Om vindkraftverk ...

... i Årjäng fick vi veta en del igår kväll när vi hade kollektiv äting hos goda vänner! En av de andra gästerna jobbar där. Intressant! Uppe i de här 180 meter höga "möllorna" som byggs i Årjäng nu finns rum som är 40 kvadratmeter! Det är alltså  mycket större än man kan tro. Men det finns inget vatten och avlopp där uppe. Hur man löser diverse kroppsliga behov är det fritt fram att fundera på. ;-)
 
 Man tar sig längst upp med en hiss inne i tornet och det tar 5 minuter upp. Om hissen stoppar finns trappor. Inne i tornet,  inte utanpå! ;-) Vid akutläge finns en möjlighet att fira  sig ner.
 
Vingarna ska stoppa när de åstadkommer solskugga för hus i närheten, det finns en sensor inbyggd som ska reglera det automatiskt. För det upplevs säkert  som ett problem att vingarna skuggar solen rytmiskt i takt med snurrandet. Vindkraftverk ger naturligtvis ren el men är inte billig i dagsläget. Ett vindkraftverk räknar man med kan fungera i c:a 25 år, men själva motordelen kan säkert bytas ut då  och tornet få finnas kvar.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/vindpark-byggs-i-arjang
http://www.töcksfors.se/hänt/vindkraftverk/vindkraftstorn-22340303
Vi bjöds på god måltid av kött,  hjort och vildsvin! Desserten var det här; päron kokta i sockerlag och så råa lingon i. Frisk och god smak!
 

Kommentarer
Postat av: Veiken

Intressant, mycket intressant! Det ser så litet ut, men ögonen spelar väl spratt...

Postat av: AnnaKK

Finns en hel del vindkraftverk neråt Skåne, och de ser ju inte så stora/höga ut när man ser dem långt borta mitt ute på ett gigantiskt platt fält. Men OJ, när man befinner sej alldeles nära/inunder dem!!! 8-O

De där päronen med lingon i ser verkligen GODA ut! Synd att jag inte har något päronträd... För annars hade det passat bra att testlaga såna också, nu när jag ändå håller på med så många andra experiment i köket!! :-D Har precis testat att göra egen nyponsoppa av några nypon jag hittade när jag var och hämtade hem posten här innan. Den håller på att svalna nu - sen ska jag smaka!!

Ang krikonen så tänkte jag först försöka plocka ur kärnorna så att frukterna fortfarande var någorlunda hela, och sedan bara lägga in dem i nån lag. Men det var stört omöjligt att kärna ur dem så, så det fick bli chutney istället!! :-D

2014-09-08 @ 11:25:26
URL: http://annakk.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback