Möbelnostalgi

Den här älgtrofén är från min pappas föräldrahem, övermålad med någon lack eller förnissa.  Den var en riktig raritet. Det jagades älg förstås där, men det fanns väldigt lite älg på den tiden, så det var ovanligt att skjuta någon och ännu ovanligare att skjuta en sån här jätte. Jag är osäker på vem som sköt den, kanske min farbror Erik som jagade lite men som alltmer övergick till att mata djuren med foderhäckar och titta på dem när de kom för att äta och han hade stenkoll på vilka rådjur och älgar som fanns i hans skog.
 
Det här heter Blå skåpet, fast det inte är blått längre. I min barndom stod det alltid i hallen, var målat med en himmelsblå färg och några blommor på dörrspeglarna. Inte särskilt snyggt. Tror att min mamma köpte det som ung.  Jag lutade av det, inte så bra men jag gillar det och använder det.
Det här är Esters byrå, min fasters. Slutet 1800-tal antar jag.  Ovanpå står en matlåda som jag är osäker på var den kommer ifrån. När jag var barn så stod den alltid på pappas skrivbord och innehöll diverse viktiga saker som nycklar, kvitton, kontanta pengar osv.
 
Här syns matasken bättre. Tror att den kom från min pappas hem, men kan också ha varit min morfars.
 
Byrån var min mammas och ingick i en möbelgrupp som hon fick när hon flyttade hemifrån av sina föräldrar eller köpte själv. Den bestod av byrån, nattygsbord, piedestal, ett par klädda stolar, och alltsammans var ursprungligen målat i röd och svart lackfärg. Såg egentligen alldeles förfärligt ut. Men min mamma lutade av alltsammans och målade om i omgångar i olika färger som hon gillade, ofta vitt, brutet i olika nyanser. Jag tog sen bort färgen och tog hem den här när vi byggde huset 1977. Och jag har använt den sen dess.
 
Kistan fick jag från pappas föräldrahem i Småland. Den är märkt A P S, 1846. Det betyder Andreas Persson, som var min farmor Matildas far. Den har varit målad med en rödaktig tunn färg och så en blå färg på locket, men den är nästan bortsliten. Kistan är en brödkista tror jag, det var stora familjer på den tiden och man bakade mycket åt gången. Till höger inne i kistan finns ett fack som jag tror att man förvarade kaffebröd i, men i övrigt så var det matbröd. Men som sagt lite gissning är det + att jag vill minnas att någon sagt att det var så.
 
Farmors far Andreas tror jag var lite kunnig med att göra saker i trä så det är inte omöjligt utan han har gjort den här själv. Han lär också ha gjort spinnrocken till min faster Ester, den som jag har.
 
 Den här möbeln har ingen historia baköver i min familj. Under min barndom så stod den i ett uthus i min brors "mopedverkstad". Han hade fått den av någon gubbe i närheten för att förvara mopedgrejer i. Så den var rejält nersmetad med silverfärg och annat när jag fick den av broder. Det var massor av arbete med att ta bort lort och färg, men nu är den rätt så ren och jag gillar den.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback