Rundvandring i trädgården!

Nypa vissna penséer är kontemplativt på något sätt. Jag gillar att hålla på med det en ljummen försommarkväll när gubben är borta på möte. Det tar en god stund för jag har massor. Men om jag håller efter dem så fortsätter de att blomma jättelänge. De fortsätter liksom tills de går i fröställning så om jag förhindrar det så blir blomningen lång.
Tujan här skulle bli tre meter, det minns jag att försäljaren sa när jag köpte den lilla busken. Nu är den betydligt högre, vågar inte gissa hur hög. Vi funderar varje år på om den ska kapas ner. Men än står den kvar. Jag vill egentligen ha ett fönsterglas där istället vid altanen, som vindskydd.
De här hade jag med hemifrån Bäck, mitt föräldrahem. Glömde vad de heter, men visst är det Iris. De trivs här och förökar sig friskt, överlever torka och vanvård.
Perennarabatt kallade min mamma detta. Men det låter så ambitiöst. Mycket är vildvuxet; Blågull och Akleja, så det är väl ett mellanting mellan rabatt och vildmark.
Kul att blommor inte behöver stå inne på fönsterbrädan för att lysa upp ett rum. Den här Rododenron på norrsidan, syns väl in genom fönstret.
De flesta blommorna runt mitt hus är förstås krukorna med Pella, penséer, Hänglobelia, och Margueriter. I stort sett samma i alla krukorna. Tacksam kombo. blommar länge.
 
Lite suddig är bilden, men den ska föreställa en närbild på Blågull. Den är också en som invandrat på egen hand. Tror inte jag har planterat någon, nu är det många. Och glad för det är jag.
Daglilja, de blommar mycket och tacksamt i år.
Akleja finns också i alla möjliga färger. Det är en oplanterad rymling, som förökat sig i mängd i rabatten, men jag gillar dem och har inte hjärta att ta bort.
Under fönstren är det också som vanligt Pellor, omgivna av vita blommor  och blå Hänglobelia.

Kommentarer
Postat av: Lena

Din perennrabatt är helt underbar! Den sköter sig själv och växtena söker sig dit. Kan det bli bättre?

Trädgårdsspecialisten/författaren Karin Berglund skulle gilla den! Hon avskyr "Hitlerträdgårdar" där allt hålls i strama tyglar.

Svar: Tack för vänliga ord om min rabatt! ;-) Det är en del ogräs i kanten, har inte hunnit ta bort i år. Någon "Hitlerträdgård" är det inte. Kul uttryck, har inte hört det förut.
Inga Magnusson

2014-06-13 @ 00:40:38
Postat av: AnnaKK

Gillar din vildvuxna perennrabatt!! :-) Har något liknande själv, fast det "vildvuxna" i den består till största delen av en gigantisk vinranka (så kallad staketdruva) som sträcker ut sina "tentakler" åt alla håll och kanter och gladerligen lägger sej över alla andra växter och försöker kväva dem... <:-I Har planer på att minska ner den rejält, men tvekar om när på året det är bäst att sätta sågen i den. Vill ju inte ta död på den, men vill ha den lagom stor! (Vilket i och för sej verkar vara ganska omöjligt, men i år verkar den vara på väg mot nytt storleksrekord).

Postat av: Veiken

VACKERT! Det så underbart ute nu och du har det verkligen fint hos dig! :)

2014-06-13 @ 17:44:30
URL: http://www.veiken.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback