Kaminen och belysning
Nu är spottarna på plats vid kaminen. När de lyser så framträder reliefen i väggen bakom den så som jag tänkte att den skulle göra. Valet föll på den här stenväggen just för strukturen, annars hade vi funderingar på att sätta golvsten på väggen, men det här blev helt rätt.  Vi beställde spottar med vinkel 10 grader för jag ville att det skulle bli som  raka ljuspelare oppåt och neråt. Men tydligen fanns inte det så det fick bli 25 graders ljusvinkel istället. Det betyder att lite mer av ljuset försvinner ut åt sidorna än som var meningen. Men det får duga. Igår var första kvällen vi kunde se det i funktion i mörker och det blir bra. Sen har vi en skena med spottar uppe i  ryggåstaket i rummet så det går att få belysning på kaminen uppifrån om man vill. Båda går att dimma, vilket är en fördel. Den här delen är jag nöjd med och spottarna kom på rätt höjd, vilket var ett vågspel, svårt att föreställa sig innan.

Det här är alltså det fjärde huset vi bygger, om vi räknar in det vi bor i, och just belysningen är väl nåt som vi lärt oss att göra  mer genomtänkt. Det betyder mycket för ett rum hur ljuskällor är ´placerade och riktade. Vi är också noga med att se till att det finns tillräckligt med vägguttag. Det kostar lite extra vid installationen men är ändå försumbart om man slår ut den kostnaden över husets livslängd. Man blir fort trött på att ha golv och väggar  fulla av sladdhärvor.

En miss här är förstås att strömbrytarna hamnade på stenväggen. De skulle lika gärna ha kunnat placerats på andra sidan väggen ute i hallen. Men nästa gång.....  ;-)

Dilemman som återstår är ett moment 22 bland lamporna ute. En lampa är styrd av rörelsedetektor för att gå igång när man närmar sig huset och en är styrd av ljuset och ska gå på när det är blir mörkt. Kruxet är bara att när den den rörelsestyrda går igång så blir det så ljust så den ljusstyrda tror att det är dag och släcks och tänds och släcks osv. Elektrikern funderar. Sen är tre takspottar mycket svagare än de tre andra, det grunnar han också på.  Vägguttagen i stora sovrummet hamnar precis bakom sängarna, försöker flytta dem några centimeter längre ner.  Ett annat dilemma är en läckande koppling i våtutrymmet, antagligen måste en koppling bytas. Rörmokaren kommer att fixa det under helgen.

Idag fyller yngste sonen år. GRATTIS! Vi ringer och sjunger senare. Hoppas också att sonhustru som åkte igår har landat lyckligen i Tokyo för sitt besök hos farmor och andra släktingar. Föräldrarna reser dit  från Seattle. Och ikväll reser dotter och barnbarn från Umeå för att anlända här imorgon. Om jag nu har fattat allt rätt. Det är mycket nu att hålla ordning på.

Kommentarer
Postat av: Lebanezza

Ha en fortsatt trevlig torsdag :)

Postat av: anne

Om det är flera husbyggen som behövs för att man ska lära sig belysandets svåra konst så är vi nog helt körda. Hur många lampor vi än bär hem så blir vi aldrig nöjda. Undrar om det finns kurser?Era spottar och väggen är hur snyggt som helst, verkligen!

2012-04-05 @ 19:00:25
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: May Flodström

Supersnyggt! Helt rätt!

2012-04-06 @ 10:14:06
Postat av: Herta

Här hemma pratar vi ofta belysningar. Nu skall jag skryta över min man. Han är genomtänktheten själv och det blir ofta väldans bra. Men tanken tar tid. Höll på att ta knäcken på en elkille en gång när vi dvs maken skullen diskutera hur belysningen i köket skulle vara och varför:):

2012-04-06 @ 10:53:52
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback