Ilsket vildsvin ...

... attackerade jägare. Vildsvin är inte att leka med, de är lite griniga i humöret och handjuren har verkligen rakbladsvassa betar som är vända uppåt. De siktar tydligen målmedvetet att skära med dem. Vi har en tysk bekant vars bror dödades av vildsvin när han var ung. Vildsvinet skar just av pulsådrorna i bägge låren och han förblödde innan han hann ta sig till hjälp.
 
Och här var det nära ögat. Djur som man får se upp med alltså, men de är åtminstone jaktbara, man kan bli av med dem lokalt om man vill och de smakar dessutom väldigt gott.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/rasande-vildsvin-attackerade-jagare_7723774.svd  
 
Och 1,5 kilometer från Ikea, i höjd med Sörmon  i Karlstad sköt Lennart Johannesson ett vildsvin, ett ungt hondjur, häromdagen. Gyltan sköts  på fast stånd med Tuva, Lennarts jämthundDet var samordnad jakt med flera jaktlag, sammanlagt så där 60 personer som deltog i jakten.
http://www.nwt.se/karlstad/article1212060.ece
 

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Finns gott om dem i Halland. En kollega krockade med två stycken(!). Hon klarade sig en bilen blev skrot.

En anledning till ökningen är att jägare utfordrat dem för att få jaga...Det borde man nog sluta med direkt. Om de blir utfodrade får de tre kullar i stället för en!

Svar: Låter märkligt att utfordra för att "få jaga", vildsvin brukar kunna föröka sig i tillräcklig omfattning för att det ska räcka till jakt. Utfordring sker normalt om ett viltslag har tillfälligt svårt att hitta mat; typ rådjur när det är en period med djup snö. Sen kan det finnas skäl att åtla för att locka vildsvin till en plats där man kan skjuta dem på ett bra sätt, dvs välja ut vilka djur som ska skjutas i lugn och ro på vakjakt. Utfordring kan också motiveras med att locka djuren ifrån områden där de gör skada på grödor. Men att mata vildsvin ´för att de ska blir fler och få tre kullar istället för två låter konstigt, det är något som inte stämmer.
Inga Magnusson

2012-12-04 @ 23:47:48
Postat av: Herta

Här i Nyköping, vid Sjösa gård tror jag att de utfodrar vildsvinen för att sedan det skall kunna komma jaktintresserat folk och jaga svinen. Inte så kul. För en dryg vecka sedan var de inne i stan, tidigare har de rört sig i villaområdet i närheten och plöjt upp gräsmattor och planteringar. Jag gillar inte att de matas bara nån alldeles i närheten av en tätort.

Svar: Vildsvin är inte beroende av utfordring för att överleva eller föröka sig tror jag. Man åtlar in dem för att man ska kunna jaga dem på ett bra sätt, kunna välja ut rätt djur för att ta bort dem och hålla nere stammen. Vildsvin är vilda djur och de förökar sig snabbt, man måste hålla efter dem.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback