Byråkrati o dokumentation...

... breder  ut sig i vård, skola o omsorg. Nu har det kommit förslag om att alla olyckstillbud på dagis ska rapporteras till ett centralt nationellt register. Ändå kan man inte säga att de är ett stort problem. Barn snubblar, ramlar o får blåmärken, det ingår på nåt sätt i deras utveckling o endast ett av tio olyckstillbud sker på dagis, resten i hemmet. Men det finns en risk, skriver Marteus i Expressen idag, att det blir fler olyckstillbud medan personalen är upptagen med att skriva rapporter istället för att ha tillsyn över barnen. För man kan anta att som vanligt så läggs administration bara på som arbetsuppgift utan att mer personal anställs för uppgiften.
 
Lärare sysslar med administrativa uppgifter en tredjedel av sin arbetstid. Det är inte orimligt att tänka sig att det i slutänden påverkar elevernas lärande.
 
Enligt Marteus så klagar en läkare över att han o hans kollegor bara håller på med patientarbete 18 procent av tiden, resten går åt till dokumentation av olika slag.
 
Hur blev det så här? Och varför?

Kommentarer
Postat av: Lena

Byråkratin måste ha rapporter för att göda sig själva, kunna nyanställa och växa. Om det gynnar verksamheterna är underordnat. Ingen tycks styra och Parkinsons lag gäller.

Svar: Aha, du menar att motivet till den här dokumentationshysterin handlar om att försörja den nivån som ska ta emot våra rapporter o dokument? Där måste förstås anställas ett rejält antal människor som ska läsa o registrera allt. Visst kan det vara så.
Inga Magnusson

2013-04-20 @ 08:35:26
Postat av: Marie

Jaa, hur har det blivit så här. Med tanke på att det är vi själva som konstruerar det mesta i vår värld borde det ju gå att konstruera om... Eller så har vi blivit mer osäkra ju mer vi vet. Vetenskapen gör oss kanske inte självständiga utan snärjer oss i administration istället. Papper och dokumentation uppfattas ju som både sanningar och som om man vet vad det är man håller på med. Dokumentation verkar ju gå hand i hand med kvalitet...åtminstone uppfattas det tydligen så.

Svar: Ja, men som Marteus skriver så är det ju inte självklart att kvaliten blir högre om allt mer av arbetstiden gårt till dokumentation. Åtminstone inte om man inte anställer mer personal som kan kompensera den tid som går åt till dokumentationen. Som M skriver så kanske det blir fler barnolycksfall på dagis om personalen blir allt mer ockuperad av att skriva rapporter.
Ibland undrar jag om juridiken fått allt för starkt grepp om offentlig verksamhet. Allt måste skyddas mot presumtiva överklaganden och skadeståndskrav, allt måste kunna bevisas in absurdum.
Inga Magnusson

Postat av: soffie

já jisses hur kunde det bli så det blir mer och mer som ska skrivas överallt ,undrar vem som läser allt som skrivs och dokumenteras? kramen

2013-04-20 @ 22:08:53
URL: http://soffie69.blogg.se
Postat av: Lennart Carlstedt

Bacillerna och tumörerna
jublar högt under jourerna.
Si administratörerna
är flera än doktorerna.

Detta citat satt på anslagstavlan när jag jobbade som sjukhusbibliotekarie. Tycks vara aktuellare än någonsin!

2013-04-20 @ 23:44:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback