Disneys filmingrepp diskuteras

Disney har tagit bort några sekvenser i julfilmerna. De har ansetts vara kränkande på olika sätt genom att förmedla en stereotyp bild av grupper av människor. Det är inte så lätt det här att hänga med i vad som för tillfället är politiskt korrekt. Jag tänker igen på Tin-tin-palavern. Om man börjar rensa och ska vara konsekvent så blir det inte mycket kvar av decenniers produktion när det gäller film, tv, böcker, video och annat. Var hittar vi sånt som är fritt från den egna tidens värderingar? Samtidigt vill vi naturligtvis  inte förstärka olämpliga fördomar. Just det som man nu tagit bort i Disneyfilmerna har jag nog själv aldrig uppfattat som schabloner när det gäller  ras eller religion, trots att jag måste ha sett sekvenserna minst 50 gånger !
http://www.nwt.se/asikter/insandare/article1221565.ece
 

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Du har helt rätt Inga! Dock blev det nog lite fel om Tintin - det som hände va att Tintin flyttades till serieteket 10 meter längre bort. Där ser man hur viktigt det är med källkritik!

Svar: Hmm men jag antar att orsaken till att Tintin togs bort från barnavdelningen handlade om just schablonisering av ras. För det handlade väl inte om utrymmesbrist ;-)
Inga Magnusson

2012-12-22 @ 00:04:08
Postat av: Inger Maryissa

Jo, det är knepigt det där med vad som anses kränkande eller inte.
jag har heller inte uppfattat i disneyfilmerna, eller tidningarna, som schabloner när det gäller ras, religion osv.
utan alla har bara varit roliga figurer
men jag tycker det gick lite väl lång detta med peppar-kaksgubben....som det skrevs om för en tid sedan
det är ju inget fel tycker jag, med fantasin / luciatåget / sången om bruna peppar-kaks gubbar från peppar-kakeland ;-)
Naturligtvis vill vi inte förstärka fördomar.....men alltför mycket av denna "censur" kan också få en annan effekt än vad det var menat från början...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback