Läxor eller inte?

Det kan man diskutera i all oändlighet, för och emot. Men det är hur man vrider och vänder på det ingen fråga för kommunpolitiker. Det är en pedagogisk fråga som hör hemma i klassrummet, gärna efter diskussion med elever och föräldrar, men slutligen är det läraren som bestämmer. Det är svårt med  den första läsinlärningen om eleverna inte tränar en stund hemma också några gånger i veckan. Vissa färdigheter kräver verkligen repetition och träning för att automatiseras. Och så små barn klarar inte långa arbetspass utan behöver dela upp i många kortare stunder. Som lärare har man svårt att hinna  lyssna på var och en elev så mycket som skulle behövas. Det vore förödande att hänga ett kommunalt beslutat läxförbud över skolverksamheten i det läget. Man kan förstås undra också hur politikerna ska kunna förhindra barn att ta med sig böcker hem och träna extra självmant, utan att ha fått läxa. Ambitiösa barn och ambitiösa föräldrar finns ju.
 
Sen kan naturligtvis kommunpolitiker besluta att det ska finnas erbjudande om kostnadsfri läxhjälp i någon form på skolan, eller att man har  ferieskola / sommarskola som kan stödja elever i behov av särskilt stöd eller alla som vill. Men det är en annan fråga.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/kommun-vill-slopa-laxor-i-skolan/
 

Kommentarer
Postat av: Veiken

Jag vet precis vad jag tycker. Det finns något som heter föräldraansvar, men tyvärr så tar inte alla det på allvar! Självklart ska det erbjudas läxhjälp för den som vill eller behöver ett extra stöd från skolan. Rättvist kan det aldrig bli, men de svaga måste få en extra chans!

Svar: Det verkar vansinnigt att lägga det här beslutet på politikernivå.
Inga Magnusson

Postat av: Marie

Kan bara skriva under på vartenda ord. Vår profession och framför allt de pedagogiska besluten verkar gå att plocka bort/ner bit för bit. Sedan undrar man varför lärarna inte har någon hög status. Handling och konsekvens är inte våra politikers starka sida.

Svar: Om man tänker efter så är det här förslaget på något sätt den ultimata avrättningen av förtroendet för lärare som proffs! Men då hoppas jag också att politikerna tar det fulla ansvaret för konsekvenserna av att lägga sig i klassrumsarbetet, så vi slipper bära hundhuvudet
Inga Magnusson

2014-06-17 @ 08:36:20
URL: http://www.mariee.se
Postat av: Gubben

Håller fullständigt med om att läxor eller inte har inte politiker med att göra. Lämna detta till proffsen, lärarna.
Sv. Angående mousserande vinet. Helt okej lite smaklöst, kostar bara 60 kronor. Finns på bolaget.

2014-06-17 @ 22:32:20
URL: http://mhats.blogg.se
Postat av: Thove

Jag håller verkligen med dig! Vissa barn kan behöva den extra övning som läxor ger för att klara av skolarbetet, vissa arbetar kanske bättre hemma och vissa arbetar bättre när de kan ta det i regelbundna etapper, vilket läxor gör möjligt. Andra kanske inte får ut någonting av läxor alls. Det är individuellt och om någon ska bestämma så borde det vara läraren för eleven i fråga. Tycker du att man ska ha läxor? Jag har gjort en omröstning: http://www.plusett.nu/omrostning-4404/tycker-du-att-man-ska-ha-laxor-i-skolan

Svar: Jag hinner nog inte svara på någon omröstning. Men jag tycker att det framför allt måste var upp till läraren av ytterst avgöra när, om och hur läxor ska användas. Självklart är det något man behöver diskutera med elever o föräldrar. Men avgörandet ska vara lärarens, inte elevers, föräldrars eller politikers. Läxor ska inte heller vara nyinlärning utan bearbetning och repetition. Jag har som lärare erbjudit enskilda elever långsammare inlärningsgång o lägre ambitionsnivå betygsmässigt när de tyckt att läxorna har varit betungande. I min undervisning är det möjligt, vilket det kanske inte är för alla. läraryrket är ett hantverk där var o en har sina " verktyg" så det går inte att generalisera. Det är målen som är viktiga inte vägen dit. Men hittils har ingen antagit det erbjudandet. Men det känns bra att synliggöra konsekvenserna av att inte ha något hemarbete.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback