Vildsvin!

Det här ser i alla fall ut som ett vildsvinsspår. Roland fann det idag där Hopbrôtevägen kommer ut vid Döverud.  Det är inte så ologiskt heller om man kopplar ihop det med den uppbökade gräsmattan hos Kjell o Gunvor i somras. Avståndet där emellan är inte så stort.
 
Vildsvinsobs rapporterade kollega från Fölsbyn också häromdagen. Man hade sett en sugga och sex kultingar från i fjol. Hon lär också ha bökat i ordning för att föda nya.
 
Känns lite kluvet med vildsvin. De är goda att äta och ett jaktbart vilt. Men vi som aldrig haft dem förut är osäkra på hur de påverkat marker och vilt. De blir ju så många, ganska snabbt, speciellt efter en mild vinter som denna. Den som lever får se.
 
Uppdaterat torsdag kväll: Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent i Jägareförbundet, har kollat på bilden och tvekar inte; det är vildsvin och han gissar att det kan vara ett ungt djur. Undrar om vi redan haft föryngring här fast vi inte sett nåt av dem. Daniel är naturligtvis trovärdig från sin yrkesposition men också för att han bor på Öster Malma, mitt i värsta vildsvinsområdet i Sörmland. Han är van att skilja ut vildsvinsspår från andra klövdjur.  Lite extra roligt är att Daniel och Roland satt på ungefär den här platsen och pausade i harjakten för några veckor sedan.

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Jag läste kommentarerna till Svensk beredskap. Tyvärr tror jag inte att Putins ställning är så svag och i varje fall i Moskva är nog många positiva till invasionen p g a Ukrainas historiskt starka band med landet. Den opposition som finns finns i Moskva men...Vi var helt nyligen på en föreläsning av Elisabet Hedborg (känd TV-journalist som bor i Ryssland) och hon förklarade att en man som Putin är populär, speciellt eftersom han fick ordning på landet efter Jeltsins katastrofala styre. Han stöttas av oligarkerna och rysk-ortodoxa kyrkan och så länge oljan flödar så kan han hålla uppe ekonomin. Men på sikt är ekonomin svag och det behövs förändringar och då kan Putin falla. Den som lever får se..

Vildsvin har vi här nere och de ställer till en del. LRF vill ju helst att man inte utfordrar dem för då får de fler kullar. Jag hade en kollega som krockade med två stycken! Hon klarade sig oskadd men bilen blev skrot. Så visst är köttet gott men de ställer till skada..Och tyvärr är det så mycket restriktioner kring köttet att det sällan finns i vanliga handeln. Det borde man ändra på.

2014-03-06 @ 23:07:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback