Mycket varg...

... har vi i Värmland. Just nu säger länsstyrelsens Maria Falkevik i ett radioinslag att vi har 30 revir i länet och det har varit föryngring i 20 av dem. Det innebär att hela länet i princip är täckt av vargrevir. Omräknat i antalet vargar så är det 200 djur bara  i Värmland. Det är alldeles för tätt för att vi ska få en god balans i naturen med varg / lo / björn och deras bytesdjur som är bl.a. älg och rådjur.
 
Värmland kommer att ändra karaktär framöver. Älg som vi är vana att se till vardags kommer att bli  ovanlig och våra tamdjur blir i högre utsträckning  vargmat. Trist utveckling som har fått skena tack vare en politisk lekstuga mellan Sverige och Bryssel, initierad och understödd av de organisationer som stödjer ett betraktarperspektiv på situationen, bl. a. WWF, Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen. Vi som bor här är maktlösa och kan bara åse katastrofen som är i antågande, en kollaps av det vilda djurlivet, så som vi känner det.

Kommentarer
Postat av: Hanneles bokparadis

vargar är ju rädda för människor

Svar: Nej, de har ingen nedärvd rädsla för människor och uppträder ganska oblygt i trädgårdar exempelvis. Eftersom de inte får jagas så har de ingen negativ erfarenhet av människor o inte så stor anledning att hålla sig på stort avstånd.
Inga Magnusson

Postat av: Pillan


Ja, ja en får väl transformera sig till skogsråa för skog är det enda som blir kvar tå Värmland när ingen kan ha djur och hålla marken öppen :-(

Svar: Ja, det är en sakta tickande katastrof med ett förändrat levnadssätt på vår landsbygd. Det var inte det här livet vi valde en gång i tiden. Vi bosatte oss inte här för att betrakta djuren och naturen, utan för att leva med dem och i viss mån av dem.
Inga Magnusson

2014-06-09 @ 23:14:24
Postat av: Lena

Totalt vanvett!

Svar: Ja, vi håller med!
Inga Magnusson

2014-06-10 @ 16:33:10
Postat av: Anonym


"Ja, det är en sakta tickande katastrof med ett förändrat levnadssätt på vår landsbygd. Det var inte det här livet vi valde en gång i tiden."

Ja det fanns ju en undersökning på tidig 90_tal som visade på dom som förlorad ALL livskvalitet på grund av vargens återkomst.

Svar: Jo men visst är det så. Människor som har tamdjur för att hålla landskapet öppet, orkar ofta inte med att se sina djur dödas och slitas sönder av varg, trots rovdjursstängsel som nu senast i Kristinehamn. Jakten är förbi för många och visst finns rädslan där när man stöter på grupper av varg i skogen. Livskvaliteten har fått stryk både här i Värmland o annorstädes numera. Då på 90-talet var det bara Värmland som var drabbat. Vargen var impopulär i Värmland då enligt undersökningar som gjordes och det har enligt senaste forskning blivit ännu värre. Det är färre som vill ha varg nu och till och med de som bor i tätort säger nej till detta rovdjur.
Inga Magnusson

2014-06-10 @ 20:18:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback