Förvaltningsdomstolen = stat i staten!

Från förvaltningsdomstolen styrs numera både vargpolitiken och skolorna i Sverige. Senast nu när man öppnade Lundsberg igen genom att bl.a. anse att kränkningarna på skolan inte hotar elevernas säkerhet.  Den här domstolen  har utvecklats till en stat i staten med en alldeles egen agenda. Vore intressant att få en genomlysning av dess uppdrag och sammansättning! Jag kan förstå det övergripande syftet med den, men i övrigt känner jag inte till nåt om den.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/skolinspektionen-overklagar-beslut-om-lundsberg/

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Här är en länk. Förutom bistånd, körkort mm är domstolen till för artt överklaga myndighetsbeslut. Vilket det väl handlar om i fallet Lundsberg.

http://www.domstol.se/Myndighetsbeslut/Mal-i-forvaltningsdomstol/

Svar: Ja, jag var inne o kollade på den sidan lite. Men blir ändå inte klokare av att läsa där, vad domstolen eg har för befogenheter att sätta sig över myndigheters beslut: Endast om beslutet inte är fattat i laga ordning eller om man ska ge sig in i själva domslutet och värdera det? I Lundsbergsfallet har man tydligen gjort båda delarna.
Inga Magnusson

2013-09-09 @ 23:22:04
Postat av: Znogge

Nu har i alla fall skolverket överklagat så det ska bli intressant vad som händer. Jag tycker i alla fall att deras ställningstagande är intressant i negativ mening...

Svar: Jag antar att man vill ha fram ett prejudikat i högsta förvaltningsdomstolen på huruvida¨Skolverket är tillsynsmyndighet för internatdelen av skolverksamheten på den här typen av skolor.
Inga Magnusson

Postat av: Lennart Carlstedt

Precis så, Inga. Frågan är väl om förvaltningsdomstolen gjort rätt i det här fallet. Vem har i så fall ansvar för eleverna när de befinner sig på internatet?

Svar: Ja ett intressant spörsmål. Om man finner att det inte är skolan så antar jag att ansvaret ska falla på Storfors kommun. Säkert en överraskning för alla parter i så fall.
Inga Magnusson

2013-09-10 @ 22:57:11
Postat av: Lena

Förvaltningsdomstolens senaste beslut är att upphäva Naturvårdsverkets ja till skyddsjakt på vargen i Skåne, som dödat så många får.

Man kör alltså över både Skolverk och Naturvårdsverk, instanser som jag trodde var väl insatta i sina egna beslutsunderlag.


Svar: Ja, detta är märkligt! Det vore spännande att få en kritisk granskning av domstolens personsammansättning, arbetssätt och syfte. Vet inte i vad mån man kan lyfta beslut från myndighetsnivå till politikernivå för att undvika den här cirkusen. Det är ju bara myndighetsbeslut som kan överklagas dit. Nu blir det plötsligt uppenbart varför den senaste utredningen om varg ville ta bort vargbesluten från politikerna o lägga dem på myndigheterna istället. Det handlade inte enbart om att rädda Lena Ek o co från pinsamheter.
Inga Magnusson

2013-09-10 @ 23:54:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback