Ensamkommande flyktingbarn ...

...ska nu kunna placeras i kommunerna utan att staten har en överenskommelse med den aktuella kommunen. Det beslutades i går torsdag av riksdagen. Många kommuner har tagit emot flyktingar ur den här kategorin men samtidigt värjt sig för de långsiktiga kostnaderna det innebär att ta emot många. Man har också haft svårt att ordna bostäder och utbildning på kort sikt.

Sen visar statistik att de här ensamkommande inte är så ensamma i världen. När de fått det permanenta uppehållstillstånd, som i stort sett alltid ges till den här kategorin flyktingar i Sverige, så kommer ofta en familj efter. Den får då i princip med automatik permanent uppehållstillstånd som "anhöriginvandrare". För anhöriginvandringen utgår inte statligt bidrag om jag förstått det hela rätt,  utan den kostnaden får kommunerna själva stå för.   Det är ofta, också enligt statistik, inte alltid de här ensamkommande är "barn" heller, utan unga män 18 - 30 år gamla, som skickats hit av sin familj för att bana väg för de övriga. Norge och Finland införde ålderstest som visade på detta. Det kommer f.ö. nästan aldrig några flickor som "ensamkommande". Om man blir arg på detta så bör vreden inte riktas mot de människor som försöker ordna ett så bra liv som möjligt för sig själva och sin familj, utan mot att Sverige har en lagstiftning som möjliggör det här.

När man debatterar det här ämnet så bör man alltid påpeka följande har jag lärt mig för att inte bli avfärdad som främlingsfientlig:
 
Jag är inte rasist, jag tror på allas lika värde oavsett ras, religion, nationalitet osv. En stor del av vårt umgänge är av annan nationalitet än svensk, i vår familj har vi  annan religion o ras representerad och det är positivt.  Jag är för att vi generöst ska ta emot så många skyddsbehövande som vi kan klara av på ett bra sätt och det i samarbete med övriga Europa och FN.   Men jag tycker inte om hyckleriet och mörkläggningen av fakta runt flyktingmottagningen i media och i politiken Om det kontroversiella beslutet ovan skrivs exempelvis väldigt lite i tidningarna. Tystnaden banar bara väg för extrema partier som SD och det vill vi egentligen inte. Vi behöver en öppen debatt i seriösa sammanhang, byggd på fakta istället.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Tystnad är sällan bra....

Trevlig helg!

Svar: Särskilt dåligt i kontroversiella frågor. Trevlig helg du också!
Inga Magnusson

Postat av: Znogge

Just i sådana frågor är det väldigt viktigt att våga ta diskussionen och att allt framgår!

Svar: Jag tror att en del av SDs framgångar kan skyllas just på folks ilska över hemlighetsmakeriet.
Inga Magnusson

2013-09-20 @ 11:08:44
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: åsa

Du skriver exakt som jag tänker!
Ha dé!

2013-09-20 @ 21:07:00
URL: http://tantraffas.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback