Journalisters dribbel med statistik inför valet!

Vi vet att mer än hälften av journalisterna i Sverige sympatiserar med V eller MP. Det ger nu i valtider ibland märkliga effekter även i nyhetsrapporteringen. Det blir tydligen frestande att dribbla med statistik och siffror för att gynna de egna partierna och svartmåla regeringen. Egentligen ska ju politiska sympatier enbart synas i debatt och opinion och ledare men nu är man ganska oblyg även på nyhetssidorna.
 
År 2006 var det 10.6 % av niorna som inte var behöriga till gymnasiet. I våras var det drygt 13 % som inte var behöriga till gymnasiet, vilket framställs som katastrofresultat för regeringens politik. Men om man granskar siffrorna så förefaller det istället vara de senaste årens snabba ökning av andelen nyanlända invandrare som är orsaken, inte nödvändigtvis regeringens åtgärder.
 
Eftersom nyanlända har svårt att bli gymnasiebehöriga pga språket och det slår igenom i statistiken så borde man självklart ha gjort jämförelsen utan dem om man ville se hur förändringarna slår när det gäller att värdera de politiska insatserna. Man borde ha jämfört statistik över barn med svensk bakgrund de båda åren och statistik över de nyanlända de båda åren. Då hade man fått en värdering av de politiska insatserna. Nu kanske man egentligen har mätt att vi har fler nyanlända invandrare !
 
 Man blandar alltså  äpplen och päron för att få fram regeringskritik med stora braskande rubriker och utnyttjar det faktum att de flesta av oss inte kan eller bryr sig om att granska statistik. Fult knep av partiska journalister!!! (Den stora förändringen kunde istället ha framställts som att nu klarar sig pojkarna bättre än de gjort tidigare, eller att det är glädjande att invandrarbarn som funnits här längre än 8-9 år klarar sig lika bra som barn med svensk bakgrund, men nu fanns alltså ett intresse av att svartmåla.)
 

"I gruppen med svensk bakgrund är det 9 procent som slås ut och det genomsnittliga meritvärdet (summan av betygen omräknat i siffror) ligger på 209.

I hela gruppen invandrare är samma siffra 26 procent, och meritvärdet 193. Skillnaden inom gruppen invandrare är dock stor. De nyanlända barnens meritvärden är låga – 162 poäng, och andelen som inte klarar behörighet är nästan 50 procent. Medan i invandrarfamiljer där barnen har varit i Sverige längre än 8-9 år klarar sig lika bra som barn med svensk bakgrund, till och med bättre.

Vad gäller könsbalansen har flickor fortsatt bättre resultat än pojkar, men det syns en liten förbättring bland pojkarna."

Citat ur artikeln

http://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-katastrofsiffror-for-niornas-betyg/

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bottenrekord-for-svensk-skola_3891862.svd

http://www.svt.se/nyheter/sverige/nytt-bottenrekord-for-svensk-skola

Dessutom är artiklarna i tidningarna i stort sett exakt lika skrivna!! Vem skrev texten från början!? Vi får hoppas att den inte författades på ett partikansli.

Desperationen växer nu hos de etablerade politiska blocken. S som har knackat dörr väldigt ivrigt för att övertyga väljare, tycks få bakslag på den åtgärden. Väljarstödet  för S minskar rejält i de senaste dagarnas opinionsmätningar. Det skulle kunna vara så att de flesta vill vara i fred för politiker i sitt eget hem och välja själv i lugn och ro.  Inte ens den centralt utfärdade "ordern" till  S-valarbetarna att till varje pris se glada och segervissa ut tycks hjälpa. ;-) Politik är i valtider ett märkligt spel med lika mycket skådespeleri och rackarspel som allvarliga samhällsfrågor. Synd för det kan dra ner andelen röstande om det mesta verkar vara ett spel för att vinna makt. Viktigt att alla röstar är det ju, för annars utnyttjas de icke- avgivna rösten av någon annan - i princip

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback