Fredspriset till EU - nej!
På den här punkten håller jag inte med dig.
USA har förvisso ett imperialistiskt förflutet och Kina är en oberäknelig kommunistdiktatur, men EU är något annat, det har vidgat sina gränser genom att stater frivilligt och efter egen önskan blivit medlemmar. Signalerar inte det något?
Och när det gäller gränsskydd och militär förmåga, vad skulle vinnas med att lämna gränserna vidöppna för varje slags invasion, militärt eller av miljoner flyktingar?
Dessutom talar historien emot dig, tänk på balkankriget, hade det varit möjligt om inblandade stater varit EU-medlemmar? Och vem fick stopp på kriget? Inte var det EU med sin då obefintliga militära kapacitet. Krig mellan småstater är inget jag längtar efter, inte krig mellan maktblock heller. Fredspriset till EU känns helt rätt.
Jag är inte heller för EU, så jag tycker de kunde gett priset till någon annan eller annat.
Inga:
Ja vi ser nog lite olika på EU. För mig är EU framför allt ett fredsprojekt, det var så det startade en gång, men det verkar folk ha glömt. Jag tror nämligen att det i längden är bättre med samarbete än med konflikt och hittills har inga EU-medlemmar råkat i krig med varandra och det var ju det ursprungliga syftet. Det måste väl ändå räknas som en framgång?
Opinionen i Sverige är mot EU idag men den svänger ju som alltid med konjunkturerna och nu är det kris. Fast att ge EU skulden för balkankriget är väl ändå att gå lite väl långt?
Jag tycker också det är konstigt att EU fick fredspriset, det finns andra som var mera värt det
och det är inte så konstigt att det blev en hel del reaktioner på det.
Jag var en av dom som verkligen propagerade FÖR EU och var fast övertygad om att vi fortfarande skulle vara en suverän stat!
Skulle det vara val idag om vårt inträde i EU, skulle jag rösta nej! Det blev inte som det förespeglades oss. Fredspriset till EU - NEJ!
Att EU skulle ha startat Balkankriget är väl ändå väl magstarkt? Vad beträffar greker och romare så höll ju de rikena i flera hundra år..
EU är ett fredsprojekt. Och den som bor på landsbygden borde ju vara tacksam för alla bidrag som kan sökas för att utveckla landsbygden. Dessutom tror jag att Europa behöver tala med en röst för att stå emotblocken USA, Kina och Indien.
Med det sagt kan man självklart vara kritisk mot EU utan att gå ur. Att växla mellan Strasbourg och Bryssel är givetvis helt galet. Likdom lönenivån - men där följer man ju bara det privata näringslivet. Märkligt att man kaagar på politikernas löner när väldigt många jobbar på sin fritid samtidgt som man accepterar fantasilöner för direktörer och idrottsmän!
Att gå med i Norge låter hemskt!
Varför tror en del så benhårt på att EU ska lyckas hålla ihop länderna när inte Jugoslavien som ansågs som ETT land under många år kunde hålla ihop?