Valet i Årjäng

Kul för mig att äntligen kunna kommentera det politiska livet i Årjängs kommun. När Roland var involverad i kommunpolitiken så avstod jag. Men nu har han lämnat det bakom sig och jag vet egentligen inte mer om vad som händer i de olika partierna än de flesta andra. Så jag känner mig fri att ha synpunkter och att spekulera.
 
Glädjande att valdeltagandet ökat i Årjäng, i riksdagsvalet från 77,91 % 2010 till 83,20 % 2014.  Tidigare har det varit ett av de lägsta i landet. Det är bra för demokratin att folk röstar. Men kanske var det skolnedläggningshoten som drog folk till valurnorna och så passade man på att rösta riksdagsval också när man ändå var där. ;-)
 
Hur röstade då Årjängsborna i riksdagsvalet? Enkelt uttryckt så minskade alla partier lite (Moderaterna lite mer) medan Sverigedemokraterna ökade från 6,59 % 2010 till 18,35 % 2014, alltså tre gånger större. Trenden är likadan i resten av landet och alla partier måste nog ta sig en funderare på vad man har missat eftersom SD samlar så många sympatisörer. Att döma ut partiet och väljarna som rasister håller inte. Sillerud sticker ut genom att hela 28,5 % röstade SD i riksdagsvalet. Detta analyseras idag i den stora lokaltidningen NWT.
http://www.nwt.se/arjang/article1645504.ece
 
I kommunalvalet då?
Varje plats i kommunfullmäktige, kommunens "riksdag",  kallas ett mandat. Tidigare bestod fullmäktige av 41 personer men nu har man minskat ner till 35, så det är svårt att jämföra mandatfördelningen i  årets val med tidigare val.
 
Förr fanns två block i kommunen, S + V och så  Alliansen C+M+FP + KD. Alliansen och C har dominerat under lång tid.  Men nu är det tre; Nya Alliansen (KD, FP och M,)   S + V (+MP?)  och C. C valde att bryta sig ur Alliansen  eftersom man inte ville stödja den politik som man uppfattade gav Töcksfors en gräddfil jämfört med övriga kommundelar och att ekonomin behövde saneras.   Inget av blocken har egen majoritet och man måste samarbeta för att få igenom beslut i fullmäktige, förhandla, ge och ta.
 
Men tydlig är den geografiska uppdelningen i kommunen, Nya Alliansen (KD, FP och M)  är klart  Töcksforsdominerat både när det gäller namnen på vallistorna och väljarna. Det är där man har sitt stöd, mest p.g.a. hotet om skolnedläggningar.  Kanske har inte splittringen inom kommunen blivit större, men i alla fall tydligare. Töcksfors tvingades tydligen ihop med Årjäng en gång i tiden och har på nåt sätt levt sitt eget liv även efter kommunsammanslagningen.
 
Skolorganisationen kommer att dominera politiken den kommande valperioden både när det gäller beslut och ekonomi så jag väljer att se ur det perspektivet.
 
Nya Alliansen blir det största politiska blocket inom Årjängs kommun med 12 mandat sammanlagt  och KD som det största partiet. Man har alltså sitt stöd i Töcksfors men går tillbaka stort i resten av kommunen.  I skolfrågan stöds man av SD och får med deras tre mandat alltså 15 mandat sammanlagt.
 
hade tidigare 15 mandat, men går bakåt ordentligt i hela kommunen  och får 10 mandat (tappade alltså  ytterligare ett till SD vid Länsstyrelsens sammanräkning),  brukar stödjas av V men nu tappade de sitt mandat. Alltså sammanlagt 10 mandat för det här blocket. Huruvida man kommer att få stöd av MPs enda mandat är osäkert. MP har hårdnackat vägrat att uttala någon ståndpunkt om skolnedläggningarna före valet.
 
C, som av många uppfattas som det borgliga alternativet för hela Årjängs kommun, går ordentligt framåt överallt utom i Töcksfors förstås. Man kan nog se det som ett succéval,  ett starkt stöd för Katarina Johannesson och tanken att Årjängs kommun är en helhet.  I Sillerud fick C hela 42 % av rösterna. Men eftersom partiet tappar så mycket i Töcksfors så blir resultatet sammantaget för Årjängs kommun  ungefär som i förra valet. Man kanske ändå ska vara djupt  tacksam att så många gick och röstade på C annars hade vi haft en märklig Töcksforsdominans i kommunfullmäktige. 9 mandat samlar C i Årjängs kommun.
 
Som det ser ut här så kommer de beslut som fattats om skolan med nedläggning av Töcksfors högstadium och flytt till Årjäng, nedläggning av Östervallskogs bygdeskola, renovering av låg- och mellanstadiet i Årjäng och Töcksfors att fortsatt ha majoritet med S + C, dvs 19 mandat mot Nya Alliansens 15. Var MPs mandat hamnar är osäkert i skolfrågan
 
Den första stora knäckfrågan blir val av kommunalråd (kommunstyrelsens ordförande). Nya Alliansen vill eventuellt ha Stefan Moberg som var först på listan i blockets största parti. Det vore i alla fall ett logiskt krav från KD och praxis sedan tidigare. S vill ha Daniel Schützer  som sitter på posten nu och C vill ha Katarina Johannesson förstås som är först på listan och som var kommunalråd förut. Gissningsvis så pågår just nu förhandlingar mellan blocken för att få fram majoritet för någon av kandidaterna. Kan gissa att det block som till slut lyckas erövra  posten får "köpa den" till priset av eftergifter bland hjärtefrågor, eventuellt tumma på avgivna vallöften.
 
Ett annat scenario är förstås att man inte lyckas komma överens till majoritet inför fullmäktiges beslut i frågan och att något block kan ta posten genom att de andra lägger ner sina röster. Men läget är rätt öppet just nu. Kommunpolitiken är alltså ovanligt oförutsägbar och rätt spännande för oss utomstående. För de inblandade kan det vara blod, svett och tårar samt många timmar vid sammanträdesborden.
  
http://www.val.se/val/val2014/prelresultat/K/kommun/17/65/index.html

Kommentarer
Postat av: Fundersam

"När Roland var involverad i kommunpolitiken så avstod jag. Men nu har han lämnat det bakom sig..."
Kommer Roland inte att vara engagerad i kommunpolitiken längre trots att han stod med på listan och hamnade på femteplats när det gäller antal personkryss?

Svar: Nej, reglerna för att ta en plats genom personröster innebär att man måste ha ett visst antal röster av partiets alla avgivna personröster o dessutom minst 50 totalt tror jag. Han hade placerat sig på sista valbar plats enligt förra mandatperiodens fördelning då c hade 10 mandat, men ett försvann nu i och med att man minskade antalet personer i fullmäktige från 41 till 35. Så centern har 9 mandat i kommunfullmäktige kommande mandatperiod. Det var ju ändå ett tecken på ett visst förtroende att stå på 10 plats på listan o få personröster som plats 5. Han är tacksam för det o för det massiva stödet för C i Sillerud, 42 procent och höga siffror i resten av kommunen, utom Töcksfors. Det vittnar om att många har ett stort förtroende för centerns politik i kommunen.
Inga Magnusson

2014-09-23 @ 12:48:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback