Turkar är vi allihop ...

... om man får tro senaste forskningen på DNA enligt tidningen DN. Det fanns ett jägarfolk här uppe i Norden (som också ursprungligen kom från mellanöstern!) . Så började bönder som härstammade från Turkiet att bosätta sig här. Folken levde sida vid sida och blandade sig också förmodligen med varandra om jag nu får spekulera lite vid sidan om. Men bondelivet gav mer mat och framför allt mer kontinuerlig föda så det hade bäst överlevnad.  Det innebar att jägarfolket undan för undan decimerades och bönderna tog över.

Man har länge funderat över om skiftet från jägare till bönder skedde genom att jägarna lärde sig odla, eller om det kom nytt folk med nya kunskaper. Och det visar sig alltså att det senare var fallet, det var nytt folkslag som kom hit och tog över.

Nu handlade det säkert inte som en massinvandring på en gång utan en succesiv flytt genom att ättlingar bosatte sig lite norr om sina föräldrar generation för generation och till slut så hade man hamnat ända här uppe. Förändringen tog ju tusentals år.

Lite jägargener finns ju kvar i alla fall hos en del! ;-)

Uppdaterat: Fel fel fel skriver Lars, det fanns inga turkar i Turkiet vid tiden för den hör utvandringen, så vi är inte alls turkar. Vi härstammar från ett folk som bodde där turkarna sedan kom att bo. Eller nåt sånt.

Kommentarer
Postat av: Lasse

Turkarna invaderade inte Europa (dåvarande Östrom) förrän ca 5000 år efter att den här utvandringen. Dvs, fram till år 1000 ekr fanns inga turkar i Turkiet! =)

2010-11-21 @ 14:39:11
Postat av: Inger Maryissa

Jo, det är så intressant att läsa om de olika folkvandringarna förr.

Över hela jorden har folk vandrat runt och flyttat runt.

och nu finns alla olika länder som vart och ett mer eller mindre tror det har ett unikt folkslag ....fast egentligen alla är mer eller mindre uppblandade ;-)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback