Bills dagis - jättebra!

Vi besökte ju barnbarnet Bills dagis, Kastanjebacken,  när vi var i Stockholm senast och blir så imponerade av verksamheten där. I det här veckobrevet beskriver man lite av vad som jobbats med den senaste tiden med de här småttingarna; 1 - 2 år gamla! Det här är ju så bra för att grundlägga förmågan till läsförståelse bl.a. Tänk att kunna skapa egna sagor och berättelser på sitt sätt när man är så liten, att personalen ger barnen redskap till det!

 

"HEJ FÖRÄLDRAR PÅ ROTEN

Här kommer lite information från oss på Roten. Vi fortsätter att jobba med språk och kommunikation med hjälp av sagor i olika former. Just nu arbetar vi med sagan UT OCH GÅ! av Clara Tidholm. Det är en saga som barnen ofta väljer när de vill höra en saga så den intresserar många barn. Många har lärt sig komma ihåg texten. De berättar vad de ser på bilderna, ljudsätter sagan och associerar till egna erfarenheter. Vi har också tidigare iscensatt sagan så de själva kan vara aktiva och agera sagan. Vi har erbjudit barnen att göra egna böcker, med hjälp av bl.a bilder från denna saga men också andra sagor. Vi ser att de väljer bilder utifrån de det tyckt varit mest intressant i boken/böckerna. Några väljer också att använda pennor och rita i sina böcker, de har också målat i böckerna. En del väljer att limma in utklippt text. Vi tänker att barnen förstår att även texten kanske har betydelse i en bok. Vi läser ju ofta för barnen De har använt sina böcker på olika sätt. Vi har läst deras böcker, de bläddrar och pekar och benämner vad de ser i sina böcker men vi ser också att många river ut de bilder de limmat in. Vi erbjöd barnen en flanotavla med bilder som de själva kan sätta upp, flytta och använda på sitt sätt.    

Vi har sagan i både bokform, lösblad system och på flanotavla. De använder flanobilderna till att hitta lika bilder i boken på väggen. – samma, säger de, de kör bilar på vägarna i boken. De lägger handen över hundarna som springer och gömmer sig bakom trädet i boken. Barnen håller också egna samlingar. De turas om att dra en sång ur sångpåsen sedan sjunger de tillsammans och applåderar efteråt och ropar Bravo! Kom gärna in och titta! Vi har utanför vårt fönster i ateljen hängt upp mat till fåglarna. Barnen uppmärksammar fåglarna varje dag vi sitter och äter och det är spännande att se när de äter. Det verkar som de har samma mattider som vi. Vi har sett blåmes, talgoxe och gråsparv.

 

Fr.o.m denna vecka kommer vi att göra små utflykter i närområdet på onsdagarna. Vi skulle önska att ni var här till kl.09.00 då."

Lille Bill strävar på med flanosaga!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback