Betyg åk 4, läsmål i 1:an, nat.prov rättas externt?

Det är nya förslag för att förbättra skolan. Betyg i åk 4 gör varken till eller ifrån när det gäller elevernas prestationer. Vi som jobbar i skolan vet mycket väl vilka elever som riskerar att inte nå målen, men sen har vi problem med att få resurser och kunskaper att räcka till för att rätta till det. Betyg behövs inte för att fånga upp dem.
 
Mål för läskunnighet i 1:an är fel, skulle vara i 2:an istället. Barn har så olika takt i läsinlärningen och det finns moment som inte ska forceras fram för då kan det leda till mer bestående läs- och skrivsvårigheter.
 
Att nationella prov digitaliseras (de som går!) är jättebra och rättas externt. Det borde ha gjorts för länge sedan eftersom tekniken finns. Lärare lägger ner massor av tid på den här rättningen som i vissa fall är rent mekanisk. Sen finns det uppgifter som måste rättas manuellt eftersom det bl.a. är texter som ska bedömas och det kan inte göras automatiskt.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/alliansen-vill-ha-betyg-fran-fyran_3392994.svd
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/betygsrepris-utan-spets/
http://www.dn.se/nyheter/politik/bjorklund-laroplanen-behover-inte-andras/
 
Det är bra att skolan hamnar i fokus i valrörelsen men tyvärr ser det hittills ut som om politikerna  väljer att smeta på populistisk kosmetika istället för att göra de genomgripande förändringar som de flesta  är eniga om behövs; förstatligande av skolan ( där har Björklund rätt!), ordentlig höjning av lärarlönerna, bort med dokumentationshysterin - den som görs med motivet presumtiv juridik, statliga bidrag till att anställa IT-personal på skolorna.
 
Som det är idag så går vi omkring med våra lap-topar på skolan och "letar förbindelse" med skrivaren! Smartboardar installeras men programvara saknas eller kan inte hanteras. "Dubbel bokföring" är vanligt, dvs man skriver allt i rackliga datorsystem men för säkerhets skull också för hand på papper. Massor av lärartid går åt till att återställa datorer efter att "uppfinningsrika" elever har ändrat inställningar. Om staten subventionerade it-stöd så skulle lärare få mer tid att vara lärare.

Kommentarer
Postat av: Hanneles bokparadis

Uppgifterna borde vara så formulerade att man kunde rätta datorvis, inte svårt dessa dagar.

Svar: Nja egna texter, fria o faktabeskrivande blir nog svårt att bedöma med diverse dialektord o så.
Inga Magnusson

Postat av: Gunnar

Hela skoldebattenänns förvirrande just nu. Det kommer nya utspel från olika håll. Undrar vad som finns kvar när valet är över.
Mina barn har gått några år i en engelskspråkig skola där man inte bara hade tidiga betyg utan också särskilda prov för att komma in på mellanstadiet (4:an). Passade bra för duktiga barn men är väldigt tveksamt annars.

Svar: Alla politiker har fattat att skolan kommer att bli en viktig fråga i valet. Men ingen mer än Björklund vill bana väg för högre lärarlöner genom att driva frågan om ett förstatligande av skolan. Och det är ju en fråga som alla är överens om är en nyckel till förbättring av skolan. Synd, för vi ändar väl upp med det vanliga; populistisk kosmetik istället för genomgripande nödvändiga förändringar.
Inga Magnusson

2014-03-24 @ 12:32:49
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback