Dataspelsmusik i konserthus! Score

Jag fick ett mail från yngste sonen, han som ritar dataspel. Musiken i hans dataspel  Battlefield, Bad Company 2, ska framföras av symfoniorkester, som ett av flera verk, framförda i Göteborgs konserthus, 11 och 12 november 

Vi måste tänka om!! Det blir allt mer tydligt.

Det är bara att hacka i sig, antingen man vill eller inte. Dataspelsbranschen är nu större
än filmindustrin globalt sett. Den  drar till sig duktiga kreativa människor. Vi som står utanför produktionen har inte riktigt förstått. Men det är inte längre självklart att en duktig musiker ska dra sig fram på svältgränsen under sin livstid för att bli erkänd och hyllad som kompositör först efter sin död. Han / hon kan få ett välavlönat jobb i dataspelsproduktionen istället. Där behövs musik och numera krävs bra musik, inte bara bleep och pip. Jag skulle också våga sätta en slant på att landets allra duktigaste bildmakare inte längre försörjer sig på bildlärarvikariat parallellt med sitt oljemålande, som, det var förr.  Många av dem tillhör den första generationen som växt upp med mycket bilder, rörliga och stilla,  ritar  dataspel och utvecklar bildhantverket till mästerskap så, istället för att finslipa sitt oljemåleril!

Enligt sonen som jobbat med dataspel i stort sett sedan branschen föddes på 80 - 90-talet, så finns där otroliga bildbegåvningar, människor som verkligen behärskar  bildskapandet med öga och hand, människor som varje dag ett yrkesliv har jobbat med att göra bilder.  Men de utbildar sig alltså inte längre till att skapa i  akvarell eller olja eller skulptur. De ritar dataspel óch behöver inte leva i armod  genom livet. De har därmed kanske lämnat fältet fritt för den våg av rena "innehållskonstnärer" som väller över oss nu. Konsten, som idag dominerar arenan, har i stort sett enbart budskap, inga estetiska kvaliteter, inga hantverkskvaliteter, längre om man nu ska hårddra. Och det skulle rent hypotetiskt i alla fall, kunna bero på att de som har begåvning nog  till att höja konsten till estetiskt högsta nivå, inte längre är konstnärer i traditionell mening, utan ritar dataspel. Nu provocerar jag i mitt tänk.

Samtidigt så måste man också inse att de nya kommunikationsmedlen, bloggar, twitter, sms, mms, facebook osv har gjort hela svenska folket till författare, men inte i traditionell mening. Svenskarna skriver som aldrig förr men inte på ett sätt som vi historiskt sett betraktar som seriöst, utan mer en blandning med  bild, text och förkortningar och symboler. Och det måste få bli accepterat som kreativt skrivande. Skolan borde få möjlighet att  stödja den typen av "svenska", inte enbart fokusera på "gammelsvenska". 

När ska skolorna i Sverige  inträda i rätt decennium???? Just nu känns det som om vi är hopplöst på efterkälken.  Och då menar jag landets skolor överlag, inte speciellt i vår kommun. Skolans värld med kursplanemakare, läroplansmakare, tillsynsmyndighet, teknikservice osv,  har liksom inte tagit till sig att de nya sociala medierna har förändrat (borde ha förändrat)  både skolämnenas funktion / innehåll  och undervisningens verktyg. Vi kan inte fortsätta undervisa i konsten att skriva uppsats när det som vanligt folk behöver är konsten att skapa en bra Facebooksida. Eller konsten att twittra, eller blogga, eller skicka bra mms / sms. Det är vad "vanligt folk" kommer att använda skriven svenska till inom överskådlig framtid. Eller ok, uppsats också, men även undervisning för de nya behoven av skriven svenska.


Kommentarer
Postat av: Ailas

Människan anpassar sig till de möjligheter och realiteter som finns, så har det alltid varit. Självklart kommer en sådan utveckling som hela IT-revolutionen att påverka allt! Det har ju redan skett, det är bara det att många inte ser det eller rättare sagt... vågar se det.När det gäller språket, så är det positivt att fler (flest kvinnor!) skriver och jag har alltid varit positiv att använda de medier som finns, för där finns det dynamik och drivkrafter. Det som oroar mig är att många skriver så dåligt, tyvärr... Vi får inte tappa den språkliga korrektheten på kuppen, eftersom vi fortfarande kommer att skriva avtal, lagar etc...Jag håller på att det ska gå att kombinera hyggligt bra språk med de moderna möjigheterna! Möjligheterna till bra språk är bättre än någonsin, för hjälpmedlen finns till för alla.Uh, sent... NattiZzzzzz... :)

Postat av: Inga Magnusson

Ailas: Till skillnad från Dig är jag egentligen inte alls rädd för att språket inte alltid är helt korrekt skrivet. Jag ser det mer som språkets funktion. Vad ska man ha det skrivna ordet till? För att kommunicera dagligdags med vänner och bekanta tillsammans med bild, förkortningar, och kanske filmsnuttar så behöver det inte vara hundra procent korrekt, huvudsaken är att det förstås rätt av mottagaren. Sen måste vi parallellt med det ha en språkutbildning, som tar fram människor som har språkkunskaper nog för att kunna skriva lagar, skriva professionella längre texter, men det behövs inte så många. Så det kan vi lämna till yrkesutbildningarna och istället utbilda folket till det skrivande som folket behöver.

2010-11-05 @ 01:07:14
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Selma

Visst är det rätt kul att få vara med i en tid när så mycket förändras.

2010-11-05 @ 09:43:58
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: annette carlson

Hej Inga som jag inte riktigt vet vem du är!Du är varmt välkommen till Töcksfors högstadiums bildsal så får du se vilken utrustning vi har där och hur vi jobbar med digital bildbehandling. Jag undervisar även i Årjäng som vikarierande bildlärare på halvtid under innevarande läsår och där har tiden förmodligen stått still sen dina grabbar slog igen dörren. Trots att jag påpekat "sakens tillstånd" när jag började i höstas har ingenting hänt. Kanske dags för ett brev till BUN...sitter du kanske i bun?

2010-11-06 @ 20:41:56
Postat av: Inga Magnusson

Hej Annette som jag inte heller vet riktigt vem Du är!Jag har kommenterat här men det verkar ha fallit bort.Jag förstår inte varför det ska vara så här. Har Ni eget it -folk i Töcksfors? De som jobbar här i Årjäng verkar vara konstant överbelastade av arbete, vilket resulterar i att väldigt mycket inte fungerar alls när det gäller datorer hos oss.

2010-11-12 @ 05:45:19
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback