Identitet ...

... handlar mycket om yrke och arbete. Det känns nu när jag som 60+ funderar på pension och  så sakteliga börjar  plocka ut den. Att gå ner i tjänst från heltid till 80 % óch nu till 60 % från och med i höstas  handlar dels om att orka fortsätta göra en acceptabel insats i arbetslivet de sista åren i jobb, dels om den tillvänjning med  start av  den metamorfos som det innebär att gå från ett yrkesinriktat liv till ett fritidsinriktat liv. Byta identitet på något sätt. Nytt och spännande är det. Och verkligen annorlunda. Ett identitetsbyte. Åtminstone för mig som alltid väldigt mýcket känt mig som mitt jobb. Vem är jag utan jobbet liksom? Kanske tur att jag gör det lite stegvis och inte allt på en gång. Intressant fas i livet, hur man än vrider och vänder på det.

Kommentarer
Postat av: annechristines/bustanten

Livet innehåller så mycket. Så mycket man går igenom. Jobbet är ju en viktig del i livet. Att vi trivs och hellst få arbeta med det vi tycker om. Det blir en del i livet och det kan säkert bli lite konstigt när vi en dag står där och inte behöver gå till jobbet.
Ha det så gott och kram från mig!

Svar: Jag är glad att jag börjat avvänjningen långsamt. Det är en omställningsprocess som behöver sin tid.
Inga Magnusson

Postat av: Hanna Karlsson

Spännande skifte!

2012-12-06 @ 07:07:56
URL: http://hannafialotta.blogg.se/
Postat av: Lisbet Wittfeldt

Va klok du är, känns som du gör helt rätt. Sakta men säkert mot pension. Och fyller tiden med trevliga saker.

Svar: Det känns otroligt lyxigt att ha två lediga vardagar i veckan. Och varje arbetsdag så vet jag att jag är ledig dagen därpå och får sovmorgon om jag vill. Rekommenderas!
Inga Magnusson

2012-12-06 @ 12:22:58
Postat av: Gunnar

Bästa rådet är det enklaste och mest självklara. Gå i pension succesivt. Det finns massor med variantr på hur man kan göra det. Min hustru har lämnat heltidsjobb för att läsa på Kyrkerud. Då blir det ett nytt socialt sammanhang. Lite som att jobba men mest kul!

Svar: Hur man än väljer att avsluta sitt yrkesliv så tror jag att man vinner på att tänka igenom det hela och göra aktiva val, inte bara låta saker och ting hända. Vi människor är ibland dåliga på att utnyttja vårt friutrymme och den valfrihet som vi faktiskt har. Vi låter ofta livet bara hända, eller hur man ska uttrycka det.
Inga Magnusson

2012-12-06 @ 13:16:59
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com
Postat av: Josephine

Vilken bra ide (när man kan) att gå ner i arbetstid och inte sluta tvärt.

2012-12-07 @ 11:22:56
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: Suss

Det kommer inte att bli problem att "byta identitet", du är den du är och har så otroligt många kvaliteter som du kan odla när du inte behöver vara på skolan mera. Jag önskar jag också kunde trappa ner, men jag känner det som jag håller på att trappa upp i och med att jag bytte arbete i höstas. Roligt är det i alla fall än så länge.

Svar: Det var en vänlig kommentar, tackar för den! Men det här med julfirandet kan vi i alla fall inte räkna in i eventuella kvaliteter ;-)
Inga Magnusson

2012-12-09 @ 22:50:28
URL: http://leontina.blogg.se
Postat av: Herta

Låter faktiskt skönt även om jag förstår att det är svårt.

2012-12-15 @ 20:24:02
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback