6 dagars extra semester för datorarbete ...

... har statligt anställda haft i Grekland. Det var från början en konstruktion för man ansåg att det var särskilt ansträngande för ögonen att arbeta med skärm och då kunde man sluta tidigare varje dag. Men så blev detta omvandlat till 6 dagars extra semester. Nu tas de bort. Man upphör inte att förvånas över förmånerna som har funnits för de offentligt anställda i det här landet; jättehöga löner, pension vid 50 osv.  Inte underligt att landets ekonomi har gått över styr.
http://www.dn.se/ekonomi/extra-semester-for-datorarbete-tas-bort/

Kommentarer
Postat av: Gunnar

Ja dom har en smärtsam resa framför sig. Vår ekonomi påverkas också av deras kris men det är i alla fall skönt att vi inte är med i Eurosamarbetet.

Svar: Ja, i dagarna finns anledning att fira vårt nej till Euron. Det är nog bara Carl B som beklagar resultatet i folkomröstningen
Inga Magnusson

Postat av: Veiken

Man slutar aldrig att förundras! Vem har tänkt ut alla vansinnigheter och subkulturer i Grekland när det gäller skattemoral och ekonomi?!

2013-09-14 @ 19:14:59
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Lennart Carlstedt

Sorgligt att alla dessa myter om Grekland fortfarande cirkulerar. Fakta: Medelåldern för pension i Grekland är 61, 4 år. Medelpensionen är 750 euro/månaden. 30% av arbetskraften saknar socialt skyddsnät. Antalet offentliganställda är 23,4%. I Sverige är det över 30%.Arbetstiden per vecka är 42 timmar i medeltal.

Däremot finns det många arbetsgivare som inte registrerar sina arbetare, vilket de är skyldiga att göra och således betala skatt och sociala avgifter till staten. Istället anställer de svart arbetskraft. Och bankerna har bland de högsta utlåningsräntorna i Europa.

Självklart finns det rika grekiska kapitaliser här som överallt annars. Men den vanlige grekiske arbetaren är varken lat eller pensionerar sig vid 50 års ålder.

Jag tycker att vi i stället bör beklaga att EU:s hårda sparvillkor har lett till att en tredjedel av folket nu lever på fattigdomsnivå. På vissa ställen ligger arbetslösheten på 60%. Och ungdomsarbetslösheten ligger i snitt på den siffran. Det finns folk som knappast har råd med mat och mediciner. Så det är dags att sluta tala om de lata grekena som pensioneras vid 50 års ålder och lyfter feta pensioner.

Eu är ett bra projekt. Euron är det inte!

Svar: Jag har inte pratat om de lata grekerna. Jag diskuterar ett system i landet som har gett offentliganställda orättfärdiga förmåner på säkert flitigt arbetande grekers bekostnad. Och ett system där mängder av pensioner betalades ut till människor som var döda, pengar som togs av anhöriga. Ett land som helt enkelt haft så dålig koll på sina finanser att man inte borde ha fått ett medlemskap i EU. För detta kan man inte skylla ett helt folk, man kan skylla på korrupta ledare och slappa banker.
Inga Magnusson

2013-09-17 @ 23:04:37
Postat av: Lennart Carlstedt

Du skrev "jättehöga löner, pension vid 50". Detta är inte sant utan en myt. Vilket framgår av statistiken ovan. Men jag håller med om korruption och slappa banker. Frågan är ju bara om det vanliga folket ska få lida för detta? Det behövs stimulanser och inte besparingar.

Svar: Jodå, jättehöga löner gavs åt en del offentligt anställda och väldigt tidiga pensioner. Frågan är om vi här uppe i Norden som har haft ordning på pengarna ska betala för Greklands försyndelser. Kanske får de grekiska folket ändå ta det ansvaret, det är ju de som har valt sina politiker.
Inga Magnusson

2013-09-19 @ 22:38:18
Postat av: Lennart Carlstedt

En del? Hur många? Vilka? Vi är väl knappast bättre med skyhöga löner och jättelika fallskärmar åt vissa... Vad har du för källa?

Svar: Skillnaden mellan att skriva en blogg och ett vetenskapligt arbete är att i bloggen behöver man inte hålla på med källhänvisningar om man inte vill. För mig räcker det att minnas att jag läst. Visst har staten bättre koll på sin ekonomi här än man hade i Grekland. Förhoppningsvis är det bättre där nu efter avslöjandena.
Inga Magnusson

2013-09-20 @ 23:22:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback