Ekonomiskt och politiskt paradigmskifte

Man brukar tala om paradigmskifte i den vetenskapliga världen, när en stor och länge förhärskande teori välts över ände av ny forskning som i sin tur skapar en ny teori.

Men nu tycks vi stå inför ett gigantiskt ekonomiskt och politiskt paradigmskifte. Jag har skrivit om det förut några gånger på bloggen. Det ekonomiska (och kanske det militära och politiska!?)  världsherraväldet håller på att byta plats; från Europa och den amerikanska kontinenten till Asien med Kina i spetsen och länder som Indien i kölvattnet,  samt till Afrika där Kina just nu investerar rejält för att få skjuts av billig arbetskraft och närhet till en snabbt växande marknad. Kina har en enorm valutareserv och bankrutta Europa och USA står med mössan i handen just nu och skrapar med foten för att nådigast få lån till sina krisfonder.

http://www.svd.se/naringsliv/sondag-kina-kopplar-greppet-och-varlden-blundar_7005081.svd

Det är inte alls ovanligt att det måste en diktatur till för att snabbt lyfta ett lands ekonomi och Kina är inget undandtag om man blickar tillbaka historiskt. Men just nu skälver många inför vad som väntar vårt invanda demokratiska system. Kommer det rika Kina att kräva förändringar för att man ska öppna börsen? Kritiken mot Kina har ju tystnat i takt med västs stigande lånebehov.

En spännande utveckling är det i alla fall. Kanske borde man rekommendera barn och barnbarn att emigrera till Kina? Nej, aldrig, jag vill ha dem i närheten!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback