Brist på utbildade lärare!

 Det slås på trumman med larmrapporter om bristen på utbildade lärare. Löjligt! Detta har man ju vetat i många år, med alldeles för få sökande till lärarutbildningarna och ännu färre som genomför sin utbildning. I våras utexaminerades två (!) högstadielärare i kemi och fyra (!) gymnasielärare i teknik - i hela landet. Och pensionsavgångarna är stora. Tanken var ju att konkurrensen om utbildade lärare skulle få kommunerna att höja lönerna som lockbete. Men det har inte funkat.
 
Björklund har nog rätt, man behöver förstatliga skolan för att kunna sätta rätt löner i centrala förhandlingar. Nu är det kommunerna som sätter lärarlöner och de förmår inte och kan kanske, var och en,  inte förväntas ta ett nationellt ansvar för lärarbehörigheten.Tesen om behovet av rätt löner  stärks när länderna i Pisatoppen analyseras - det är varken små klasser eller enorma resurser som utmärker länderna, däremot rejäla lärarlöner. Det finns absolut fler yrkesgrupper som har för låga löner. Men i inget annat yrke har lönesättningen utvecklats till ett nationellt dilemma, Det handlar i första hand inte om lärarens egen plånbok utan om att man faktiskt måste få fram lärare som är utbildade och behöriga.
 
(S) valde att kommunalisera skolan men bör måhända nu ta sitt ansvar och tänka om när man sitter vid makten. (S) valde också en gång i tiden att göra om lärarutbildningarna för låg- och mellanstadiet till ett slags ämneslärarutbildningar men det har fungerat dåligt i praktiken och bidragit till svårigheten att få behöriga lärare i grundskolan. Kravet på ämnesdjup i de stadierna är inte så höga utan man skulle kunna återinföra de gamla småskollärar- och mellanstadielärararutbildningarna där varje lärare hade behörighet i nästan alla ämnen.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/brist-pa-behoriga-larare_3954598.svd?sidan=2 

Kommentarer
Postat av: znogge

Det är väl en ypperlig idé att den nya regeringen tar sitt ansvar och förstatligar skola igen. Kanske V kan hjälpa till denna gång också... Samtliga politiska partier måste ha en gemensam syn på skolan!

Trevlig helg!

Svar: ja, man får sluta gömma sig bakom tanken att kommunerna ska ta ett nationellt ansvar för lärarutbildningen. Det är inte deras bord egentligen, det är statens. Och har nu det kommunala huvudmannaskapet visat sig inte fungera så får man väl lägga det bakom sig och betrakta det som ett misslyckat experiment.
Inga Magnusson

Postat av: Lena

S inte bara kommunaliserade skolan. Samtidigt tog man bort skolöverstyrelsen, som hade ett övergripande ansvar och länskolnämnderna som bl.a stod för kontinuerlig fortbildning av alla lärare.

Göran P såg det väl som ett utmärkt sätt att spara på statens pengar. Här bedrog snålheten visheten.

Samma snålhet som gör att kommunerna anställer obehöriga lärare eftersom de är billigare. Göteborg ligger nästan i topp när det gäller obehöriga lärare. I en universitetsstad finns behöriga nyutexaminerade lärare att tillgå varje terminsslut.

Jag undrar med dig hur man har kunnat undgå att inse att lärarbristen är så stor. Blindbockar!

Svar: Ja, det blir lite fånigt med larm om något som pågått i många år och som varit välkänt. G.P. ville knäcka lärarna, det var välkänt. Han tålde inte att vi var så ihärdiga motståndare mot den flumskola som (S) avsåg att genomföra.
Inga Magnusson

2014-09-26 @ 23:38:46
Postat av: Hanneles bokparadis

Men kompetensen och ämneskombinationen ska vara exakt... utbilding räcker inte alltid.

2014-09-27 @ 08:18:02
URL: http://hannelesbibliotek.blogspot.com/
Postat av: Gubben

Förstår inte att man missat detta under alla år oavsett vem som regerat. Obehöriga lärare sköta utbildning och betygsättning? Varför inte låta obehöriga läkare operera oss. Det finns massor av killar på Kumla som gillar att skära med knivar :-))!

2014-09-28 @ 07:55:28
URL: http://mhats.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback