Logikbrist i flyktingmottagning!!!

Uppdaterat fredag kväll:
 
Det har alltså gått ut i syrianska media att Sverige tar emot alla som uppger sig vara syrianer och de beviljas permanent uppehållstillstånd. Och det stämmer för det  gör ju Sverige i princip enligt senaste beslut. Men då måste personen i fråga ta sig till Sverige illegalt, alltså först betala en proffsig smugglare ganska mycket pengar. Det sägs kosta i storleksordningen 100.000 SEK för en person att ta sig till Sverige illegalt. Den personen får då uppehållstillstånd och sedan kan de övriga i familjen komma in med automatik som anhöriginvandrare. Jag förstår inte logiken i kravet att en person först måste ta sig hit illegalt  (dyrt!) en rutt som är tidsödande och krånglig och som dessutom försörjer  kriminella smugglarligor. Sen kan de som uppger sig vara anhöriga  komma med ordinarie (billigare!) flyg eller buss eller båt eller nåt.  Detta förstår inte syrianerna utan köar nu utanför ambassaderna i Syrien, Egypten o andra länder i närheten för att få sitt svenska uppehållstillstånd. (Hade inte jag heller förstått!), men möts alltså av beskedet som beskrivs ovan. (Jag skriver upprepade gånger "de som uppger sig vara" för det är nästan omöjligt att kolla personens verkliga ursprungsland och verkliga släktskap, man får mest gå på muntliga uppgifter från personerna i fråga)
 
Kaos råder tydligen också på migrationsverket här i Sverige eftersom man nu lär ha rekordmånga sökande;  2000(!) asylsökande per vecka, de flesta från Syrien och de får stanna här permanent, ska ha bostad och uppehälle någonstans. Ändå är det bara ett par veckor sedan beslutet om permanent uppehållstillstånd för alla som uppger sig komma från Syrien fattades. De illegala smugglarvägarna tar längre tid på sig att forsla människor hit, så kulmen är långt i från nådd än tror man. Och dessutom kommer med varje asylsökande strax ett antal anhöriga via vanliga resvägar. Omräknat i verkliga tal så kan man landa på per vecka med anhöriginvandring; 1 asylsökande + kanske lågt räknat tre anhöriga som kommer sedan, gånger 2000 personer = 8000 personer per vecka. Om man tar gånger 4 så blir det 32.000 personer per månad som med automatik beviljas permanent uppehållstillstånd. Om man räknar med att kriget kommer att fortsätta 10 månader så blir det 320.000 personer fram till nästa sommar. Drygt en kvarts miljon nya invånare i landet på väldigt kort tid.
 
Men om detta skrivs inget i media förstås. Flyktingmottagningen är tabu som diskussionsämne både i vanliga media och i de vanliga politiska partierna. Det skrämmer mig. Man har lämnat över den till det allra mest extrema högerpartiet, SD och dess egen press. Ändå blir man lite fundersam när man vet att det är miljoner syrianer på flykt undan kriget och att Sverige inte har satt någon gräns för hur många som kan tas emot här. Resten av Europa inte har öppnat sina dörrar. Det finns heller inga medel budgeterade i Sverige för att ta emot stora mängder flyktingar. Klarar Sverige verkligen  att ta emot så många på så kort tid? Var ska dom bo? Hur ska de få försörjning, skola, vård, sysselsättning?  Och de ska dessutom stanna permanent, inte enbart tills kriget är över.  Det känns oroligt. Jag är för att Sverige ska ställa upp och hjälpa människor i nöd men, när man bjuder in någon, öppnar sin dörr,  så vill man också att mottagandet ska vara bra, eller åtminstone anständigt. Kanske måste man ändå sätta en gräns. Eller åtminstone öppet diskutera frågan. Inte gömma undan.
 
http://www.dn.se/nyheter/sverige/flyktingar-koar-till-svenska-ambassader/
 

Kommentarer
Postat av: Erik Andersson

Bra sagt.
Det naturliga är väl att ställa upp i ett akut krisskede, men förhoppningen måste vara att flyktingarna ska kunna återvända till sina hemländer, när det lugnat ner sig. Sverige kan inte vara städ- och hjälpgumma i alla kriser. I synnerhet när vi nu har en egen hög arbetslöshet och därför inte kan ge flyktingarna arbete.

Svar: Jag förstår inte logiken alls i detta. En sak är att ge skydd under begränsad tid åt människor från en oroshärd men en annan att bevilja livslångt uppehälle åt så många på så kort tid utan att det finns förberedelser av något slag.
Inga Magnusson

2013-09-13 @ 21:51:24
Postat av: åsa

Ja, jag kan inte annat än hålla med dig i det du skriver och jag kan heller inte förstå varför media helt plötsligt blir så tyst?!
Ska man ta emot någon så måste det finnas resurser, inte bara för stunden..
Ha dé!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback