Breivik ...

... var alltså tillräknelig när han utförde sitt grymma dåd och kommer förmodligen att dömas till ett liv i fängelse. Om det nu inte är så som i Sverige att en brottsling får straffrabatt och i princip bara döms för det svåraste brottet. Jag har liksom väntat på att den här mannen ska komma till insikt om vad han gjort och till slut bryta ihop och gråta över eländet, visa något drag av det vi tänker oss som mänsklighet. Men han ser motbjudande glad och  triumferande ut på alla bilder. Han  framhärdar och beklagar att han inte hann döda fler. Den mänskliga skalan från största möjliga ondska till största möjliga godhet är vidare än man kunnat ana.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/psykundersokning-breivik-ar-tillraknelig

Breivik har en egen liten lägenhet i fängelset på tre små rum, med träningsrum, arbetsrum och sovrum. Han tränar inte så mycket längre,  får specialmat efter önskemål, sysslar med meditation varje morgon, läser och skriver mycket, ser film och spelar dataspel, men har inte tillgång till internet. Han uppger att han trivs, lever isolerad från andra fångar men är väl bevakad och umgås förstås med sina fångvaktare. Kanske har han egentligen ett bättre liv nu än han haft på länge. Hans isolering har nog i praktiken varit betydligt större förut, innan han blev inburad.  Och att leva en enahanda tillvaro med ständiga rutiner är kanske vad han önskar sig.
http://www.expressen.se/nyheter/breivik-bor-i-lyxcell-i-fangelset/

Kommentarer
Postat av: tant Hannele

han bodde väl inte i grotta innan? I Sverige skojade barnen också om att bra sitta i fängelse för god mat och egen tv på rummet....

Postat av: Inga Magnusson

Hannele: Nej inte i grotta men väldigt ensam verkar det som han var före fängelsetiden. Det var väl också förutsättningen för att kunna planlägga de hemska dåden. Nu har han ett 30-tal fångvaktare att skämta och prata med när han vill och slipper när han inte vill antar jag. De är ju inte där alla på en gång men några i taget.

2012-04-11 @ 12:12:30
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Zarah

Jag tycker att det är ett politiskt mord. Motivet var helt riktat mot socialdemokratin och demokratin och hans hat mot både politiken och invandrarna består, det framgår tydligt i de budskap han får ut. Frågan är hur många högerextremister som tycker att det han gjorde var bra. Jag är litet rädd för fortsättningen, alltså inte Breiviks, för jag tror han får sitta bakom lås och bom men vilka människor det här triggar igång. Extremister är livsfarliga, oavsett vilken falang de tillhör.

2012-04-11 @ 16:02:32
URL: http://verandan.svenskablogg.se
Postat av: Inga Magnusson

Zarah: Jo det finns politiska motiv med i detta också, visst är det så. Men för mig är det främst en galning som sökte utlopp för sin fullständigt desperata frustration över sin egen maktlöshet gentemot såna fenomen som han inte kunde påverka; alltså en del politiska beslut bl.a.´Men om han inte hittat politik att snöa inne på så hade det blivit något annat; typ den högljudda stereomaskinen hos grannen.För mig är han först och främst galen och i andra hand, en som tar politisk ställning på en ytterlighetskant. Det politiska i hela upplägget förtas ju lite av att han mer eller mindre blev utslängd till och med av extremhögern.Men Du har rätt i att han kan trigga igång andra som är lika galna, absolut. Det är likadant med pyromani om jag minns rätt, när en startar så får det igång flera. Låt oss hoppas att de flesta andra som har såna här tankar blir upptäckta i god tid och kan stoppas. För en förutsättning för Breiviks dåd var ju just att han isolerade sig under planläggningsfasen. Sånt är bara möjligt om man saknar nära släkt och vänner + har basic rätt god intelligens + som sagt ett så stort mått av galenskap att andra behov kan ställas tillbaka.

2012-04-11 @ 17:24:01
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Ailas

Normal kan inte en sån där kille vara i alla fall, oavsett vad de kommer fram till. Anmärkningsvärt är det också att han inte ens låtsas att ångra sig...! Lika anmärkningsvärt är det hur "lyxigt" han behandlas.

2012-04-11 @ 20:00:09
URL: http://ailas.svenskablogg.se
Postat av: anne

Man måste ju undra om han inte någon gång kommer att "känna" vad han har gjort. Obegripligt är vad det är.

2012-04-11 @ 20:57:59
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: soffie

tyvärr skitväder hos mej med idag:( men det kändes varmare ute i allafall .

2012-04-11 @ 21:06:42
URL: http://soffie69.blogg.se/
Postat av: Veiken

Jag har ingen som helst känsla för den mannen. Han har förbrukat sitt människovärde för länge sedan. Ett beräknande monster med hög intelligens..... Jag skulle inte gråta om någon tog lagen i egna händer!

2012-04-11 @ 21:47:18
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Lennart Carlstedt

Jag tycker att det finns klara paralleller mellan Breivik och seriemördaren i Tolouse. Helt olika politisk uppfattning men samma synsätt. Det enda "goda" med dådet var kanske att tvärtemot vad han önskade så har antalet medlemmar i socialdemokratiska ungdomsförbundet i Norge ökat starkt. Det är väl det absolut bästa sättet att bemöta detta dåd. Politiskt, visst, men jag tror du har rätt när du skriver om ensamhet. Utanförskapet är det värsta en människa kan råka ut för.

2012-04-11 @ 22:58:38
Postat av: Inger Maryissa

den där Breivik är en obehaglig typ....jag får rysningar när jag ser honom på TV

här kan man verkligen tala om onska...

Tycker även att det är upprörande att han har det så bra i fängelset...

Varför har han fått egen lägenhet, träningsrum arbetsrum osv.

jag tycker det är ofattbart.......

han borde ju sitta i isoleringscell utan TV och annat som kan roa, där han i sin ensamhet blir tvungen att i tystnad och ensamhet tänka på vad han har gjort...

2012-04-12 @ 21:45:54
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Lennart Carlstedt

Norge har liksom Sverigeinget strafftänkande som i USA. Det är jobbigt nog att sitta i fängelse. INte få gå ut, inte bestämma när du ska gå och lägga dig, bli inlåst varje kväll...Jag har jobbat på fängelsebibliotek och har träffat många interner.

2012-04-14 @ 23:07:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback