Läxhjälp ...

... är ingen förolämpning mot lärare. Någon som har skrivit en artikel i ämnet har missuppfattat vad läxor är; en repetition av kunskapsstoff som tidigare gåtts igenom och bearbetats på skolan. Det finns automatiseringar i matten och glosor i främmande språk som behöver ältas för att sitta där, det finns inga genvägar. Men för att hjälpa till med läxor ska inte behövas någon speciell utbildning och det ersätter inte en lärares jobb. Det är inget hån mot lärarares kompetens att någon vuxen hjälper ett barn med läxor, oavsett om den vuxne är betald arbetskraft eller en förälder eller ett storasyskon.  Konstigt att det finns så många självutnämnda experter på grundskolan / gymnasieskoloan och de får finaste skrivutrymme i dagspressen.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/laxhjalp-ett-han-mot-lararnas-kompetens_7709754.svd

Kommentarer
Postat av: Anonym

Nu är det väl så att föräldrar har mycket olika förutsättningar att hjälpa sina barn med t ex matte. De som har råd med läxhjälp lär ju knappast vara de som har mest behov av det.

Här i Falkenberg har vi på en skola tid avsatt för en lärare i ett klassrum dit elever kan komma för att få hjälp med läxor och annat de inte förstår. Det är inte bara de som har svårt för sig som besöker honom utan många barn tycker edet är toppen att gå dit. Här finns ockå frivillig sommarskola. Det tycker jag är en bra modell. Man ska inte behöva betala för att få denna hjälp!

Svar: En del barn kan få hjälp på fritis med läxor, en del på Elevens val under skoltid, en del på särskild läxhjälp på skolan som du beskriver. Det finns i en del kommuner också hjälp att nå målen på frivillig sommarskola. Det finns många alternativ och jag tycker att betald läxhjälp i hemmet kan vara ett bra komplement för dem som det passar. Det ena behöver inte utesluta det andra, olika modeller passar olika familjer.
Inga Magnusson

2012-12-01 @ 23:12:52
Postat av: Anders

Läxhjälp skall inte behövas överhuvudtaget, hemuppgifterna skall vara anpassade så att eleven klarar dem på egen hand. Som jag ser det är kritiken snarare att resurserna borde inriktas på att åtgärda förfallet i den svenska skolan istället för guvernanter åt ett fåtal elever.

Svar: I de flesta fall är det nog så att eleven rent kunskapsmässigt klarar av läxorna. Men instuderingen blir ofta effektivare om man gör det i dialog. Sen är det så att en del elever kanske behöver det moraliska stöd som kan behövas för att ta itu med läxjobbet. För övrigt så kan jag hålla med dig om att skolan har allvarliga problem att ta itu med och det brådskar.
Inga Magnusson

2012-12-02 @ 22:17:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback