Masonit skriver Jonas Fröberg om ...

... och han skriver väl och vackert om den sista masonitfabrikens nedläggning, om maskiner som skeppas till Thailand och om skogen i den svenska själen. 

Läs den om Du är intresserad av skogen i Sverige!

http://www.svd.se/naringsliv/masonit-i-vara-hjartan_7115205.svd

 Det är en artikel i Kerstin Ekmans anda, den som får ett uttryck i hennes fantastiska verk "Herrarna i skogen".

Björn Wiman i DN skriver om skogen som värdefull inte bara som natur utan som en ett mentalt rum för människan. Ibland undrar man hur skogen ska kunna fylla så många funktioner för så många och dessutom vara en gigantisk nationekonomisk tillgång. 

Det privata skogsbruket skälls det ofta på, ändå är det i de privatägda skogarna man idag hittar det mesta av skog med många olika arter, gamla träd och ett rikt djurliv (inte bara varg och björn!) = den mentalt värdefulla skogen. Kanske borde den svenska allmogen som skogsägare få en eloge för långsiktigt tänk och omsorg om skogen, som plats för jakt, naturupplevelser, tradition, nostalgi tillsammans långsiktig ekonomisk planering för både de egna ättlingarna och för Sveriges nationalekonomi. Sen finns det de som missbrukar förtroendet att äga något som alla uppskattar men de är få och det är omöjligt att lagstifta bort allt sånt utan att samtidigt ta över både ägandet och ansvaret.

http://www.dn.se/kultur-noje/bjorn-wiman-skogen-ar-inte-bara-en-fraga-om-naturen-utan-om-manniskans-varde


Kommentarer
Postat av: Anonym

Kikar in å önskar dej en mysig valborg i morgon!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback