Boken om Jan Guillou ges ut ...

... ändå fast på annat förlag! Bra! Jag väntar på den. Kan väl inte vara svårare än att justera eventuella felaktigheter inför utgivningen. Jan lär  ha  erbjudits att kolla igenom texten och komma med rättelser, men han har inte velat göra det. Då får han väl skylla sig själv om det slinker igenom fel som visar honom i en negativ dager.
http://www.svd.se/kultur/guillous-bok-ges-ut-trots-allt_8872196.svd?sidan=1
http://www.dn.se/kultur-noje/stoppad-guilloubiografi-ges-ut-pa-annat-forlag/
 
För övrigt så har Jan G. nyligen uttalat sig om första världskriget. Han menar att det hade varit bättre om Tyskland vunnit. Detta med Tysklandsvurm och Englandshat hör ju till J:G;s tröttsamma käpphästar, de som ständigt upprepas i alla hans böcker, liksom Islamfavorisering kontra Israel- och kristendomsskepsis.
 
Nu kan jag väl ibland hålla med  J.G. om att det kanske inte varit så annorlunda. Vi skulle ha kunnat leva i  en Europeisk stormakt byggd på militärmakt med ett dominerande Tyskland. Nu lever vi ju i  en Europeisk stormakt byggd på ekonomiskt herravälde med ett dominerande Tyskland. Det  nationella svängrummet är inte så stort i något fall.
 
Man kan ju tycka att vi ändå har en fördel av att leva i en demokrati, men det finns faktiskt ingen paragraf som berättigar oss att lämna EU, ens om vi nu skulle vilja det och fatta ett demokratiskt beslut i Sverige om det. Så vad är skillnaden mellan att vara militärt ockuperad och   ekonomiskt ockuperad? Och våra folkvalda tycks kunna fatta vilka demokratiska beslut som helst om vårt lands rovdjurspolitik men de körs över av EUs tjänstemän i en svineblink. Så mycket är den demokratin värd i praktiken!!! ;-( 
 
Jag håller inte med J.G. när det gäller hans slutsatser om första världskriget, men det finns ändå tänkvärda paralleller mellan militär makt och ekonomisk makt, fast de inte syns omedelbart. Den ekonomiska diktaturen är vi inte så vana vid än ur ett historiskt perspektiv, den förblir mer osynlig över tid och tenderar att bortförklaras. Militär diktatur  går att avbilda med uniformer och vapen, den syns direkt, är  svår att bortförklara. Men båda kan vara väl så effektiva när det gäller att tillskansa sig makt och behålla makt.
http://www.dn.se/dnbok/guillou-om-anda-tyskland-hade-vunnit-forsta-varldskriget/
 

Kommentarer
Postat av: TantGlad

Tittar in och önskar dig en fin torsdag.
Ha det så gott!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback