Bitcoin

Bitcoin är en digital valuta skapad på nätet 2009 av Satoshi Nakamoto (pseudonym förmodligen, ingen vet vem han är) . Den styrs inte av några länder eller centralbanker, värdet kan aldrig manipuleras,  men kan växlas till vanliga valutor och accepteras allt mer som betalmedel. Jag läste om valutan på Wikipedia, men begrep förstås inget, eftersom språket som den beskrivs med kryllar av datatermer som är okända för mig.  Värdet på Bitcoin kan alltså aldrig manipuleras av banker men fluktuerar kraftigt. I spåren på Cypernkrisen så rusade värdet på någon månad upp med tre gånger o i början på april så handlades en Bitcoin till rekordnivån 100 dollar.
 
Basic så känns den inte så främmande ändå och kanske minst lika säker som vilka vanliga pengar som helst (eller osäker om man vill uttrycka det så).. Jag menar de vanliga pengarna som jag sätter in på banken finns ju inte heller egentligen (ingen bank har täckning för kundernas bankmedel o skulle kunna lämna ut dem alla på en gång!!) Hela systemet bygger ju på att vi tror på banken, på vårt förtroende, inte på verkliga omständigheter. (påminner osökt om hur medeltidens samhällssystem byggde på att befolkningen trodde på Gud o kyrkan!)  Det är därför det blir så farligt när banker agerar på ett sätt som skadar kundernas tillit till dem.  Betaltransaktioner  gör vi ju alla numera på nätet och pengar som jag har eller inte har syns ju sällan som kontanter, de är bara siffror på en digital sammanställning.    Inte ens centralbankernas guld finns tydligen egentligen där det borde finnas. 
 
Intressant utveckling med fristående o självständiga valutor och kanske ett bra alternativ på sikt. Ännu så länge finns inte så mycket bitcoins och inbyggt i systemet finns en begränsning av antalet. Sen ska man nog inte tro att Bitcoin blir fortsatt den enda digitala valutan på marknaden om den visar sig vara framgångsrik. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback