Logikhopp om Ukraina?

Jag försöker få ihop det här utan att säga vem som har rätt och fel, för det är för komplicerat för mig som läget ser ut just nu. Ryssarna på Krim är i majoritet av befolkningen där och ville klart och tydligt höra till Ryssland, inte till Ukraina. Deras ensidiga utträde ur nationalstaten Ukraina godkändes inte av Ukraina och inte av väst, av EU eller av USA.
 
För ett antal år sedan ville den muslimska Kosovoalbanska majoriteten i Kosovo lämna nationalsstaten Serbien utan att för den skull höra till något annat land. Det godkändes inte av Serbien men  av väst, av EU och av USA. USA valde till och med att starta ett krig för att hjälpa till med den självständigheten (samtidigt som EU stod bredvid helt förlamat).
 
Jag säger inte att det ena är mer rätt / fel än det andra. Men det finns onekligen ett logikhopp i EU:s och USA:s agerande om jag inte har missuppfattat nåt.  Är det en lokal minoritet (språk, kultur, religion) som ska få välja vilket land man ska tillhöra, eller ska nationalstaten bestämma vilka områden som ska tillhöra landet och inte?

Kommentarer
Postat av: Gunnar

Ryssarna anklagar USA för dubbelmoral med all rätt tycker jag. Det som oroar mig mest är inte att Krim blir ryskt utan att Putin har stormaktsdrömmar. Vilket land står i tur?

Svar: Ja, om Putin har stormaktsdrömmar måste han hejdas förstås och i tid. Men än så länge har han ju faktiskt bara uppfyllt Krimbornas önskemål. Det finns en krutdurk i oljepipelines som är ryska o som passerar Ukraina på väg mot västeuropa. De utgör e n inkomstkälla som Putin gärna vill ha kvar.
Inga Magnusson

Postat av: Inger Maryissa

Ja, det är nog väldigt komplicerat det som just nu händer i Ukraina
och hur stormakterna styr och ställer i världen och som alltid vanliga människor blir lidandes
och som inte får sina röster hörda om hur de egentligen vill ha det
och att det dessutom händer att olika folk, med olika religioner osv. som innan levt i fred sida vid sida,
p.g.a detta helt plötsligt vänds mot varandra och mer eller mindre blir tvugna att välja sida
Vi får hoppas att Putin inte fortsätter med detta han håller på med,
och samtidigt att också Usa och andra länder agerar förnuftigare

Svar: Jag kan bara hålla med dig, både om att Putin stoppar nu och att västvärlden kan behålla sitt lugn
Inga Magnusson

2014-03-25 @ 16:17:49
URL: http://ingermaryissa.bloggo.nu/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback