Antiklimax alltså!
Tja inte helt oväntat resultat av fullmäktigemötet i kväll, minoritetsåterremiss som begärdes av FP.
Det tycks finnas en klar majoritet för det förslag till skolorganisation som nu framlagts i fullmäktige, dvs nedläggning av högstadiet i Töcksfors och av skolorna i Bön o Blomskog, men de som känner sig berörda vill krångla och förhala så länge som möjligt. De valde alltså att utnyttja den möjlighet som finns, att en minoritet kan driva igenom krav på återremiss i fullmäktige. Inget beslut nu om skolorna i Årjäng, det kommer då vid nästa fullmäktige. De här bygdeskolorna har vardera ca 20 - 30 elever fördelade på 6 - 7 åldersgrupper. Det handlar om riktigt små skolor alltså. Gissar att de är de minsta i Värmland, kanske i hela Sverige.
Årjäng har verkligen strävat på in i det längsta och hoppats på att de små fina skolorna på landsbygden skulle locka till inflyttning och folkökning. Men det blev inte så. Elevantalet bara minskar och nu tvingas man anpassa skolorganisationen till verkligheten, 200 färre barn de senaste 10 åren och trenden går fortsatt neråt. Det går inte att drömma längre, även om det gör ont att släppa taget om djupt kända förhoppningar.
Ekonomin går back och skolorna i centralorterna Årjäng och Töcksfors har lokalmässigt fått förfalla. Det måste till nybyggnation och omfattande renoveringar där, istället för de senaste årens lappverk av provisorier. Gymnasieskolan behöver ses över. Det är dags för en helhetssyn på skolorna i Årjängs kommun, alla barn har rätt till skola med hög kvalitet och det här beslutet som skulle ha fattats nu, är första steget på den vägen.
Kommentarer
Svar:
Absolut ska vi ha drömmar Carolin - det är inte fel, det är livets krydda.
Men fullmäktiges budget och planering för skolans kvalitet kan inte bygga på drömmar. Där måste underlaget vara mer realistiskt än så; bl.a. tillgänglig statistik framåt och bakåt.
Jag är stolt över att bo i en kommun som ändå har försökt så himla länge med förhoppningen om en stor inflyttning i kölvattnet på gränsläget, skogen och annat. Men som det ser ut nu så måste det till en förändring.
Ha en trevlig helg!
Inga Magnusson
Svar:
Näringslivet i Årjäng är mycket skog och allt som därtill hörer med ex transport. Småindustri nästan som Gnosjö, sällan någon arbetslöshet, brukar ha Värmlands lägsta när det gäller både vuxna o ungdomar. Många jobbar i Norge o pendlar. Men det stora nya är ju gränshandeln med två stora köpcentra vid gränsen mot Norge. Men inget av detta har lyckats öka befolkningen, det minskar hela tiden.
Inga Magnusson
Svar:
Jag har inte i huvudet befolkningssiffrorna år för år, men antalet barn i kommunen kan man följa o det minskar. Det är ju det som styr skolans planering. Om befolkningssiffrorna i stort ser annorlunda ut så betyder det i så fall att vi har inflyttning av annat än barnfamiljer. Norska pensionärer?
Inga Magnusson
Svar:
Det finns något år som är som en puckel med fler elever i skolan, vet inte var den hamnar i demografin, men den långsiktiga trenden både om man ser bakåt hur det har varit och framåt på antal födda så är det stadigt neråt, tyvärr. Roligt om det vore så att befolkningen och barnantalet ökade, ingen vore gladare än jag. Årjäng är fantastiskt på så många sätt och jag fattar inte hur man kan avstå från att bo här. Det var inte alls meningen att jag skulle hamna här för gott när jag flyttade hit år 1972, men jag föll pladask för mentaliteten, naturen och kulturen ( alltså inte enbart för en viss "inföding", ha ha...!)
Inga Magnusson
Trackback