Om valet i Årjäng

Staplarna med färg är för i år och de grå bakom  från förra valet.  Om man ser det hela utifrån skolfrågan som är stor,  så finns tre block; Nya Alliansen som tillsammans med SD (vill behålla alla skolor) får 14 mandat, S + MP (?) 12 mandat och C 9 mandat. Inget av blocken får egen majoritet utan måste samarbeta med andra för att kunna driva sin politik. Och det har man inte gjort före valet så den diskussionen måste börja.  Nu är det svårt att veta hur man formerar sig inför val av kommunalråd. Den största formationen med Nya Alliansen o SD blir störst men det kan bli knepigt att ha ett kommunalråd som inte vill lägga ner skolor samtidigt som en majoritet är för det. Det ser i alla fall ut att finnas ett massivt stöd för att fortsätta på den inslagna vägen i skolpolitiken med flytt av högstadiet i Töcksfors till Årjäng och nedläggning av de minsta bygdeskolorna. Den linjen har ju stöd hos S och C och får alltså klart majoritet. Sett utifrån skolperspektiv så är väl ett samarbete mellan S och C naturligt de närmaste åren, men svårt att få till i praktiken kanske.
Geografisk slagsida blev det som väntat. I Sillerud och några andra kommundelar är C störst med betydligt mer än förra valet, S tappar, SD går fram, M tappar. Nya Alliansen med KD, FP o M  är litet här. Och man får vara tacksam att C har haft ett så framgångsrikt val i alla kommundelar utom Töcksfors så att det väger upp förlusten i Töcksfors. Annars hade kommunfullmäktiges sammansättning haft en knepig slagsida åt Töcksfors. Sen har valdeltagandet stigit i hela kommunen. Många brydde sig och gick o röstade.
Töcksfors har en helt annan bild C tappar så där 30 procent vilket var väntat, medan Nya Alliansen vinner stort på skolfrågan, man har ju lovat att behålla bygdeskolorna..Det var också väntat.
Om det hade varit som förr med en Allians med alla borgliga partier så hade den fått en stor majoritet.
Detta är en bild som många funderar över: Till riksdagsvalet från Sillerud blev SD största parti den här gången och siffrorna liknar dem i EU-valet. Nu känner jag ju en hel del sillerudsbor och bland dem finns inte många rasister men många som är skeptiska till migrationspolitiken.  Man är kritiska till antalet som släpps in - att det inte finns en gräns,  till att de kommer hit med hjälp av kriminela smugglarligor istället för via FN s flyktingkvot och att kommunerna ska tvingas ta emot även om man saknar bostäder, skola o jobb åt dem.  Sen tycker många att det finns en handfallenhet att hantera dem som kommer hit och begår brott. 
 Det verkar ha varit fel taktik att försöka tysta SD och göra mediakampanj mot partiet, samtidigt som de andra partierna inte alls vågar diskutera invandringen. Kanhända hade man vunnit mer på öppna diskussioner med  mer tydlighet. Nu har man lämnat hela debatten om invandringen till SD o partiet har tagit sin chans förstås att få väljare  på den frågan. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback