Rysk gas är bricka i spelet.

40 % av Tysklands gas kommer från Ryssland, sedan man avvecklade kärnkraften,  och de gigantiska gasledningarna går genom Ukraina. Det är en viktig ingrediens i det som händer framöver i Ukrainakrisen. Politik , etnicitet och ideologier spelar naturligtvis roll men man ska inte underskatta ekonomins betydelse. Tyskland är oerhört beroende av gasen från Ryssland och det handlar om fasta anläggningar som inte låter flytta på sig. Ryssland som har en skruttig ekonomi är beroende av inkomsterna från gasförsäljningen till väst. Sen används gasen som muta i närområdet.  Ukraina fick ordentlig rabatt på gaspriset i samband med att ledningen för landet sa nej till EU.
http://www.expressen.se/ledare/expressen-ledare-gasen-stinker/
http://www.dn.se/debatt/nu-trader-oligarkerna-ater-fram-pa-ukrainas-maktscen/
 
Ukraina är samtidigt ett av världens mest korrumperade länder och upproret på Majdan var väl att se som ett uttryck för att folket är trötta på det. Man talar om oligarkernas välde, dvs de politiska partierna och deras företrädare stödjer aktivt de ekonomiska intressen som backar upp dem och de rättsliga myndigheterna sätter inte upp gränser. Det är komplicerat det hela med många olika ingredienser och de som styr utvecklingen är kanske inte de som man ser först utan det finns underliggande maktstrukturer som manipulerar åt olika håll.
 
Förhoppningsvis kan landet hjälpas in i en fas med mer inslag av verklig demokrati, eventuellt via verkligt fria val som kan stödjas av utländsk bevakning, kanske via FN.
 

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Ja, det är oroväckande. Putin blir alltmera likt de gamla tsarerna.

2014-03-08 @ 23:14:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback