10.000 kr / månad ...

... kunde man ha höjt lärarlönerna med för det som sänkningen av restaurangmomsen kostade statskassan. Lite funderar man över prioriteringarna där, visst blev det fel. Den lägre restaurangmomsen slog ju inte ens igenom på priserna o inte särskilt många fler blev anställda i branschen. 
 
Lärarutbildningsplatser gapar tomma, samtidigt som kraven för behörighet o legitimation skärps. Det kommer inte att gå ihop. Den låga lönen är inte det enda som avskräcker ungdomar från att bli lärare men det är en viktig faktor i sammanhanget, livslönen efter lång högskoleutbildning blir låg och de flest går ut i yrkeslivet med rejält minus i stora studieskulder. De låga lärarlönerna är naturligtvis ett problem för den enskilde  läraren, men framför allt ett samhällsproblem när de får såna konsekvenser som lärarbrist. i

Kommentarer
Postat av: Henrik

300.000 lärare x 10.000 kr x 12 månader så kan du säkert inse vad det skulle kosta per år. Blir ganska manga miljarder. Betydligt fler än vad restaurangmonsen kostar att sänka vilket jag dock delar din kritik emot.


Svar: Jag får erkänna att jag inte kollat siffrorna och jag vet inte hur man räknat, men den här uppgiften finns i flera seriösa tidningar så jag utgick ifrån att den var rätt. Tyvärr kan jag inte länka till artiklar nu.
Inga Magnusson

2013-04-15 @ 09:28:42
Postat av: Henrik

Jag ville bara påpeka att det handlar om 36 miljarder kr bara att höja lönen för alla lärare per månad i EXTRA årskostnad... (Jag tog ex på 300.000 lärare. Tror det finns ett antal 10-tusen till men jag har inte hittat exacta siffran)

Svar: Jag får inte ditt räkneexempel till 36 miljarder per månad. Men å andra sidan var matte inte mitt starka ämne. Och hur många lärare det finns vet jag inte heller. :-) Jag har som sagt bara gått på andrahandauppgifter i annats seriösa tidningar.
Inga Magnusson

2013-04-15 @ 12:59:16
Postat av: Gunnar

Jag lägger mig inte i räknandet men läraryrkets status måste höjas och där är lönen en viktig del.

Postat av: Lennart Carlstedt

Nog är lönen en viktig del. Men reportaget i Aktuellet idag visade att bara en tredjedel av tiden går ut till ndervisning och en orimligt stor del till adminstration och dokumentation. Jag är rädd att dokumentationsraseriet förekommer inom fler yrkesområden.

Svar: Ja, den dåliga lönen är en del av orsaken till läraryrkets låga status, uppifrån central nivå detaljstyrda krav på administration är en annan. Det är säkert likadant för en del andra yrkesgrupper också, exempelvis läkare o sjuksköterskor. Men där har man fortfarande många sökande till utbildningarna, så det hela har inte utvecklat sig till ett samhällsproblem.
Inga Magnusson

2013-04-16 @ 00:14:28
Postat av: Gunnel

Hur man än räknar så är det absolut befogat med en ökning av lärarnas löner.

2013-04-16 @ 20:37:07
URL: http://sigrid-gunnelsblogg.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Den låga lönen kan snart få konsekvenser även för andra yrkesområden. Redan är det svårt att få tag i sjuksköterskor p g a den låga lönen. Och barnhjärtkirurgin i Lund var ju i kris för en kort tid sen tack vare usla villkor. Snålheten bedrar visheten...

2013-04-16 @ 22:41:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback