Geografisk obalans i Årjängspolitiken!

Den Nya Alliansen i Årjäng, dvs M, FP och KD har skapat sig  allt mer av Töcksforsfokus. Om man kollar på de här partiernas valsedlar så finns väldigt många med från det som var Töcksfors gamla kommun. De här partierna har ju lovat att behålla högstadiet i Töcksfors o kan därmed få många röster från den kanten av kommunen, gissningsvis lyckas man också mobilisera ett högt valdeltagande eftersom frågan engagerar. Om sen väljarna i resten av kommunen i stor utsträckning väljer att inte rösta alls för att man är trött på poltiskt käbbel så kan resultatet bli märkligt: 
Ett kommunfullmäktige med Töcksforsmajoritet! 
 
För kommunfullmäktige, som ytterst fattar beslut i kommunen, utses utifrån valresultatet ( av länsstyrelsen tror jag ) och  strikt utifrån namnens ordningsföljd  på valsedlarna. Och finns där många namn från Töcksforsregionen så blir det många från Töcksfors som hamnar i fullmäktige.
 
Jag har inte siffrorna exakt i huvudet men gissningsvis så finns upp emot  ett par tusen av kommunens 10.000 invånare i de här västliga delarna, gamla Töcksfors kommun. 
 
Det kan alltså bli en märklig geografisk obalans i Årjängs kommunpolitik framöver.
 
Förhoppningen är förstås att invånarna i hela kommunen går och röstar mangrant så att slutresultatet speglar vad folk verkligen  tycker och inte bara visar vilka som var mest benägna att rösta. 
 
Läste någonstans en träffande text om hur den röst som inte avges, dvs tystnaden, i praktiken ges till motståndaren.  Alltid tänkvärt! Och just det här valet, mer tänkvärt än annars. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback