Läsandet minskar ...

... bland barn o ungdomar, och läsförståelsen blir sämre. Trenden är särskilt tydlig bland pojkar. Vi ser rubrikerna ibland. Jag ska inte ifrågasätta detta för säkert är det så att läsandet av böcker har minskat och att läsförståelsen av långa komplicerade texter har minskat. Mycket annat roligt finns att göra istället och äventyr, spänning osv finns lätt tillgängligt i film, dator o.dy. Vi måste jobba hårt på skolan och i hemmen för att kompensera det minskade läsandet. För trots allt så ligger en hel del av kunskapens och demokratins grund i förmågan att läsa åtminstone en tidningstext och kunna tolka det som står där.
 
Samtidigt så läser en yngre generation mer än någonsin och skriver mer än någonsin, via sociala media. Men det är en annan typ av text, blandad med bild och symboler, korthugget uttryckt. Och det tränar inte faktainhämtande genom text och läsuthålligheten, det där att kunna läsa en bra bok timme efter timme.
http://www.dn.se/ledare/signerat/lararna-har-lasandets-nyckel/
http://lasochskrivutveckling.blogspot.se/2011/09/reciprok-undervisning-modell-for.html
 
 
 

Kommentarer
Postat av: tant Hannele på Hisingen

Lärare läser inga böcker heller....

Svar: Nej det stämmer, undersökningar visar på det.
Inga Magnusson

Postat av: Lennart Carlstedt

Bra kommentar, Inga. mest är det pojkar som läser allt mindre. På sikt kan det hota demokratin.

Svar: Ja, åtminstone så länge en viss grad av läskunnighet är väsentlig för att förstå samhällets uppbyggnad och kunna följa med i samhällsdebatten. Kanske kan det ändra sig med mer organiserat You - Tube och andra visuella + auditiva media, men än är vi inte där. Vi står på många sätt mitt i en medierevolution utan att förstå den eller dess utvecklingsmöjligheter.
Inga Magnusson

2013-09-30 @ 23:13:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback