i duschbestyr. Men jag hoppas att spåren kommer tillbaka. ;-)
Arkitektmuseum i Stockholm ...
... är i kris. Och det är tydligt för alla o envar som har letat sig dit de senaste åren. Jag gick snabbt igenom det nu senast när vi var på Moderna, det ligger ju vägg i vägg. Men det fanns inget att se mer än i princip en massa lika mönstrade kartonger i samma storlek. Jag vet inte vad de symboliserade och nästan ensam var jag där också. Det finns en permanent utställning om byggnadskonst historiskt sett och den är helt ok som undervisningsobjekt. Men i övrigt så är det Nada! Man säger i den kritiska artikeln att man experimenterar sig fram, men det är nog det minsta man gör. Trist är det!
Gardell i Karlstad ...
... också på Scalateatern har vi bokat nu, 6:e februari. Han har inte gjort någon ny show på ett tag så det ska bli roligt att se. Han väljer ju alltid lite mindre arenor att showa på, vill ha närkontakt med publiken. Tror att jag har lyckats se alla hans stå-upp. Jag har i alla fall tappat räkningen.
Bill sitter nästan själv nu, 5 mån
Ölglasunderläggen är klart intressanta! Och skramlar gör dom också. Fötter och tår är himla söta liksom
- 17 grader ...
... visar den stora termometern ute på altanen! Det måste vara nåt fel på den, så kallt kan det väl ändå inte vara????
Mental örfil...
... är ett uttryck som jag fick i huvudet i fredags. Och det har jag av och till kommit tillbaka till. Det beskriver ganska väl den känsla som kan uppstå när man försökt, strävat och hållit på under en längre tid men sen rätt upp och ner får veta att det uppfattas som i princip värdelöst. Ibland är det svårt att hitta rätt uttryck för att beskriva känslan av plötslig förnedring, men ibland blir det rätt på en gång: Mental örfil är ett adekvat uttryck.
Diskutera flyktingmottagningen ...
... vågar i alla fall en politiker fast han inte hör till SD. Inte en dag för tidigt. Staffan Danielsson ( C). Hoppas att fler repar mod, tar ton och ifrågasätter. Sverige ska självklart vara ett öppet land och vi ska ge skydd till så många flyktingar som vi kan ta emot på ett bra sätt. Men det blir helt fel att lämna över alla tyckanden i det här ämnet till SD med motivet att alla synpunkter styrs av mörksens makter.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-behover-se-over-regler-for-invandring_7709304.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-behover-se-over-regler-for-invandring_7709304.svd
Fin dag söndag!
Vackert är det i advent! Långpromenad både igår och idag, premiär för Icebugsen i år. De är kanonbra. Bekväma att gå i, varma och man kan gå avslappnat på snön utan att vara orolig för att det är is under, eftersom det är dubbar på sulorna. Oskar gillar verkligen vädret, - 12 grader ungefär och sol och gnistrande snö. Is är det redan på sjön här nere i viken fast inte ute på sjön förstås.
Och gubben sköt en hare för Jazz så han är jättenöjd.
Kanonväder ...
... ser det ut att bli en vecka framåt; några minusgrader, ner till -12 nästa helg och ett par dagar med snöfall under kommande vecka! Jaaa, va fint!
Björn Ahlsmark - Årets Sellering!
Det blev alltså Björn Ahlsmark som blev utsedd till årets Sellering 2012 tack vare hans arbete med fibernät i bygden. Och det var en välförtjänt utmärkelse! Björn har jobbat massor ideellt för att vi ska få ett fungerande fibernät i Sillerud.
Här får Björn sin utmärkelse av Silleruds framtidsgrupp, och tackas också av Årjängs kommun, kommunalråd Katarina Johannesson och Annelie för sitt engagemang för fiber i hela kommunen. Sång o musik och grantändning var det också! Sen åkte Björn till Bengtsfors för att följa en livesändning från Metropolitan i NYC
Kanske borde Katarina också ha fått en utmärkelse för sitt engagemang för fiberutbyggnad i kommunen. Utan hennes insatser från början för att få EU-bidrag till detta så hade vi inte haft något alls på gång idag.
Läxhjälp ...
... är ingen förolämpning mot lärare. Någon som har skrivit en artikel i ämnet har missuppfattat vad läxor är; en repetition av kunskapsstoff som tidigare gåtts igenom och bearbetats på skolan. Det finns automatiseringar i matten och glosor i främmande språk som behöver ältas för att sitta där, det finns inga genvägar. Men för att hjälpa till med läxor ska inte behövas någon speciell utbildning och det ersätter inte en lärares jobb. Det är inget hån mot lärarares kompetens att någon vuxen hjälper ett barn med läxor, oavsett om den vuxne är betald arbetskraft eller en förälder eller ett storasyskon. Konstigt att det finns så många självutnämnda experter på grundskolan / gymnasieskoloan och de får finaste skrivutrymme i dagspressen.
Lärarutbildningarna ...
... har förändrats de senaste decennierna. Om detta kan man läsa i en gedigen artikel under länken nedan:
Uppdaterat 1 / 12: Även Expressen tar upp temat:
Där presenteras en del fakta:
"Färre sökande
- Söktrycket till lärarutbildningen har minskat kraftigt: 1980 var det 10 sökande per plats, 2012 endast 1,2 sökande per plats.
Färre lektioner
- Antalet lärarledda lektioner för lärarstudenterna har också minskat kraftigt: 1970 hade man 24 timmar i veckan, 2010 endast 9 timmar i veckan."
(citat ur artikeln)
Fakta är också att lärartätheten i svenska skolor har ökat kraftigt de senaste decennierna, från 20 elever per lärare 1971 till 10 elever per lärare 2005. Finland har 16 elever per lärare nu och Sydkorea 24 elever per lärare. De båda länderna ligger långt före Sverige när det gäller internationella mätningar av elevers skolresultat, så det är inte enbart personaltäthet som avgör skolans kvalitet. Men de båda länderna har många sökande per plats i lärarutbildningarna.
Det hänvisas i artikeln till forskning som visar att de mest studiebegåvade lämnar lärarutbildningarna, inte i första hand för den låga lönen och dåliga arbetsvillkoren, utan för att lärarutbildningen upplevs som kravlös. Man menar i artikeln att lärarstudierna har anpassats till att de blivande lärarna själva har sämre studieförutsättningar ( dvs har lägre betyg från gymnasiet, lägre resultat på högskoleprov, inte läser så mycket dagstidningar, kommer från studieovana miljöer, oftare har annat hemspråk osv) och därför har nivån sänkts och kraven blivit lägre.
(Sen är jag övertygad om att många avstår från att ens söka lärarutbildning p.g.a. dålig lön och dåliga arbetsvillkor, få av dem som kommer in har lärarutbildning som sitt förstahandsval)
Man tar också i artikeln upp undersökningar som visar att lärare som själva är studiebegåvade är bra för elever som är studiebegåvade, medan lärare som har lägre grad av studiebegåvning är bra för elever som har svagare studiebegåvning. Det är ju en intressant tanke.
Den sociala rekryteringsbasen tas också upp. Tidigare fanns en snedrekrytering till lärarutbildningarna genom att det var överklassens / medelklassens söner som sökte dit. Nu finns snedrekrytering genom att det är arbetarklassens döttrar som går lärarutbildning. Om det tidigare var så att arbetarklassens barn inte kände sig hemma i skolans värld så kan det nu bli så att överklassens / medelklassens barn inte känner sig hemma där och då väljer privata skolor istället. Den trenden förstärks av att det privata näringslivet nu satsar på en egen lärarutbildning med höga krav på de studerande.
Det finns alltså en del fakta i artikeln som är intressanta, men också en del floskler som skrämmer mig. Jag tror ju att lärarutbildningen vinner på att ha många lärarledda lektioner och också på att de lärarstuderande kommer från så varierande bakgrund som möjligt. Då får våra barn lärare som är väl förberedda för yrket och en skola som kan göra att alla barn känner sig hemma där.
Ny spis ...
... tror jag att vi skaffar oss till jul. Någon som har tankar och erfarenheter av det. Nyttan av display + termometer? Skenor som åker med ut ur ugnen? Automatrengöring av väggarna i ugnen? Induktion?
Blockerad mail ...
.... har jag fortfarande. Först såg det ut att fungera när jag fick en fixit-fil från antivirusföretaget, men nu är det stopp igen. Krångligt att gå via webmail för att läsa och skicka mail. Gnäll, gnäll, gnäll..... - världsligt är det förstås, man borde inte bry sig!
Vintern är här!
Så här såg det ut i förrgår på väg till Karlstad. Nu har snön kommit, fast lite olika mycket här och där. Och kylan är på väg, bortåt 8-9 minusgrader. Så det kan bli kanonfina sjöisar. Hörde att friluftsfrämjandet redan har planerat sina utflykter för helgen! Fin advent blir det!