Titanic 100 år sedan!

Nu är det 100 år sedan Titanic gick under. Vi fascineras fortfarande av katastrofen och filmen har säkert bidragit att göra den känd för en yngre generation. En myt är ju att vid fartygskatastrofer så ska män frivilligt ställa sig tillbaka och rädda kvinnor och barn först. Men det är alltså bara en myt. Män överlever i högre grad och dessutom lämnar ofta kaptenen det sjunkande skeppet i god tid före passagerarna. Titanic var ett undantag men det berodde på att kaptenen hotade att skjuta de män som trängde sig före.
http://www.dn.se/kultur-noje/kvinnor-och-barn-forst-ar-en-myt

5500 föremål som bärgats från Titanic ska säljas nu i samband med 100-årsdagen och endast som hel samling; drygt en miljard räknar man med att den kommer att kosta.

Kommentarer
Postat av: Annika

Ja att kaptenen lämnar fartyget före passagerarna är nog sant. Iallafall då det gäller fartyget som gick på grund i Italien för ett tag sen. Har faktiskt inte sett filmen om Titanic. Men man kanske bör göra det. Kramen

Postat av: mcp

På Titanics tid var kvinnor och barn värdefulla för människosläktets fortlevnad. För att kunna säkra släktet var det viktigt att få med sig kvinnor när man flyttade till tidigare obebodda platser. I dagens överbefolkade värld anses män och kvinnor lika värda. Men hur värdet uppskattas varierar mellan länder beroende på vilken kultur som dominerar. Det mesta av jorden är befolkat nu för tiden och moderna kommunikationer gör det lätt att flytta från en plats till en annan. Därför behöver en ensam man inte längre planera för att kvinnor skall följa med när han flyttar till en ny plats. Om han inte hittar någon han gillar dit på den nya orten räcker det med en blänkare på facebook så kommer kvinnorna. Därför är det naturligt att man numera i nödsituationer ger lika hjälp åt män som åt kvinnor. Tro inte att folk var speciellt ädla när de först räddade kvinnor och barn på Titanic. De gjorde det för att på den tiden var kvinnor värdefulla eftersom det vid förlust av kvinnor kunde ta flera år innan nya kvinnor reste över Atlanten. Idag kan man flyga in nya med nästa flight. Om du talat med en flygvärdinna så hade du säkerligen fått höra hur de väljer att placera olika kategorier av passagerare på planen så att passagerare som klarar sig själva först kan lämna planet vid utrymmning.

2012-04-12 @ 12:39:02
Postat av: Lena

Titanics kapten överlevde inte och därför har inte eftervärldens hans berättelse om vad som egentligen hände. Däremot finns det massor av skrönor, som numera tas för sanningar.

2012-04-12 @ 17:27:16
Postat av: Orion

mcp: Det var få platser som inte var bebodda 1912, och världen hade redan börjat att överbefolkats på den tiden, framförallt USA, så det fanns ingen anledning till att prioritera kvinnor då heller.

2012-04-12 @ 20:14:22
Postat av: Lena

Dagens stora kryssningsfartyg ska kunna evakuera 4.000 passagerare på 30 minuter.Är det någon som tror att det är möjligt?

2012-04-13 @ 10:51:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback