Breivik igen.

Jag reagerade med förvåning när jag förstod att Breivik fick tala så öppet om sina idéer. Men kanske är baktanken att han faktiskt får många emot sig, många fler som tar avstånd från högerextremismen när han har fått predika sin fanatism fullt ut. Han avskräcker säkert många högerextrema och tar udden av deras ideologi. Samtidigt finns ju Copy cats, ensamma galningar, som kan kopiera dådet på olika sätt för att ikläda sig hjälterollen som stridsmän för ett rent Europa, eller hur det är man uttrycker det.

Att en person som är anklagad för ett brott har rätt att försvara sig inför dem som ska döma honom är givet i en demokrati. Men det som många reagerat på är att han fått göra det på ett sånt här sätt med någon timmes lång förklaring av, inte själva brottet, utan ideologi och propaganda för sånt som i grunden är lagvidrigt. Och att göra det  offentligt, inte enbart  inför rätten.

Hur man vrider och vänder på det hela så är det inget lätt val. Om man hållit de delar av rättegången stängda  där Breivik ska tala eller förhöras så hade kanske risken för mytbildning och martyrskap förstärkts.

Helt klart är att väldigt många i Norge berörs av detta. Offren och deras anhöriga finns över hela landet och många känner någon som känner någon som mist en anhörig. Runt om i Norge finns storbildskärmar där anhöriga kan följa rättegången. Men det måste finnas ett val att kunna följa rättsprocessen eller att slippa. Någon tidning har en knapp på sin internetsida där läsaren kan knäppa bort allt om rättegången. Det finns också  särskilda märken att sätta på sig för dem som följer rättegången, men som inte vill bli intervjuade i media.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fick-hora-breivik-utan-nagot-filter_7063585.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/tre-experter-om-breiviks-forsvarstal_7063497.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/breivik-forklarade-sig--och-mottes-av-upprorda-kanslor

Kommentarer
Postat av: Inger Maryissa

Jag blev också förvånad över att Breivik fick tala så öppet om sina ideér och så länge

han får ju på detta sätt den uppmärksamhet han önskade...

tycker han har för mycket att säga till om...vilket han inte är värd.

Detta och rättegången måste vara så oerhörd jobbig för alla anhöriga, vänner och bekanta av de som drabbats

Postat av: Lennart Carlstedt

Jag tycker Ingas inlägg är klokt och välbalanserat!

2012-04-19 @ 23:02:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback