Fredspriset till EU - nej!

Det är lite svårsmält med Nobels fredspris till EU. EU;s yttre murar byggs allt högre mot omvärlden, länderna i unionen har förbundit sig att öka på sina militära resurser, dvs man har ett avtal om upprustning och man börjar bygga upp en gemensam militär styrka. Det finns nåt som heter Nordic Battlegroup ( - eller  nåt liknande,)  exempelvis. Det sägs  förstås att det här ska användas till fredliga ändamål, men till syvende och sist brukar accelererande militärmakt handla om att försvara marknader och råvarutillgångar, dvs de verkliga motiven är  ekonomiska och politiska.
 
Det vi just nu ser växa fram är ju tre gigantiska ekonomiska block; Asien med Kina i spetsen, USA med sina sympatisörer och så Europa då med ett snabbt växande antal länder som medlemmar. Alla de här tre har stora egna intressen att försvara globalt sett och handelskrig blossar då och då opp redan nu. När alla tre  har byggt upp sina militärmakter, så kommer vi att längta tillbaka till den tid då krig var något som utövades mellan enstaka länder.
 
Nej, EU känns inte som något självklart val för ett fredspris. Och Norge går nog inte med i EU efter detta heller. Min egen EU-skepsis består - helt oförändrad genom åren. Jag tror inte på de här gigantiska statsbildningarna, historien och statsvetenskapen stödjer mig.

Kommentarer
Postat av: Börje

På den här punkten håller jag inte med dig.

USA har förvisso ett imperialistiskt förflutet och Kina är en oberäknelig kommunistdiktatur, men EU är något annat, det har vidgat sina gränser genom att stater frivilligt och efter egen önskan blivit medlemmar. Signalerar inte det något?

Och när det gäller gränsskydd och militär förmåga, vad skulle vinnas med att lämna gränserna vidöppna för varje slags invasion, militärt eller av miljoner flyktingar?

Dessutom talar historien emot dig, tänk på balkankriget, hade det varit möjligt om inblandade stater varit EU-medlemmar? Och vem fick stopp på kriget? Inte var det EU med sin då obefintliga militära kapacitet. Krig mellan småstater är inget jag längtar efter, inte krig mellan maktblock heller. Fredspriset till EU känns helt rätt.

Svar: Aha, här tycker vi alltså inte lika som vi brukar göra när det gäller konst! Spännande!
Jodå, människor i europeiska länder har förespeglats olika fördelar i att gå med i EU och sen gått med. Kampanjen i Sverige var ojuste, det har man sett i senare forskning. Om den gått rätt till hade vi aldrig varit med, men det var statligt finansierad reklam som gränsade till bedrägeri. Och så gick det kanske till i fler länder. Jag undrar om man verkligen skulle få ihop till en majoritet för ett medlemskap idag i Sverige? De flesta ha genomskådat den här gigantiska byråkratin som präglas av egennytta och klåfingrighet. Barosso orkar bråka om tillsatserna i svenskt snus, när det samtidigt är kris i EU:s banksystem!!! Man belönar varandra med gigantiska förmåner både medan man tjänstgör i EU och på livstid. Det börjar bli en tung börda i EUs ekonomi att försörja alla som jobbar och alla som har jobbat där.

Balkankriget hade troligtvis inte blivit av alls om inte EU klantat sig genom att erkänna Makedonien (var det väl?) alldeles för tidigt. Det kom att störa fredsförhandlingarna som pågick och det blev den gnista som startade Balkankriget.

EU består av ett antal länder som sinsemellan har väldigt olika kultur och historia. Det kan man inte bara sudda ut med ett penndrag, även om det formellt ser ut som om länder anslutit sig frivilligt. Efter anslutning så har många stater fått uppleva att EU har blivit allt mer av ett Europas Förenta Stater och man har lagt på en mängd tvingande regler som fungerar dåligt i så stora sammanhang. Besluten fattas idag inte alls så nära de berörda som möjligt, vilket borde vara fallet, utan det petas i detaljer från Bryssels maktmän.

Historien ger mig rätt när det gäller att försöka klumpa ihop självständiga länder till en enda stat: Grekerna klarade det inte och inte romarna heller och inte imperiebyggarna på 1800 - 1900 -talen. Så stora statsbildningar faller samman av egen kraft till slut pga av för stora interna avstånd geografiskt och kulturellt och ekonomiskt.

Jag skulle önska att det fanns en uträdesparagraf ur EU och en levande diskussion i SVerige om ett utträde. Jag går mycket hellre med i Norge ;-)
Inga Magnusson

Postat av: Suss

Jag är inte heller för EU, så jag tycker de kunde gett priset till någon annan eller annat.

2012-12-13 @ 21:38:47
URL: http://leontina.blogg.se
Postat av: Börje

Inga:
Ja vi ser nog lite olika på EU. För mig är EU framför allt ett fredsprojekt, det var så det startade en gång, men det verkar folk ha glömt. Jag tror nämligen att det i längden är bättre med samarbete än med konflikt och hittills har inga EU-medlemmar råkat i krig med varandra och det var ju det ursprungliga syftet. Det måste väl ändå räknas som en framgång?

Opinionen i Sverige är mot EU idag men den svänger ju som alltid med konjunkturerna och nu är det kris. Fast att ge EU skulden för balkankriget är väl ändå att gå lite väl långt?

Svar: Jo, EU startade som ett fredsprojekt, men har utvecklats åt annat håll sedan dess. Hade kanske förtjänat fredspriset för några decennier sedan. Minns inte när CECA introducerades, kanske på 50 - talet.
Inga Magnusson

2012-12-14 @ 10:30:34
URL: http://hoglander.se/blog
Postat av: Inger Maryissa

Jag tycker också det är konstigt att EU fick fredspriset, det finns andra som var mera värt det
och det är inte så konstigt att det blev en hel del reaktioner på det.

2012-12-14 @ 20:39:11
URL: http://ingermaryissa.bloggo.nu/
Postat av: Veiken

Jag var en av dom som verkligen propagerade FÖR EU och var fast övertygad om att vi fortfarande skulle vara en suverän stat!
Skulle det vara val idag om vårt inträde i EU, skulle jag rösta nej! Det blev inte som det förespeglades oss. Fredspriset till EU - NEJ!

2012-12-14 @ 21:25:13
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Lennart Carlstedt

Att EU skulle ha startat Balkankriget är väl ändå väl magstarkt? Vad beträffar greker och romare så höll ju de rikena i flera hundra år..

EU är ett fredsprojekt. Och den som bor på landsbygden borde ju vara tacksam för alla bidrag som kan sökas för att utveckla landsbygden. Dessutom tror jag att Europa behöver tala med en röst för att stå emotblocken USA, Kina och Indien.

Med det sagt kan man självklart vara kritisk mot EU utan att gå ur. Att växla mellan Strasbourg och Bryssel är givetvis helt galet. Likdom lönenivån - men där följer man ju bara det privata näringslivet. Märkligt att man kaagar på politikernas löner när väldigt många jobbar på sin fritid samtidgt som man accepterar fantasilöner för direktörer och idrottsmän!

Att gå med i Norge låter hemskt!

Svar: Nej EU startade självklart inte Balkankriget, men tände gnistan som satte igång det genom sin klantighet, det är faktum. Innan man erkänt Makedonien (tror det var det landet) så fanns fortfarande förhandlingsmöjligheter.
De stora rikena höll en tid men föll sedan sönder tillbaka till sina ursprungsländer i en lång och smärtsam process, det går inte att hålla ihop självständiga länder på det det sättet.

Jag tror inte att så många uppfattar EU som ett fredsprojekt idag, möjligen hade man förtjänat fredspriset strax efter starten.

Vi som bor på landsbygden är inte tacksamma för EU-medlemskapet. Vi hör till dem som grundlurades med förespeglingar om guld och gröna skogar. Idag är jordbruket i kris och snart har vi varken svensk mjölk eller svenska bönder kvar.

Man behöver inte gilla EU-politikernas fantasiförmåner eller direktörernas eller svenska riksdagsmäns livslönegarantier. Det finns ingen naturlag som säger att politiker ska följa det privata näringslivets lönehets.

Synd att du inte gillar Norge! Det vore absolut att föredra framför konkursboet EU, kolla bara de norska oljefonderna!
Inga Magnusson

2012-12-14 @ 23:59:05
Postat av: Mia

Varför tror en del så benhårt på att EU ska lyckas hålla ihop länderna när inte Jugoslavien som ansågs som ETT land under många år kunde hålla ihop?

2012-12-16 @ 00:18:40
URL: http://miatankar.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback