Dunkerstövaren Hej var också med i båten!

Han ser coolt majestätisk ut!

Två vedkorgar fynd Årjängs marknad

 
Den stora hamnade här i grillen på Liane
Den lilla vedkorgen  ska ut till bastun. Så här ser den ut, som nedan:
Omklädningsrum och gästrum med två elevationsbäddar bredvid bastun
Det går att öppna hela väggen ut mot sjön
Gästrummet igen
Själva huset ser ut så här med en fin staty av  granneTostrup
Väggen mot sjön går att vika bort så allrum - kök o altan blir ett.
Braskamin förstås
 
Våtutrymmets spegel
Utsikten från huset mot sjön Östra Silen
Båten som hör till huset vid uthyrning
Det här är vårt favvohus, här har vi lagt ner vår själ och mycket omsorg, det blev som vi ville. Kanske permanentbostad på ålderns höst? Formatet är lagom i alla fall, mini överallt!

Östra Silen idag på morgonen!

Roland for ut med Busterbåten tidigt i morse o skickade den här bilden.
Älvorna dansade över ängarna på Liane i morse
Utsikt över Östra SIlen också i morse

Barnbarn Lovis doppresent ...

... var bland annat det här vackra fårskinnet.
Så här fint dekorerat är det på baksidan med hennes namn.
 

Lupinen blommar om

Knepigt, men lupinerna ser ut att blomma om. Här på Litorpet

Kent hos son Mattias i Seattle!

Son Mattias gode vän Kent har varit på besök i Seattle för att vara med på racingtävlingar. Det är en resa för jobbet, han jobbar åt Öhlins stötdämpare-någonting.
Mattias frus systerson Isana är mycket lycklig över att få vara på racingtävlingar, han vill bli racerförare när han blir stor.
Vet inte vilka som är med på bilden alls, men det handlar om racing. Jo, från vänster Isana, Kent och Mattias förstås, men sen vet jag inte.

Som en ond dröm,...

... overklig,  har de senaste dagarna varit. De drabbade i den oändligt tragiska trafikolyckan utanför Karlstad i fredags är våra vänner.  Sorgen över dem som inte finns med oss längre, tankarna på dem som fortfarande kämpar för sina liv på sjukhus och medkänslan med de närstående har  ockuperat oss helt  under den gångna helgen. Många tårar har det varit och endast korta stunder som vi tänkt på något annat.  Vi kommer att fortsätta  bearbeta detta på olika sätt i vår vardag under den närmaste tiden och under lång tid framöver, men det hör till privatlivet. Det hör inte till den offentliga dagboken; bloggen.  Jag vill med det här inlägget bara förklara bloggpausen och varför jag inte kommer att skriva  om detta  framöver. Jag kommer att blogga om annat som finns runt oss från och med i morgon kväll, måndag,  men alltså  inte om den här tragedin.  Och jag kommer inte att publicera kommentarer till det här blogginlägget.

Bloggpaus

 
 

Brist på utbildade lärare!

 Det slås på trumman med larmrapporter om bristen på utbildade lärare. Löjligt! Detta har man ju vetat i många år, med alldeles för få sökande till lärarutbildningarna och ännu färre som genomför sin utbildning. I våras utexaminerades två (!) högstadielärare i kemi och fyra (!) gymnasielärare i teknik - i hela landet. Och pensionsavgångarna är stora. Tanken var ju att konkurrensen om utbildade lärare skulle få kommunerna att höja lönerna som lockbete. Men det har inte funkat.
 
Björklund har nog rätt, man behöver förstatliga skolan för att kunna sätta rätt löner i centrala förhandlingar. Nu är det kommunerna som sätter lärarlöner och de förmår inte och kan kanske, var och en,  inte förväntas ta ett nationellt ansvar för lärarbehörigheten.Tesen om behovet av rätt löner  stärks när länderna i Pisatoppen analyseras - det är varken små klasser eller enorma resurser som utmärker länderna, däremot rejäla lärarlöner. Det finns absolut fler yrkesgrupper som har för låga löner. Men i inget annat yrke har lönesättningen utvecklats till ett nationellt dilemma, Det handlar i första hand inte om lärarens egen plånbok utan om att man faktiskt måste få fram lärare som är utbildade och behöriga.
 
(S) valde att kommunalisera skolan men bör måhända nu ta sitt ansvar och tänka om när man sitter vid makten. (S) valde också en gång i tiden att göra om lärarutbildningarna för låg- och mellanstadiet till ett slags ämneslärarutbildningar men det har fungerat dåligt i praktiken och bidragit till svårigheten att få behöriga lärare i grundskolan. Kravet på ämnesdjup i de stadierna är inte så höga utan man skulle kunna återinföra de gamla småskollärar- och mellanstadielärararutbildningarna där varje lärare hade behörighet i nästan alla ämnen.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/brist-pa-behoriga-larare_3954598.svd?sidan=2 

Severin o pejlproblem!

Jag vill inte släppa lös Severin i skogen utan att ha pejl på honom så vi kan hitta honom, särskilt med tanke på att vi har varg i närheten och då kan vad som helst hända. Hemska tanke! För några dagar sedan släppte jag honom på en svamptur och då hade jag den gamla pejlen på honom, den som han bär om halsen och man får bara riktning och signalstyrka och skallindikator på den. Då valde han att efter en stund på samma plats gå hem! :-(. Surt! Det var inte riktigt vad jag hade tänkt mig där jag stod och spejade efter svamp och slogs med älgflugor. Felet var förstås att jag gått hemifrån och han kunde följa våra bakspår.
 
Nästa gång tog jag på honom den här riktiga pejlen och åkte bil en bit.  Den här  bär han på ryggen i en ficka och alltsammans hålls fast med en sele. Nu har han växt i den.  Han har fått vänja sig inomhus och ha den på sig.. Den här har koppling till GPS o karta så man kan se exakt var han befinner sig. Det gick bra så där en halvtimme, men sen tappade han selen! Skitt!
 
Det var tack o lov inget allvarligt fel bara att gubben gjort fel när han knäppte på honom västen. Nästa gång gäller det, nu måste det funka. Han behöver komma ut i skogen och bli skogsvan, förhoppningsvis också få se rådjur. Just nu  torsdag kväll kl 19.00, har vi varit ute på en alldeles vanlig långpromenad, fantastiskt fint väder, solsken och kylig höstluft med dimmor som dansar över åkrarna. Kan inte bestämma mig för om det är de lediga dagarna eller jobbdagarna som är roligast. Med 60 % jobb blir det lagom av varje. Gubben är på nåt jaktmöte förstås. Älgjakten ska förberedas.

SDs väljare - inte nödvändigtvis rasister!

Äntligen släpper en tidning fram vettiga synpunkter på SDs valframgångar. En docent menar, som jag, att SDs väljare inte behöver vara rasister och han försöker reda ut begreppen. Han skriver också klart ut att SD basic har fått sitt valresultat på grund av  kritiken mot invandringspolitiken, inte på grund av motsättningar mellan stad och land eller något annat. Media har ju annars försökt använda olika bortförklaringar för att slippa diskutera det verkliga budskapet i SDs valresultat.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/eftervalsdebatten-senaste-debattartiklarna_3941470.svd?sidan=1
Man får vara tacksam för varje litet korn av fakta som slipper fram i den här underligt vinklade eftervalsdebatten. Bäst jag upprepar att jag röstar inte på  SD och jag är inte rasist. Jag tror av hela mitt hjärta på alla människors lika värde och att vi ska ha ett bra mottagande till  dem som vi tar emot. Men jag reagerar på att media och politiker inte kan ta en öppen debatt om hur vi ska hantera flyktingströmmarna. I andra länder vågar man, varför inte här?

Igen - valet i Årjäng

Nordmarkspartiet hade två mandat i fullmäktige förut, men fick nu inget. V förlorade också sitt mandat eftersom man minskat ner antal ledamöter från 41 till 35, partiet har ungefär lika många röster som tidigare. Uppstickaren MP fick ett mandat. SD fick till slut efter preliminär räkning hos Länsstyrelsen 3 mandat och detta tredje mandat tog man från S. Intressant eftersom partiet bara hade två namn på kommunlistan. Blir en stol tom då? Nej det ser ut som om det finns ytterligare namn skrivna på valsedlar som avlämnats. Så om någon av dem accepterar att sitta med i kommunfullmäktige för SD så fylls de tre platserna som partiet fick.
 
F.ö. så verkar ännu så länge inget klart om vem som blir kommunalråd och hur förhandlingarna går mellan de tre politiska blocken om hur man ska formera sig framöver. (Enkelt uttryckt så är det tre block; Nya Alliansen + SD, S + ev. MP, och C. ) Det verkar rimligt att åtminstone två av blocken är överens om vem som ska bli kommunalråd innan frågan ska upp till beslut i fullmäktige. Ett alternativ är att två block gör upp om ett långsiktigt samarbete för hela valperioden med ett gemensamt budgettänk i botten, ett annat är att något av  blocken styr som en minoritet, men med "hoppande majoritet" dvs söker stöd hos något av de andra blocken i varje enskild fråga.

Årjängs nya högstadieskola!

Den börjar ta form nu och man kan föreställa sig lite hur den kommer att se ut när det hela är färdigt.  Byggnaden till höger är gamla högstadiet.

Ätingkväll ...

... har vi haft med tre vänner. Maten blev ok, svårt att misslyckas med tjälknöl. En av deltagarna fyllde år, så det blev sång och hurring och champagne och god kaka, och inte att förglömma Rolands favvo, ris a la Malta till dessert.  F.ö. hade vi intressanta diskussioner som också blev lite djupsinniga  om villkoren för kreativitet och framgång, om konst och ovanliga  byggnader i världen och deras tillkomst, om skulpturer och måleri, om förutsättningarna för infolagring på datachips. Spännande ämnesområden!

Bill springer med killarna på dagis!

 

Bättre statistik om invandringen ...

... i Sverige tycker en norsk debattör att vi behöver ha. Enligt henne går det inte att få bra kunskap om hur vi på bästa sätt ska kunna fatta beslut om invandringspolitiken i vårt land, de siffror vi använder skulle inte godkännas i Norge o Danmark eftersom de innehåller för många felkällor. Och menar att som god granne kanske Norge skulle kunna hjälpa oss med det.  Jag känner inte hennes bakgrund och har ingen aning om huruvida hon har ett skumt förflutet i rasistiska sammanhang, men det hon skriver i Svd är inte särskilt upprörande ur den aspekten. Hon kräver bara att få rätt fakta. Men genast attackeras hon i en mängd kommentarer och utmålas som avskyvärd eftersom hon har synpunkter på invandring och kräver fakta. Suck!  Trist med den här faktaskräcken i migrationssammanhang!
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sverige-vet-inte-vad-invandringen-kostar_3945770.svd

Moe Braga

Finaste hästen och på gång i trav nu igen. Jag är mest rädd för hästar och har aldrig varit en "hästtjej". Men Moa är fin, har sett henne här på Prästgården sen hon var föl och hon har alltid varit speciell. Det är Rolands bror, Gunnars, häst.  Häromdagen stod jag här och kliade lite på henne och pratade  med henne när stackars Severin, taxen,  råkade komma åt det blöta grässtrået mellan eltråden och marken och fick en ordentlig stöt. Han skrek rakt ut,  hårfällen stod rakt ut och fötterna också. Det var en riktig chock och jag fick honom inte att passera Moa när vi skulle gå tillbaka, vi fick gå runt och han sneglade skeptiskt på henne. Han kommer aldrig att frivilligt närma sig en häst efter detta. Inte heller något elstängsel.

Tjälknöl ...

... står i ugnen och blir mat imorgon kväll tillsammans med stuvning på dagens kantarellskörd och lingonsylt igen kanske. Goda vänner kommer hit och pratar bort en stund.

Kväll i grillen...

... med kolbullar, nykokt lingonsylt, kokkaffe  och prat med vänner om gamla tider. Vi pratade om Ölmeheden, Margit och Hjalmar, Jussi, Arne på Mon. Vi pratade om hur man körde i skogen förr och hur man levde.
Och vi satt precis där Hjalmar står på bilden, där blev grillen byggd, där Maj hade sin blomrabatt på stenen som fanns kvar sen gamla Liane-huset.
 
Arne på Mon o Thyko

Citron mot älgflugor!

 
Det är rätt dåligt med svamp, det vill liksom inte bli mer på någon dryg timmes skogstur, ett halvt durkslag eller så. Men idag kanske jag hittat knepet att överlista älgflugorna. Kom ihåg att jag förra året fick tipset att lukta citron. Då köpte jag citronparfym och tyckte att det hjälpte. Nu knöt jag en klut runt halsen och lade in ett par citronklyftor under hakan, ´kramade ur saft på huvans kant och handleder och stövelskaft. Jag behövde inte en enda gång försvara ögon, näsa o mun mot älgflugor. Saneringen vid hemkomst med dusch och luskamning gav bara två ex av de förhatliga. Annars har det brukat vara minst 10 och det trots ett ivrigt dödande i skogen.  Måste testa citrontricket i skog där jag gått förut o fått massor av älglus. Kanske råkade jag gå i ett område där de inte trivs.

Efter valet - om medias skräck för SD.

Istället för att ta till sig den kritik av Sveriges invandrarpolitik som valresultatet med SD-framgången innebär, så sopas nu hela migrationsdebatten under mattan av våra politiskt korrekta   media och förvandlas till en debatt om stad - land. Alla tidningar är fulla av snyftartiklar om den stackars landsbygden som lider  under storstadens kulturella och ekonomiska förtryck. Sverigedemokraternas framgångar i valet förklaras med klyftor stad - land, underblåst av grötmyndige Göran Persson.  Den debatten tycks lättare att hantera än flyktingmottagning, som var kärnan i SDs framgångar i valet. För kritiken av Sveriges migrationspolitik kan media inte hantera, lättare att diskutera nåt annat i kölvattnet på valresultatet. SD;s valframgång är ju den stora skrällen i det här valet, men orsaken till att man samlade så många röster, invandrarpolitiken,  är en het potatis som media skyr som pesten. Prata om vad som helst men inte det!
 
Man tar sig för pannan!
 
När ska den här skräcken släppa i Sverige? Andra länder vågar prata öppet om hur många flyktingar det egna landet kan ta emot, vilka man ska ta emot, vad det får kosta, vilka som ska få permanent uppehållstillstånd och inte - varför  kan inte vi prata om det här offentligt i Sverige?
http://www.svd.se/kultur/landet-bortom-storstaden_3937252.svd
 

Hösten är absolut här!

Åtminstone när solen har gått ner, på kvällar, nätter och morgnar. Halv 8 idag på morgonen var det "på nollan", faktiskt precis. Gissar att det varit frost i natt.

Kjell Åke i Myra kommer till Tjolitta!

Vi ska inte missa honom, har redan köpt biljetter hos Rikard på Ica Sillerud i Svensbyn. Finns på tic net också. Honom har vi hört förut och han är jättebra stå-uppare. 21 november 19.00. Skriver tidpunkten  här eftersom jag inte lyckades leta upp det på någon nätsida. Fler kan ju vara intresserade.
 

Huvudvärk av 5:2

När man kör 5:2 -diet, dvs äter som vanligt 5 dagar och lågkalori 2 dagar, så kan man drabbas av huvudvärk de där två lågkaloridagarna. Enligt en teori så beror det inte på att man intar för lite vätska den dagen, för det kan man nog ordna, men på att man med litet matintag får i sig för lite salt och socker för att vätskan ska bindas. Det mesta tenderar att gå rakt igenom, ut igen, speciellt om man dricker kaffe.
Nu har vi testat Resorb och det funkar bra med en brustablett på sen eftermiddag på fastedagen och en på kvällen före sänggående. Huvudvärken lindras rejält, blir nästan borta. ( Lär fungera mot baksmällehuvudvärk också sägs det ;-). Logiskt eftersom den också borde bero på vätskebrist. Med alkohol i kroppen så blir väl inte njurarna så effektiva i att spara på kroppens vätska, ja eller ungefär så tror jag.)  

Waldorfskolan i Umeå!

Våra  barnbarn går på Waldorfskolan i Umeå och jag är jätteglad för det.
Skolan startade 1986 tror jag. Det är vacker miljö med fina omgivningar. Det finns i princip ett hus för varje klass med de yngre barnen. Rakt fram här tror jag är högstadiebyggnaden som har specialsalar. Vi var med på en stunds undervisningen hos båda gossarna, små klasser och en lugn miljö. Den här veckan är 6:orna i Norge på lägerdagar. Man flög ner till Oslo och åkte vidare till Langedrag tror jag,  mellan Oslo och Geilo.
Här huserar årskurs 6 med vårt äldsta barnbarn Elias. Rudolf Steiners tankar har många år på nacken nu men eftersom han har rätt i många avseenden om hur barn lär sig bäst, så har de överlevt och utvecklats. Man använder mycket sagor, drama, dans, musik och bildskapande i all undervisning.
Högstadiebyggnaden den gröna.
Här går den yngre av gossebarnbarnen, Isak
I anslutning till skolan finns en skolskog med fin utrustning för uteliv
Allt är så väl genomtänkt för att barnen ska ha det bra och få undervisning nära naturen.

Utflykt till Nyckelviken gjorde Bill o Bobo!

Barnbarn lille Bill, med fader Markus, kusin Bobo och hans föräldrar gjorde utflykt till Nyckelviken igår. Bills mamma var på jobb i Milano, modevecka.
När man klättrar yrkesmässigt, som Bobos pappa,  får man starka armar ser det ut som.
Grillning förstås, en del äter, andra inte. ;-) Tvååringar är inte så lättlirkade.
Robin o Markus
 Senare i kväll kommer bilder från Waldorfskolan i Umeå, nu hittade jag dem.

Sandlåda!

Jamen detta är på sandlådenivå! Talmannen vägrar skaka hand med Jimmie Åkesson, ledaren för tredje största partiet i riksdagen, det parti som fått 13 procent av folkets röster!
https://www.tv4.se/nyheterna/artiklar/talmannen-skakade-hand-med-alla-utom-jimmie-%C3%A5kesson-5419eff9c459486ea9000005 
Om någon underblåser politikerförakt så är det den här talmannen. Hoppas han kliver ur sitt jobb och växer upp! Han, om någon,  skulle behöver lite utbildning om värdegrund, om alla människors lika värde. Jag röstar inte på SD men detta är bedrövligt.

Mat o utsikt!

Så blev det äting med P och den här utsikten. Solen går ner över Östra Silen
Enkelt och gott var det här:
Fräs svamp i pannan tills det blöta har försvunnit. Igår var det Karl Johan. Rör ner parmaskinka i bitar, ha på den kokta pasta och lite grädde. Sen vid serveringen ska man strö på parmesanost. Det är kombon skinkan och osten som  gör smaken.
 
Ungersk salami och rökt fläsk och ett par ostar är inte heller fel.
Riktigt tyskt bröd med surdeg är svårt att få tag på här i Sverige. Kanske i Gustavsfors. I gengäld så tar tyska gäster gärna med sig smör och ´Bregott hem till Tyskland.
Sen finns ett recept på rådjursrygg till grillning som vi ska testa:
Lägg parmaskinka på plastfolie, den välansade rådjursryggen på - inget ben, strö på salvia, grovmalen svartpeppar, lite olja men inget salt. Skinkan är redan salt. Vik till en wrap, ta bort plasten. Grilla 6 - 10 minuter. Servera med Dietherpotatis och grillade morotsskivor och lingonsylt.
 
P har ett speciellt jobb, med datachips. Det är svårt att tillverka chips som funkar under alla omständigheter och med all programvara. När en liten andel visar sig inte fungera måste chipsen justeras. Om det gäller chips i iPhone så kan man i ett antal städer i världen skicka ut bil med exempelvis 5 telefoner med olika programvara och så sända data till P och hans företag. P analyserar med matematik och algoritmer den info man får in och tillsammans med sina medarbetare så går man igenom hur det här chipet kan förbättras så att det ska fungera under olika förutsättningar. Ungefär så tror jag att det är, men begriper inte så mycket av detta. Spännande värld är det i alla fall.  

Årjängs marknad - Vildhasse

En liten tur till Årjängs marknad gör vi varje år och höjdpunkten är nog en pratstund med Vild-Hasse. I år såg han rätt fräsch ut, drog sina ramsor o pratade för varan. Vi köpte förstås renkorv och älgkorv!
 
 
Mycket folk är det och ett stort område. Såg siffran 100.000 besökare på tre dagar och 700 försäljningsställen,  inte omöjligt.
http://www.arjang.se/sv/Invanare/Uppleva--gora1/Arjangs-Marknad/ 
Vi köpte två vedkorgar, en mindre  till bastun på Agnars och en större till grillen på Liane.  Sen blev det ljung förstås.
 
Imorgon blir det blogginlägg om hur man kan jobba med att förbättra datachips och anpassa dem till mjukvarumiljö och geografi (herregud, jag fattar inget egentligen och det är väldigt spännande!) och recept på grillad rådjursrygg och lite annat.

Tung dag är den här dagen alltid.

Det är min mammas födelsedag. Hon lever kvar i minnet och jag tänker fortfarande på henne varje dag, fast det är fyra år sedan hon dog. Trodde att jag skulle liksom glömma i vardagen, men det gör jag inte. Och jag tänker på min friska starka mamma, inte den sjuka och skröpliga från sista året hon levde.
 
Vi har varit på marknaden i alla fall och köpt vedkorgar och ljung. Sen drar vi iväg till Agnars, bjudna  på äting. Det skingrar nog tankarna. Får meddelande från Bill- familjen. Mamma Carin är nu i Milano på modevecka, Bill och Markus med Bobo-familjen på utflykt. Lite bilder har jag kvar från Umeå, men hittar dem inte i mängden på minneskortet. Får leta lite mer.

Valet i Årjäng

Kul för mig att äntligen kunna kommentera det politiska livet i Årjängs kommun. När Roland var involverad i kommunpolitiken så avstod jag. Men nu har han lämnat det bakom sig och jag vet egentligen inte mer om vad som händer i de olika partierna än de flesta andra. Så jag känner mig fri att ha synpunkter och att spekulera.
 
Glädjande att valdeltagandet ökat i Årjäng, i riksdagsvalet från 77,91 % 2010 till 83,20 % 2014.  Tidigare har det varit ett av de lägsta i landet. Det är bra för demokratin att folk röstar. Men kanske var det skolnedläggningshoten som drog folk till valurnorna och så passade man på att rösta riksdagsval också när man ändå var där. ;-)
 
Hur röstade då Årjängsborna i riksdagsvalet? Enkelt uttryckt så minskade alla partier lite (Moderaterna lite mer) medan Sverigedemokraterna ökade från 6,59 % 2010 till 18,35 % 2014, alltså tre gånger större. Trenden är likadan i resten av landet och alla partier måste nog ta sig en funderare på vad man har missat eftersom SD samlar så många sympatisörer. Att döma ut partiet och väljarna som rasister håller inte. Sillerud sticker ut genom att hela 28,5 % röstade SD i riksdagsvalet. Detta analyseras idag i den stora lokaltidningen NWT.
http://www.nwt.se/arjang/article1645504.ece
 
I kommunalvalet då?
Varje plats i kommunfullmäktige, kommunens "riksdag",  kallas ett mandat. Tidigare bestod fullmäktige av 41 personer men nu har man minskat ner till 35, så det är svårt att jämföra mandatfördelningen i  årets val med tidigare val.
 
Förr fanns två block i kommunen, S + V och så  Alliansen C+M+FP + KD. Alliansen och C har dominerat under lång tid.  Men nu är det tre; Nya Alliansen (KD, FP och M,)   S + V (+MP?)  och C. C valde att bryta sig ur Alliansen  eftersom man inte ville stödja den politik som man uppfattade gav Töcksfors en gräddfil jämfört med övriga kommundelar och att ekonomin behövde saneras.   Inget av blocken har egen majoritet och man måste samarbeta för att få igenom beslut i fullmäktige, förhandla, ge och ta.
 
Men tydlig är den geografiska uppdelningen i kommunen, Nya Alliansen (KD, FP och M)  är klart  Töcksforsdominerat både när det gäller namnen på vallistorna och väljarna. Det är där man har sitt stöd, mest p.g.a. hotet om skolnedläggningar.  Kanske har inte splittringen inom kommunen blivit större, men i alla fall tydligare. Töcksfors tvingades tydligen ihop med Årjäng en gång i tiden och har på nåt sätt levt sitt eget liv även efter kommunsammanslagningen.
 
Skolorganisationen kommer att dominera politiken den kommande valperioden både när det gäller beslut och ekonomi så jag väljer att se ur det perspektivet.
 
Nya Alliansen blir det största politiska blocket inom Årjängs kommun med 12 mandat sammanlagt  och KD som det största partiet. Man har alltså sitt stöd i Töcksfors men går tillbaka stort i resten av kommunen.  I skolfrågan stöds man av SD och får med deras tre mandat alltså 15 mandat sammanlagt.
 
hade tidigare 15 mandat, men går bakåt ordentligt i hela kommunen  och får 10 mandat (tappade alltså  ytterligare ett till SD vid Länsstyrelsens sammanräkning),  brukar stödjas av V men nu tappade de sitt mandat. Alltså sammanlagt 10 mandat för det här blocket. Huruvida man kommer att få stöd av MPs enda mandat är osäkert. MP har hårdnackat vägrat att uttala någon ståndpunkt om skolnedläggningarna före valet.
 
C, som av många uppfattas som det borgliga alternativet för hela Årjängs kommun, går ordentligt framåt överallt utom i Töcksfors förstås. Man kan nog se det som ett succéval,  ett starkt stöd för Katarina Johannesson och tanken att Årjängs kommun är en helhet.  I Sillerud fick C hela 42 % av rösterna. Men eftersom partiet tappar så mycket i Töcksfors så blir resultatet sammantaget för Årjängs kommun  ungefär som i förra valet. Man kanske ändå ska vara djupt  tacksam att så många gick och röstade på C annars hade vi haft en märklig Töcksforsdominans i kommunfullmäktige. 9 mandat samlar C i Årjängs kommun.
 
Som det ser ut här så kommer de beslut som fattats om skolan med nedläggning av Töcksfors högstadium och flytt till Årjäng, nedläggning av Östervallskogs bygdeskola, renovering av låg- och mellanstadiet i Årjäng och Töcksfors att fortsatt ha majoritet med S + C, dvs 19 mandat mot Nya Alliansens 15. Var MPs mandat hamnar är osäkert i skolfrågan
 
Den första stora knäckfrågan blir val av kommunalråd (kommunstyrelsens ordförande). Nya Alliansen vill eventuellt ha Stefan Moberg som var först på listan i blockets största parti. Det vore i alla fall ett logiskt krav från KD och praxis sedan tidigare. S vill ha Daniel Schützer  som sitter på posten nu och C vill ha Katarina Johannesson förstås som är först på listan och som var kommunalråd förut. Gissningsvis så pågår just nu förhandlingar mellan blocken för att få fram majoritet för någon av kandidaterna. Kan gissa att det block som till slut lyckas erövra  posten får "köpa den" till priset av eftergifter bland hjärtefrågor, eventuellt tumma på avgivna vallöften.
 
Ett annat scenario är förstås att man inte lyckas komma överens till majoritet inför fullmäktiges beslut i frågan och att något block kan ta posten genom att de andra lägger ner sina röster. Men läget är rätt öppet just nu. Kommunpolitiken är alltså ovanligt oförutsägbar och rätt spännande för oss utomstående. För de inblandade kan det vara blod, svett och tårar samt många timmar vid sammanträdesborden.
  
http://www.val.se/val/val2014/prelresultat/K/kommun/17/65/index.html

Kålsoppa i nya kastrullen - hänger över elden

Den funkar jättebra, den stora kastrullen här till höger att koka / värma kålsoppan i! Vi var 8 stycken och det blev några portioner över fast alla åt rejält. Sen kokade vi kaffe i kokaren över elden, syns här på bilden. Först satt vi ute i sommarvärmen sen när kylan kom  flyttade vi in i grillhuset och satte upp väggarna. Himla rolig kväll med mycket stim och stoj!
 
 

JAG HATAR FLUGOR!

För länge sedan på den tiden vi hade mjölkkor så fanns här i kommunen en veterinär som hade flugfobi. Han kunde rusa ut ur ladugården ( som alltid var mycket flugor i ) , fäkta med armarna och skrika just så.  Man kan ju förstås fundera över hans yrkesval ;-) Men bortsett från det så kan jag känna en viss sympati för honom nu. Jag har gjort ett par turer för att plocka svamp och det är så hysteriskt mycket älgflugor. De försöker oavbrutet krypa in i ögonen, i näsan och i munnen!!! Dessutom kryper de förstås in i håret och innanför kläderna. Att plocka svamp är att fungera som en väderkvarn, armarna flaxar hela tiden efter flugorna. Senast så garderade jag mig med att ha jacka med huva och knyta till ordentligt överallt. Ansiktet går ju inte att skydda så där blev de kvar förstås. Sen när jag kom hem och sanerade håret (  med luskam) och duschade så hittade jag ändå 10 stycken på kroppen! Önskar jag visste nåt som hjälper och som skulle avskräcka dem.
 
(Uppdaterat: Kom på att förra året kom tipset att citrondoft skrämmer bort älgflugor. Det var då jag köpte värsta citronparfymen. Men den är slut förstås. Får leta igen)
 
Det är för övrigt inte så mycket kantareller. Jag har gjort några turer och fått så här mycket eller lite mer bara varje gång. Hoppas fortfarande att det ska bli mer så småningom.
 
Lite lösa spekulationer om det politiska läget i Årjängs kommun vore roligt att göra framöver. Läget är ju onekligen spännande och kan sluta precis hur som helst.
 
Nu ska jag åka ner till Liane och förbereda för marknads-soppa-bjudning med goda vänner. Det blir i grillen förstås med nya soppgrytan och redan klockan 5!

Årjängs marknad startar idag!

Sen pågår den över hela helgen! Vi börjar lite försiktigt med att inviga den stora soppgrytan som kan hänga över elden nere i grillen. Det blir kålsoppa förstås med goda vänner och lite spridda tillbehör. Hoppas det fina vädret håller i sig över dagen!

Umeå - den stora branden!

I stort sett hela Umeå brann 1888. Man kan se bilder på Västerbottens museum
Sen planterade man alltså björkar som ett slags brandgator. Hela Umeå är verkligen fullt av björkar, förtjänar namnet Björkarnas stad. Hockeylaget heter passande nog också Björklöven.
På Västerbottens museum fanns också bilder av olika sorters  hällristningar.
 
 

Chanel no 5

I ´den berömda parfymen ingår jasmin. Barnbarn Bills mamma, Carin, har varit på jobbresa för tidningen hon jobbar på, Elle,  till Frankrike, i Grasse, och sett hur man plockar jasmin till parfym. Det hela sker hantverksmässigt. Här en familjeägd gård som skördar 8 ton (!) jasmin om året. Skörden pågår i 100 dagar från juli till september.  Allt blir Chanel no 5. Doften är fantastiskt säger hon, man blir tårögd.

Sommarsalong Västerbottens museum

 
 
Vild och galen är hon  som hänger i lampkronan. Missade namnskylten på konstnären

 
 
 

 
 Den här var jag riktigt frestad av, skulle vilja ha den. Liknar en tax

Lovis farfars far

Han har också ett brett leende, precis som lilla Lovis. Tyvärr gick han bort för några år sedan. Det hade varit spännande att träffa honom. Vi följde ju hans skidkarriär på den tiden det begav sig.
Uppe i Umeårummet på Västerbottens museum hittade vi Assar och hans skidor. Förra gången vi var här letade vi på skidmuseet men där var de alltså inte.
Senare idag blir det nog en bild från parfymtillverkning i Frankrike ;-) Och så småningom mer bilder från Waldorfskolan i Umeå och Västerbottens museums salong och skidmuseum.

Efter dopkalaset!

Barnbarn Isak tog den här fina bilden efter dopkalaset! Den förmedlar stämningen efter en fest känns det som. Ballongerna har tagits ner och lokalen är åter ödslig, tom och tyst. Kan bara tillägga att bilden är inte grejad med utan helt original som den togs.

Dopkalas i Umeå

Här syns alla namnen som Lovis fått nu i dopet. Roligt med Maj som finns med både i min mammas och Rolands mammas namn. Elisa liknar ju också ett släktnamn.  Rönnlund blir efternamnet. Fina tårtor och annat bröd var det och vackert dukat.
Himla gott hembakat glutenfritt och mjölkfritt
Presentbordet var välfyllt. Nu öppnar de en present varje dag för att dra ut på det trevliga.
Huvudpersonen log milt som vanligt. Här i dopklänningen
Lovis farfar och farfars mor.
Lovis med pappa, farmor och farmors mor.
Lovis med sin pappa, farfar och farfars mor.
 
 
Vi var i en festlokal, en loge en bit utanför Umeå, vackert vid en sjö.
Senare kommer en jättefin bild på efter städningen som Isak tog. Kvar från Umeå är bilder från besöket på Waldorfskolan där pojkbarnbarnen går och besöket på Västerbottens museum där vi fick se lilla Lovis farfars fars skidor. Vi letade efter dem förra gången men var på fel våning. Nu kom vi i alla fall rätt.

Lovis dop i Backenkyrkan Umeå

Redo att lämna Solrosvägen för att åka till dopet. Vädret var helt strålande
Här är Backenkyrkan i Umeå.
Kyrkan har en vacker entré med glasdörrar
Före så minglade vi lite utanför. Här är Roland med Isak och Elias, de äldsta barnbarnen, storebröderna
Roland med Lovis farfar
Lovis farmor längst till vänster och bakom henne Lovis två fastrar, sen är jag osäker
 
 
Till vänster. farfars mor och i blå kjol farmors mor
 
Lovis hos sin pappa
 
Kyrkan har en vacker färgsättning.
Det var sång o musik under dopet. Jag känner förstås inte namnen säkert men Johan, god vän från Norrköping till vänster spelade bl.a. Värmlandsvisan. Det var så stämningsfullt.
Broder Isak fick trycka på knappen och starta klockringningen när det var dags
Här spelar Johan
 
 
Storebror Elias fick hälla upp dopvattnet
Dopklänningen var så fin och hade anor från Lovis farmors släkt. Farmors mor berättade om det i kyrkan.
Lovis fick en egen glasdroppe upphängd i trädet i kyrkfönstret
Fotografering efteråt. Lovis som varit nyfiken och glad hela dopet, knoppade visst lite på slutet.
 
Ikväll blir det bilder från fikat efter dopet.
 

Mer spridda Umeåbilder

Det här är bara min favvomat, alla kategorier: Ångkokt torskrygg med pepparrot, räkor, ägg och kokt potatis (kan också vara pressad) . Den åt vi inte i Umeå utan i Gävle på vår stopp där.
Fina lilla radhuset på Solrosvägen där dotterfamiljen bor.
Det var "Världens mat-festival" i Umeå när vi var där. Kul att kolla på.
Och så var det valpropaganda förstås. FI hade sett till att bli uppmärksammade! ;-)
 Imorgon blir det bilder från dopet, men inte alla för jag har inte hunnit göra i ordning dem än.

Lovis på krogen!

Vi gjorde en äting med dotter-familjen på vårt hotell, Scandic Syd på Teg i Umeå. Lilla Lovis gick med förstås, fast hon gav sig inte på menyn utan åt sin vanliga mat. Vi placerade oss vid en soffa så hon kunde slappa lite på den och vända på sig.
Jag o dotter åt den mest fantastiska röding. Helt suverän! Våra män tog biff föstås
Storbarnbarnen åt fina hamburgare med tillbehören serverade bredvid. Här är deras dessert, också uppdelat i flera skålar. Barn gillar ofta sånt.
Severin trivs rätt bra på hotellet, det finns ett stort gräsfält att rasta honom på på baksidan och i entrén finns den här kul skulpturen. En sorts kompis!

Umeå kulturhuvudstad!

Glad Lovis var med på kulturtur i Umeå. Hon har liksom tre lägen den här tjejen; vara glad, sova, äta. Sällan något missnöje här. Hon är nästan alltid förnöjd, ser oftast ut just så här och belönar i stort sett alla med ett glatt leende. Sover dessutom regelmässigt hela nätterna till runt 8 på morgonen. Vilken lyxbäbis!
Man har börjat utnyttja läget vid den stora Umeälven och byggt vackra platser för rekreation. Längst bort bakom bron skymtar man också ett stort bostadsområde byggt nära älven.  Det var sommarväder och en hel del människor ute, trots att det var mitt på vanlig vardag
Fina parken vid rådhuset tror jag.
Här är lite omväxlande underlag, bl.a. limträbalkar. Det var snyggt och trevligt att gå på
Här är vy från infarten igen, det nya kulturhuset syns en bit av till vänster. I skarven mellan det och det gamla tegelhuset till höger om det har man gjort en smakfull och trivsam överdäckning. Där blev det en innergård med kafé, mat och delikatessbutik med mycket ekologiskt och vilt.
Vi gick dit förstås med lilla Lovis i vagnen.
Roland o Kristian
I den moderna husdelen till höger här finns ett hotell som är helt utan reception. Man checkar in med sitt kort och checkar ut igen. Fast jag gissar att någon måste städa efter gästerna och fixa med sängkläder och så.
Lite enkel mat köpte vi på Kulturbageriet. Vilket bröd, ekologiskt och stenugnsbakat och det fanns glutenfritt som var hemgjort.
Här är butiken där jag köpte björnkorv åt Roland. Han mumsar på den just nu.
Där fanns den här glutenfria smarriga lakritsen också
kommer mer Umeåbilder förstås, senare i kväll och imorgon bitti från dopet

SD tog mest väljare från M och från S!

Intressant analys av väljarströmningar finns här. Man kan se varifrån alla partier fått sina väljare.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/unga-man-inte-langre-sds-framsta-valjargrupp_3921648.svd
Vore intressant att se fördelningen av SD-väljare  stad och landsbygd också. Jag har en känsla av att man i storstad är väldigt häpen och indignerad över SDs framgångar och kopplar samman dem med mediabilden av SD-väljare som rasister och en växande rasism i vårt land. Jag som bor i ett landsbygdsområde där 28 % röstade på SD i riksdagsvalet vet att de flesta är inte alls rasister men väldigt kritiska till vårt lands invandrarpolitik. Och tyvärr har de andra partierna låtit SD få monopol på den diskussionen.
 
Jag upplever att SD-sympatisörer är allvarligt oroade
- över de kostnader som en stor flyktingmottagning (2500 människor per vecka just nu)  ändå för med sig, åtminstone i ett kort perspektiv (ingen politiker har sagt vad vi ska prioritera bort för att ha råd, nja Reinfeldt försökte men priset för detta  blev högt; eventuellt kostade det honom valsegern!).
- över att inget parti talar om en gräns för hur många vi kan ta emot, det finns 51 miljoner flyktingar i världen.
- över den ibland inte fungerande mottagning (Exempel: Förläggningen i Glava ligger nära Sillerud! Och där fanns inte ens vinterkläder till de boende utan de som bor i närheten fick samla in kläder, samtidigt som någon tjänar stora pengar på det hela!) och
-  över att man har i stort sett noll koll på om det slinker med internationell kriminalitet. Det har säkert inte alls med den kriminaliteten att göra men i Sillerud har det regelmässigt stulits diesel ur maskiner. Och det visar på att rättsväsende / polis har skrämmande dåliga  verktyg att hantera organiserad brottslighet med internationellt ursprung. Det oroar människor.
 
Detta tror jag är några anledningar till den oro över invandrarpolitiken som gjort  att SD fått så många röster härifrån.  
 
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sd-vaxer-nar-folk-oroas_3917038.svd
 
När man tar upp det här ämnet i sociala media så måste man av någon underlig anledning alltid gardera sig för att slippa fula påhopp. Jag försäkrar alltså att jag är absolut inte rasist eller främlingsfientlig och tror från djupet av mitt hjärta  på alla människors lika värde. Jag röstar inte på SD utan på C i alla kuvert, vilket är alldeles offentligt.  Vi har en internationell vänkrets  och är stolta över att ha en svärdotter från annat land.
 
Jag är för att vi ska hjälpa människor som drabbats av krig och våld och elände. Men jag anser att vi måste kunna öppet diskutera hur många vi klarar att ta emot, vilka vi ska ta emot, hur vi ska kunna ge dem ett bra mottagande till ett värdigt liv, hur vi på bästa sätt ska kunna integrera dem i samhället.
 

Lovis o resan upp till Umeå

Lilla barnbarn Lovis
Ett skräckhus för min del som är så höjdrädd. Kolla hur balkongerna bara sticker ut som hyllor från väggen. Det ligger mitt emot en hoppbacke. Jag kommer som vanligt aldrig ihåg var bilderna är tagna. (i staden som kan kallas  Eagleshieldbay)
Fin staty, jag tar kort på den varje gång vi åker förbi här, den har inte blivit sämre (den säger gubben är också i staden med hoppbacken)
Det var inte trafikljuset jag skulle ta kort på utan det fina trähuset. Vi passerade många fina såna träslott när vi for genom det som var de gamla träpatronernas land. Det var de som köpte upp skogen i Norrland och blev ordentligt rika på kuppen. Tricken att luras var säkert många. Skogen hade tidigare inget värde annat än som plats för betesdjur och till att ta vedbrand i. Men med de nya transportmöjligheterna och efterfrågan på världsmarknaden så blev den plötsligt guld. Många blev lurade att sälja billigt, men inte bönderna i Skyttmon ;-). Peter och Siv-Britts berättelser är ett stycke svensk historia.
Fascinerande landskap efter höga kusten. Är det världsarv?
Den här staden har satsat på kul stenmurar, de är gigantiska och mäktiga. Vi funderar ibland på om det kunde gå att göra någon variant här hemma, men finns inte någon plats och inga stenar. ( i staden Healthywall)
En ny skräckupplevelse; överfarten vid Höga kusten bron. Jag blundar hela vägen. (I staden Hughstream)
Sen kommer vi in i Umeå, björkarnas stad. Den gör verkligen skäl för namnet. Det är björkar i alléer överallt. Och man planterar fortfarande, för de finns i alla storlekar. Undrar om stadsförvaltningen vet exakt hur många det är sammanlagt. De planterades från början som brandgator efter den stora branden som ödelade nästan hela Umeå, utom stenhuset Smörasken vid bron över Umeälven.
På väg ut till  Umedalen  där dotter med familj bor. Ursäkta den smutsiga bilrutan!
 
Det blir mer bilder från dopet och Umeå förstås. Massor på lager. En himla fin resa blev det.

Umeåbilder

Cool tjej, lilla barnbarnet Lovis. Det var sommarvarmt hela vår vistelse i Umeå, det gick att sitta ute. Vi fick en jättegod måltid på altanen till familjens hus.
Silketrikåmössorna är populära i Umeå.
Familjens katt Morris på en favvoplats. Det finns en katt till men lite blygare; Vilda. jag tror hon är svart. Båda är orientaler.
Den här kattrasen är social till skillnad från andra katter och vill leva tillsammans i flock.
Det här med gröna fingrar har hoppat över en generation, dvs från min mamma till min dotter. ;-) Jag är den överhoppade.
 
I morgon mer Umeåbilder

Om valet i Årjäng

Staplarna med färg är för i år och de grå bakom  från förra valet.  Om man ser det hela utifrån skolfrågan som är stor,  så finns tre block; Nya Alliansen som tillsammans med SD (vill behålla alla skolor) får 14 mandat, S + MP (?) 12 mandat och C 9 mandat. Inget av blocken får egen majoritet utan måste samarbeta med andra för att kunna driva sin politik. Och det har man inte gjort före valet så den diskussionen måste börja.  Nu är det svårt att veta hur man formerar sig inför val av kommunalråd. Den största formationen med Nya Alliansen o SD blir störst men det kan bli knepigt att ha ett kommunalråd som inte vill lägga ner skolor samtidigt som en majoritet är för det. Det ser i alla fall ut att finnas ett massivt stöd för att fortsätta på den inslagna vägen i skolpolitiken med flytt av högstadiet i Töcksfors till Årjäng och nedläggning av de minsta bygdeskolorna. Den linjen har ju stöd hos S och C och får alltså klart majoritet. Sett utifrån skolperspektiv så är väl ett samarbete mellan S och C naturligt de närmaste åren, men svårt att få till i praktiken kanske.
Geografisk slagsida blev det som väntat. I Sillerud och några andra kommundelar är C störst med betydligt mer än förra valet, S tappar, SD går fram, M tappar. Nya Alliansen med KD, FP o M  är litet här. Och man får vara tacksam att C har haft ett så framgångsrikt val i alla kommundelar utom Töcksfors så att det väger upp förlusten i Töcksfors. Annars hade kommunfullmäktiges sammansättning haft en knepig slagsida åt Töcksfors. Sen har valdeltagandet stigit i hela kommunen. Många brydde sig och gick o röstade.
Töcksfors har en helt annan bild C tappar så där 30 procent vilket var väntat, medan Nya Alliansen vinner stort på skolfrågan, man har ju lovat att behålla bygdeskolorna..Det var också väntat.
Om det hade varit som förr med en Allians med alla borgliga partier så hade den fått en stor majoritet.
Detta är en bild som många funderar över: Till riksdagsvalet från Sillerud blev SD största parti den här gången och siffrorna liknar dem i EU-valet. Nu känner jag ju en hel del sillerudsbor och bland dem finns inte många rasister men många som är skeptiska till migrationspolitiken.  Man är kritiska till antalet som släpps in - att det inte finns en gräns,  till att de kommer hit med hjälp av kriminela smugglarligor istället för via FN s flyktingkvot och att kommunerna ska tvingas ta emot även om man saknar bostäder, skola o jobb åt dem.  Sen tycker många att det finns en handfallenhet att hantera dem som kommer hit och begår brott. 
 Det verkar ha varit fel taktik att försöka tysta SD och göra mediakampanj mot partiet, samtidigt som de andra partierna inte alls vågar diskutera invandringen. Kanhända hade man vunnit mer på öppna diskussioner med  mer tydlighet. Nu har man lämnat hela debatten om invandringen till SD o partiet har tagit sin chans förstås att få väljare  på den frågan. 

Lilla Lovis med Malin o Kristian vid dopet

Det kommer mer bilder från dopet och fikat efter och från Umeå senare, många fler!

Lilla Lovis rullar runt!

Nyss låg hon på rygg på filten och så plötsligt händer det; vänder om och hamnar på mage, med ett helt nytt perspektiv på omgivningen. Detta lärde sig lilla Lovis när vi var uppe i Umeå och det här var favvo-tricket. Jätteglad över manövern varje gång! I morgon blir det många fler bilder från Umeå.
 
Sen har vi varit på valvaka hela kvällen och halva natten. Vi hade tänkt åka hem tidigare men C i Årjäng är ett himla trevligt gäng. Och så var ju valresultatet så långt vi följde det uppmuntrande, men jag återkommer till det.

Infart Umeå!

Infarten till Umeå när man just passerar Umeälven är imponerande, speciellt i så här vackert väder! Rakt fram är en nybyggd kulturskapelse som är jättevacker men tyvärr inte färdig än. Det var tydligen meningen att den skulle invigas nu under kulturhuvudstadsåret, titeln som just Umeå förärats, men diverse överklaganden har bromsat upp processen så man har inte hunnit än. Trist företeelse i Sverige att byggnation fördyras och bromsas med evinnerliga överklaganden. Rättssäkerhet är bra men kan bli snudd på samhällsfarlig när den utnyttjas på fel sätt.
Lille Severin var med förstås på resan till Umeå! Han börjar bli hotell-van och åker hiss utan att blinka. Normalt är det inga problem att få hundrum på hotell men man måste säga till när man bokar.
Vi kör inte i ett sträck till och från Umeå numera utan tar en natt halvvägs i Gävle. Det känns bättre så att slippa komma fram helt slut efter så där hundra mil i bil. Här är en interiörbild från Scandic Väst i Gävle. De där retrobilarna tror jag att lille Bill skulle ha gillat.
 
Nu ska vi åka på valvaka! Spännande både på riksnivå och i kommunen. Det är ovanligt svårtippat både här och där men det finns signaler om att valdeltagandet här hos oss varit ovanligt högt! Det bådar gott!
 
Sen inför morgondagen ska jag göra iordning fler bilder från Umeåresan. Och jag ska så småningom  kolla runt bland bloggvänner, jag har inte hunnit med så mycket de senaste dagarna.

På väg hem från Umeå ...

... är vi just nu efter några dagar hos dotter med familj och det nya  lilla barnbarnet Lovis, född i maj i år. När jag kommer hem så ska jag göra iordning  bilder till bloggen från allt vi varit med om, allt vackert vi har sett och den fina dopceremonin i Backenkyrkan. Men just nu sitter vi alltså i bilen på   väg mellan Gävle o Västerås. För en stund sedan körde vi över spegelblanka Nedre Dalälven.  Solen skiner från en klarblå himmel o Sverige är fantastiskt  vackert!  Tänk vilken lycka att få bo i ett land med så mycket skönhet och trygghet och dessutom med en demokrati som ger oss rätt att rösta fram våra politiska företrädare. Egentligen borde alla fira en sån här dag, oavsett valresultat! 

Rösta är viktigare än någonsin!

Den röst som inte avges, hamnar indirekt hos någon annan! Det är tänkvärt.  Och för oss som bor i Årjängs kommun är detta i högsta grad aktuellt i samband med det här valet. 

Malin 1975, ett år, äter själv, med god aptit!

 

Lilla barnbarn Lovis!

Nu har hon börjat vända sig för egen maskin också och det är allra roligast att hålla på med

Sverige ligger i topp!

 
 När man jämför länder så ligger Sverige i topp på de här områdena. Roligt att läsa att det är hos oss som människor uppfattar sig ha högst livskvalitet!  Svartmålning av motståndare ingår alltid i valkampanjer men detta är fakta som inte går att bortse ifrån.
 

Åt Scaliburhalsband gjorde lille Sverin!

 
 
Dunkerstövaren Hej lyckades krångla av sig sitt färstinghalsband och lille Severin tuggade på en bit och fick möjligtvis i sig en bit också. Bara lite slö den dagen men kräktes rejält dagen efter. 
 
Det verkar som om han fick ur sig allt som var giftigt och började äta lite på kvällen igen. Dagen efter var allt som vanligt, men aldrig mer Scalibur. Nu har vi fått tabletter som ska fungera, men vi har inte prövat dem än. 

Östra Silen sommarnatt!

Hittade ytterligare en bild från i somras. Sommarnätterna är fina på vår sjö, Östra Silen. så här i efterhand är det nästan osannolikt.
 

11 september!

Jag kommer ihåg exakt hur jag fick reda på katastrofen, så är det säkert för de flesta av oss. 2800 dog, berättelserna är gripande och ofattbara. Kanske är det i ljuset av dem man ska förstå det här landets övervakningsmaskineri.

C - Det självklara borgliga alternativet för HELA Årjängs kommun

Så säger allt fler. C siktar på egen majoritet för att leda kommunen med en realistisk budget, man lovar inte till höger o vänster bara för att det är val. Nu är det medvind på riksnivå också för realism o ekonomisk trygghet istället för valfläsk / valfjäsk som på  sikt riskerar att kasta oss in i inflation och arbetslöshet. 

Mitt barndomshem!

Detta är den ultimata nostalgitrippen! Bilden på mitt barndomshem! Närmast kameran är en del av mammas perennarabatt, vid rundeln framför huset. Växterna där hölls i schack mot grusgången av en cementkant som pappa grävde och gjöt själv för hand. och formen på det hela hittade de på. Huset köptes in 1952 när jag var två år och sen sålde mamma det år hon fyllde 75 år och bott där ensam några år. 
 
Mitt i rundeln fanns en rund rabatt med lökväxter och ettåriga plantor som typ lejongap och ett träd, Rosenhagtorn, som blommade fnt på våren. 
 
Hela huset var inklätt med klätterväxter, vildvin som var vackert röd-orange på hösten och piprankor med sina hjärtformade stora blad. 
 
Sen fanns förstås många fruktträd, bärbuskar och ett stort grönsaksland plus något tunnland med jordgubbar och potatis. 
 
Jag tror att nästan all mina föräldrars fritid gick åt till att sköta allt detta. Men de tyckte det var så roligt. Jag hörde dem aldrig klaga. 

Billnärbild som jämförelse

 

Malin o Markus

 
Midsommardagen 1977. Mattias dopdag. 
 

Geografisk obalans i Årjängspolitiken!

Den Nya Alliansen i Årjäng, dvs M, FP och KD har skapat sig  allt mer av Töcksforsfokus. Om man kollar på de här partiernas valsedlar så finns väldigt många med från det som var Töcksfors gamla kommun. De här partierna har ju lovat att behålla högstadiet i Töcksfors o kan därmed få många röster från den kanten av kommunen, gissningsvis lyckas man också mobilisera ett högt valdeltagande eftersom frågan engagerar. Om sen väljarna i resten av kommunen i stor utsträckning väljer att inte rösta alls för att man är trött på poltiskt käbbel så kan resultatet bli märkligt: 
Ett kommunfullmäktige med Töcksforsmajoritet! 
 
För kommunfullmäktige, som ytterst fattar beslut i kommunen, utses utifrån valresultatet ( av länsstyrelsen tror jag ) och  strikt utifrån namnens ordningsföljd  på valsedlarna. Och finns där många namn från Töcksforsregionen så blir det många från Töcksfors som hamnar i fullmäktige.
 
Jag har inte siffrorna exakt i huvudet men gissningsvis så finns upp emot  ett par tusen av kommunens 10.000 invånare i de här västliga delarna, gamla Töcksfors kommun. 
 
Det kan alltså bli en märklig geografisk obalans i Årjängs kommunpolitik framöver.
 
Förhoppningen är förstås att invånarna i hela kommunen går och röstar mangrant så att slutresultatet speglar vad folk verkligen  tycker och inte bara visar vilka som var mest benägna att rösta. 
 
Läste någonstans en träffande text om hur den röst som inte avges, dvs tystnaden, i praktiken ges till motståndaren.  Alltid tänkvärt! Och just det här valet, mer tänkvärt än annars. 
 

Lille Bill....

... strävar uppåt. Klättraråldern har börjat. På dagis eller i Vasaparken kanske, jag ser inte.

Bästa potatisen!

Kanongott att koka små potatisar så där 15 minuter! Sen steka dem och ha på lite salt, timjan eller rosmarin. Passar till grillat o lite av varje. Numera kan man köpa delikatesspotatis i lagom storlek i påsar på Ica så man slipper sortera ut ur en vanlig potatispåse. 

Barndom - nostalgi!

Tja, ungefär längst där borta där skogen börjar växte jag upp. Närkesslätten breder ut sig, gammal sjöbotten, bördig och platt. Trevlig att cykla på, hur långt som helst utan backar. Fin på hösten när åkrarna är plöjda och det blir ett slags grafiskt mönster i frosten. Men lite enahanda ändå. Kanske därför jag varje dag uppskattar det jag har runt mig nu av värmländska skogar, berg och sjöar.

Fiskebild!

Den är från i somras, men hittade den nu. Fin sjö Östra Silen!
 

Regeringen tar strid med EU om vargjakten!

Besked nu från Eskil Erlandsson! Svaret till EU är ännu inte offentliggjort men Eskil avslöjar redan nu att regeringen tar striden med EU. Bra kämpat! Den svenska riksdagen har ju redan fattat sina beslut men EU har saboterat dem på olika sätt. Nu får vi se vad den svenska demokratin är värd.
http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/09/regeringen-tar-strid-for-vargjakten/
 

Lite längre promenader nu med Severin

Nu har vi börjat gå lite längre promenader, så där ett par kilometer. Verkar ok.

Kusinmys Bill o Bobo!


Kusinerna har fått mysa och leka tillsammans  under mammornas beskydd under helgen. Fäderna har varit på Robins (Bobos pappas) försenade  svensexa. Har inte hört hur den var upplagad än men det kanske kommer. Den här soffan ser ännu så länge odekorerad ut så det måste vara hos Bobo i Aspudden. ;-)  Barnbarn Bills är ju numera vackert grönprickig!

Journalisters dribbel med statistik inför valet!

Vi vet att mer än hälften av journalisterna i Sverige sympatiserar med V eller MP. Det ger nu i valtider ibland märkliga effekter även i nyhetsrapporteringen. Det blir tydligen frestande att dribbla med statistik och siffror för att gynna de egna partierna och svartmåla regeringen. Egentligen ska ju politiska sympatier enbart synas i debatt och opinion och ledare men nu är man ganska oblyg även på nyhetssidorna.
 
År 2006 var det 10.6 % av niorna som inte var behöriga till gymnasiet. I våras var det drygt 13 % som inte var behöriga till gymnasiet, vilket framställs som katastrofresultat för regeringens politik. Men om man granskar siffrorna så förefaller det istället vara de senaste årens snabba ökning av andelen nyanlända invandrare som är orsaken, inte nödvändigtvis regeringens åtgärder.
 
Eftersom nyanlända har svårt att bli gymnasiebehöriga pga språket och det slår igenom i statistiken så borde man självklart ha gjort jämförelsen utan dem om man ville se hur förändringarna slår när det gäller att värdera de politiska insatserna. Man borde ha jämfört statistik över barn med svensk bakgrund de båda åren och statistik över de nyanlända de båda åren. Då hade man fått en värdering av de politiska insatserna. Nu kanske man egentligen har mätt att vi har fler nyanlända invandrare !
 
 Man blandar alltså  äpplen och päron för att få fram regeringskritik med stora braskande rubriker och utnyttjar det faktum att de flesta av oss inte kan eller bryr sig om att granska statistik. Fult knep av partiska journalister!!! (Den stora förändringen kunde istället ha framställts som att nu klarar sig pojkarna bättre än de gjort tidigare, eller att det är glädjande att invandrarbarn som funnits här längre än 8-9 år klarar sig lika bra som barn med svensk bakgrund, men nu fanns alltså ett intresse av att svartmåla.)
 

"I gruppen med svensk bakgrund är det 9 procent som slås ut och det genomsnittliga meritvärdet (summan av betygen omräknat i siffror) ligger på 209.

I hela gruppen invandrare är samma siffra 26 procent, och meritvärdet 193. Skillnaden inom gruppen invandrare är dock stor. De nyanlända barnens meritvärden är låga – 162 poäng, och andelen som inte klarar behörighet är nästan 50 procent. Medan i invandrarfamiljer där barnen har varit i Sverige längre än 8-9 år klarar sig lika bra som barn med svensk bakgrund, till och med bättre.

Vad gäller könsbalansen har flickor fortsatt bättre resultat än pojkar, men det syns en liten förbättring bland pojkarna."

Citat ur artikeln

http://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-katastrofsiffror-for-niornas-betyg/

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bottenrekord-for-svensk-skola_3891862.svd

http://www.svt.se/nyheter/sverige/nytt-bottenrekord-for-svensk-skola

Dessutom är artiklarna i tidningarna i stort sett exakt lika skrivna!! Vem skrev texten från början!? Vi får hoppas att den inte författades på ett partikansli.

Desperationen växer nu hos de etablerade politiska blocken. S som har knackat dörr väldigt ivrigt för att övertyga väljare, tycks få bakslag på den åtgärden. Väljarstödet  för S minskar rejält i de senaste dagarnas opinionsmätningar. Det skulle kunna vara så att de flesta vill vara i fred för politiker i sitt eget hem och välja själv i lugn och ro.  Inte ens den centralt utfärdade "ordern" till  S-valarbetarna att till varje pris se glada och segervissa ut tycks hjälpa. ;-) Politik är i valtider ett märkligt spel med lika mycket skådespeleri och rackarspel som allvarliga samhällsfrågor. Synd för det kan dra ner andelen röstande om det mesta verkar vara ett spel för att vinna makt. Viktigt att alla röstar är det ju, för annars utnyttjas de icke- avgivna rösten av någon annan - i princip

 


Om vindkraftverk ...

... i Årjäng fick vi veta en del igår kväll när vi hade kollektiv äting hos goda vänner! En av de andra gästerna jobbar där. Intressant! Uppe i de här 180 meter höga "möllorna" som byggs i Årjäng nu finns rum som är 40 kvadratmeter! Det är alltså  mycket större än man kan tro. Men det finns inget vatten och avlopp där uppe. Hur man löser diverse kroppsliga behov är det fritt fram att fundera på. ;-)
 
 Man tar sig längst upp med en hiss inne i tornet och det tar 5 minuter upp. Om hissen stoppar finns trappor. Inne i tornet,  inte utanpå! ;-) Vid akutläge finns en möjlighet att fira  sig ner.
 
Vingarna ska stoppa när de åstadkommer solskugga för hus i närheten, det finns en sensor inbyggd som ska reglera det automatiskt. För det upplevs säkert  som ett problem att vingarna skuggar solen rytmiskt i takt med snurrandet. Vindkraftverk ger naturligtvis ren el men är inte billig i dagsläget. Ett vindkraftverk räknar man med kan fungera i c:a 25 år, men själva motordelen kan säkert bytas ut då  och tornet få finnas kvar.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/vindpark-byggs-i-arjang
http://www.töcksfors.se/hänt/vindkraftverk/vindkraftstorn-22340303
Vi bjöds på god måltid av kött,  hjort och vildsvin! Desserten var det här; päron kokta i sockerlag och så råa lingon i. Frisk och god smak!
 

Sista lunchen på altanen den här sommaren?

 
Kanske blir det inget mer fint väder så det går att sitta ute. Vi mumsade på viltsoppa på älg i alla fall och Sandras goda valnötsbröd från stenugnen på Not Quite! Vi hade lite kvar i frysen.
 
Nu åker vi till goda vänner för kvällsmatäting och babbel på kvällskvisten!

Harjakt med Hej!


Intressant skolforskning!

"En av världens ledande forskare på området, Stanfordforskaren Eric Hanushek, har beräknat att elever som har en lärare som tillhör den dugligaste fjärdedelen på en skola lär sig tre gånger så mycket på samma tid som elever som har en lärare som tillhör den minst dugliga fjärdedelen (Hanushek 2010)."
 
Bra att skolan hamnat i fokus inför valet, men synd att de politiska partierna sneglar mer på populism och vad de tror att folk vill ha (fler lärare), än relevant forskning (bättre lärare) som verkligen kunde förbättra.
 
Det här området är rätt väl undersökt och forskning pekar klart ut att det finns inget samband mellan fler lärare och bättre skolresultat.  Läraren är viktig, men det ska vara duktiga lärare. I Sverige är problemet att läraryrket inte längre är attraktivt, framför allt för att lönerna för låga och det är svårt att få till en lönespridning som gynnar bra lärare. De låga lärarlönerna är inte främst ett problem för lärarens egen plånbok, utan ett samhällsproblem eftersom de är grunden till att så få vill söka lärarutbildning. Och många av dem som kommer in ville egentligen bli nåt annat än lärare. Lärarutbildning är inte deras  förstahandsval. Det bådar inte gott för framtiden att vi har den situationen nu och har haft den under rätt lång tid.  
 
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fler-larare-ingen-garanti-for-resultat_3885762.svd

Marschallsläckare

Det har vi klurat på ett tag; hur släcker man marschaller på ett sätt som är säkert och effektivt. Man vill ju inte blåsa och riskera att få stearin i ansiktet, eller en jättelåga som flammar till. Kvävning är ju bäst och då gjorde gubben en sån här, ett eldfast material och stabilt handtag. Funkar bra! Fattar inte varför det inte finns att köpa i butik, det måste ju vara många som behöver ha en sån.
 

Centerpartiet verkar ha flyt i förtidsröstningen till kommunvalet!

C-valsedlarna tog slut på en av de mest frekventerade platserna för förtidsröstningen och måste fyllas på.  Det bådar gott för valresultatet! Och kanonbra att många går o röstar!

Torsdagsgrill på Liane

Höjdpunkten på torsdagsgrillningen var den nya kaffepannan som Roland köpt. Det går 4 liter i den tror jag och det kokta kaffet blir kanongott. Länge sedan jag drack kokkaffe. Nyinförskaffat är också en stor soppgryta som man kan hänga över elden, men den ska vi testa framåt jaktsäsongen, kanske första oktober.
Men innan dess hade vi grillknyte förstås på den stora grillen. Roligt med så stor grillyta, allas grejer får plats samtidigt, vi blev 10 stycken tror jag.  Var och en tog med sig sin favvorätt, allt från korvar till älgbiffar till fjärilskotletter, potatis och diverse bröd, såser,  sallader och kryddor. Alltid lika spännande att testa nytt. På väggen bakom skymtar också Rolands nya byggtekniska detalj; liten hylla som passar precis till lilla ölfatet. Här står en kagge med vin ovanpå.
Nytt för dagen var  en marschallsläckare också en ny konstruktion, en eldfast skiva med ett handtag på. Har ingen bild på den.
Varmt och skönt sommarväder var det när vi började vid 6-tiden. Sen när solen gått ner blev det snabbt kallare Vi satte upp alla väggarna och gjorde långbord inne i grillen med värmande brasa och mysiga marschaller. Roland o jag som har jobbdag idag, åkte hem rätt tidigt men resten stannade kvar och stimmade fram på småtimmarna. Trevligt sätt att äta kvällsmat på! ;-) Som sagt, vi måste ju alla ändå äta, och kan lika gärna äta tillsammans som att var och en sitter hemma hos sig. Vi blev en spännande mix av gamla vänner och nya. Ett otroligt vackert o stämningsfullt inslag i den här kvällen var en liten saxofonkonsert live som fick ljuda över nejden. Den avslutades med Ack Värmeland du sköna, så fint! 

Fantastisk dag! Brittsommar!

Gubben är ju i skogen och släpper Hej eller Jazz varje dag, ofta både morgon o kväll. Imorse var det Hejs tur och så här fint var det när solen gick opp.
 
Nu ska vi ha stort partaj vid grillen på Liane. Asch, inte så stort men några personer, ett trivsamt gäng blir det!  Man ska ju ändå äta, kan lika gärna göra det tillsammans, var och en tar med lite och så delar man.

Första promenaden med Severin ...

... sedan han fick den plötsliga svagheten i benen. Det var ju bara vid ett tillfälle han inte orkade gå ordentligt, sedan dess kan vi inte se nåt fel på honom, men han har fått vila några dagar. Igår kväll var det dags för första promenaden. Vi gick en tur i skogen, drygt någon kilometer bara, och allt verkar normalt. Han rör sig frimodigt och avslappnat, intresserad av alla dofter vi passerar. Verkar helt ok tack o lov. Det var nog bara en tillfällig vrickning eller nåt.

Skolan "ur funktion" igår!

Igår bara bröt vi ihop på mitt jobb och gapskrattade. Det var liksom ur funktion, det mesta. De här skyltarna mötte oss direkt vid ingången till personalrummet på morgonen:
Telefonsvararen fungerade inte, arbetslagsmötet inställt, internet gick inte - felsökning pågick, inget vatten i huset efter kl 15.00 dvs inga toabesök då, en av våra två personaltoaletter  var ur funktion (den bilden fick jag inte med), och dessutom rektor sjuk.
 Vi är en glad arbetsplats så skämten om det här haglade under dagen och galghumorn frodades. Vi har gott om den. Det har blivit så. Vi är många anställda i ganska skruttiga lokaler så vi har väl utvecklat ett sätt att hantera vardagen genom att skoja om det. Skratten blev många i alla fall. Och så småningom så kom det mesta av funktionerna tillbaka.

Lovis på Isaks Longboard!

Lilla barnbarn Lovis roas av sina äldre bröder. Här åker hon på Isaks Longboardbräda och skrattar! En riktigt liten prinsessa!

Lite kantareller är det!

Det är väldigt lite kantareller hos oss i år, eller också har någon redan plockat opp dem. ;-)  Men det kanske kommer när det har regnat lite mer. Sprang på de här igår kväll på långpromenaden. Fina var de i alla fall. Lille Severin skällde surt när jag gick, han får inte gå med än efter den underliga svagheten i benen häromdagen.
 

Hur rensa lingon?

Jag rensade en lingonhink idag lagom fram till förmiddagskaffet. Först gjorde jag rullmetoden, dvs lade upp lingonhögen på tyg och rullade ner mot durkslaget, samtidigt som jag tog bort de dåliga och skräpet. Mycket skräp blir kvar på tyget när man gör så här och det är bara att borsta åt sidan med jämna mellanrum.  De små skalkarna som kan sitta fast på lingon bryts ofta av och så blir man av med dem. Det är lätt att vara noggrann. Min mamma rensade alltid bär så här.
Sen testade jag att stå vid diskbänken och rensa på galler. Man skakar o vickar på det och då far skräpet ner genom gallret. Sen kan man kolla och rulla på bären för att se de dåliga och resten av skräpet.
 
Oavsett metod så åker det sen till durkslaget och sköljes noga. Båda metoderna funkar och det kan vara en fördel att växla mellan dem för det gör ont att sitta i samma ställning i flera timmar. Det tar ungefär lika lång tid vilket man väljer. Nu var bären torra och fina.
Sen åkte resterna ner i komposten. Men det slog mig att så kanske man inte ska göra. Lingon innehåller ju något slags naturligt konserveringsmedel, nåt med benzoe. Och komposten vill jag inte ha konserverad, den ska ju förmultna. Får fundera på det och kolla med någon expert! Kanske någon som läser detta har en idé.

Bra om den hysteriskt trånga åsiktskorridoren i Sverige!

http://nwt.se/asikter/ledare/article1631714.ece#.VAWbKJFqVgc.facebook
Tonläget i diskussionerna om flyktingmottagandet i Sverige är verkligen uppskruvat och hysteriskt!
 

Årjäng bra framme i skolrankingen.

http://www.nwt.se/hammaro/article1631872.ece
Lärarförbundet har rankat Sveriges kommuners skolor. Och Årjäng ser ut att ligga bra till i Värmland och har stigit rejält i rikslistan sedan förra året. Bra jobbat Årjäng!

Lat ledig dag!

Det ska jag ha idag. Startar med lång sovmorgon tillsammans med min lilla "synvilla" och datorn. Sen blir det lingonrensning, en hink som väntar på det. Kontemplativt och trevligt. Efter det är dagen helt tom, va skönt, inget planerat mer än att vi ska ha mat och dryck åt oss själva under dagen. Idag är 5-dag, inte 2-dag som igår. Det är skönt med varannandagsjobb! Jätteglad över att jag valt det!

1976 var det!

Botaniserade bland foton i albumet när jag ändå letade efter Hjalmar o Margit häromdagen. Här är ett från  1976. Redan då visste vi att färgkorten skulle försvinna så jag tog en rulle med svart-vitt emellanåt.

Lille Severin är bättre idag!

Jag ringde hem förstås flera gånger idag för att kolla läget med Severin. Roland hade honom med sig hela dagen i bilen och dessemellan här hemma när han gjorde pappersarbete. Severin är bättre idag och man kan inte se så mycket av gårdagens stelhet och snubbel. Men han rör sig inte lika frimodigt som han borde tycker jag som kollar supernoga nu. Det får bli ett par dagars lugn och ro utan vilda skutt och hopp och promenader. Sen får vi se hur det ser ut. Tack o lov så här långt.
Lite senare idag blir det nostalgibilder.

Orolig för Severin!

Han gick dåligt igår på kvällspromenaden. Jag bar honom sista biten hem. Liksom stel i bakvagnen och snubblade. Hoppas det bara är någon vrickning. Det finns visst nåt som heter taxförlamning, det får det inte vara, vad det nu är.

Örngott - nostalgi!

När jag flyttade hemifrån (för väldigt många år sedan numera, 1968 var det väl ungefär) så gjorde min mamma iordning en uppsättning lakan och örngott. Och så porslin och husgeråd förstås. Så hade hennes mamma gjort o alla andra hon kände. De här örngotten har jag inte använt förut, mest kollat på ibland. Tyckte de var för fina. Men nu har jag bestämt mig, de ska användas och slitas ut under min livstid. Tänk att kvinnor förr ägnade så mycket tid åt att pryda vardagsting; virka spetsar och brodera och så.