JAG HATAR ÄLGFLUGOR!

Jag hatar verkligen älgflugor!!!  För att kompensera den lille Hej för ett dygns frånvaro, så tog vi med honom till skogen ett par timmar på eftermiddagen när vi kom hem. Vi klängde upp över Linnekleva på skrå mot Konjakeskiftet och så tillbaka traktorvägen i Febacken. Och på några sträckor här så var attackerna från älgflugor helt sanslösa. Jag kunde samtidigt ha dem krypande in i ögon, mun och näsa! Och pepprat av dem på jackan, redo att bitas.  Vad gör man då??? Paniken och hjälplösheten växer. Tack o lov var det inte lika illa hela vägen.  Väl hemma så blev det sanering, dusch, förstås och så kamning med luskam. Tre stycken hade gömt sig i håret och ýtterligare en dök upp senare på kvällen. De biter och kryper.
 
Jag längtar tillbaka till min barndoms skogar, utan älgflugor och fästingar, utan vargar, björnar och vildsvin. Kom inte och påstå att de behövs för den "biologiska mångfalden" eller den "ekologiska balansen"! Vi har klarat oss utmärkt i decennier utan de här djuren, íngen har saknat eller behövt dem. Under den tiden vi slapp dem så utvecklade det svenska folket en slags gemenskap med naturen, ett nära förhållande som jag tror att många andra länder saknar. Jag undrar hur länge vi kommer att fortsätta vara ett naturälskande folk och ett naturkunnigt folk med de förutsättningar som råder nu? Det är inte lika trevligt i skogen längre, även om jag inte kan tänka mig ett liv utan den.

Kommentarer
Postat av: Suss

Inga, minns du vår planerade nostalgipromenad till Bergaberget? Jag fick panik av dessa vidriga kryp. I Västerbotten finns de inte, så jag hade ingen aning om dem förrän jag flyttade hit för 12 år sedan. Jag HATAR dem!!!!

Svar: Enstaka går an men när de samtidigt kryper in i näsa, mun och ögon blir det för mycket!
Inga Magnusson

Postat av: AnnaKK

Håller med dej fullständigt!! Både om älglusflugorna och den övriga faunan! Nu har jag inte varit ute för såna där enorma attacker av flugorna mer än några få gånger (tack och lov, för det var verkligen HEMSKT!!!), men det går ju inte att gå ut i skogen för att plocka svamp nu utan att få åtminstone några stycken på sej varje gång, och det är inget vidare det heller när man inte får tag i dem direkt utan kan känna en och annan krypa omkring i hårbottnen även flera timmar senare... Irk!! Och det eviga fästingplockandet på hunden är minst sagt dubbel-IRK!!!

I år verkar det vara väldigt ont om rådjur här, och man undrar ju så klart litegrann varför.

2013-09-30 @ 08:53:32
URL: http://annakk.blogg.se
Postat av: Gunnar

Ja dom är inte roliga! Fästingar är väl egentligen farligare men Älgflugorna är listiga när det gäller att gömma sig. Har en känsla av att det finns fler i Årjängsskogarna än här i Karlstad. Vi hade ett helt gäng som klamrade sig fast på mig, hustrun och svägerskan när vi gick i skogen på gården.

2013-09-30 @ 09:08:56
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com/
Postat av: Znogge

Verkar vara en lättnad att bo vid havet. I alla fall så slipper vi älgflugor. Fästingar däremot verkar trivas bra hos oss :-(

Svar: Aha, ni slipper älgflugorna!? Det visste jag inte. Alltså blir jag lite avundsjuk.
Inga Magnusson

2013-09-30 @ 15:40:04
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: Veiken

Det var ett inslag om älgflugor på TV ikväll! Jag har aldrig sett en sådan, men det låter superäckligt! USCH!

Svar: Hmmm ......undrar om TV smygläser min blogg? ;-)
Inga Magnusson

2013-09-30 @ 20:58:26
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Lennart Carlstedt

Den beskrevs redan av Linné 1758. Den stora invasionen kom på 1960-talet och tydligen har det varit väldigt många i år p g a den varma hösten. Själv har jag aldrig ens hört talas om dem även om de antagligen finns i skogarna i Halland - men de tycks vara vanligast i Mellansverige. Värst är de i augusti-september. Här vid kusten finns de inte.

Förmodligen blir de vanligare i varmare klimat vilket kan förklara att de numera är talrikare. Ännu ett skäl att minska utsläppen av koldioxid.

2013-09-30 @ 23:09:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback