Bloggen = genrernas död??!!

Varje gång bloggande blir angripet utifrån så kommer de här tankarna; Va ä dä tess?? (Vad fyller det för funktion och för vem? Vad betyder bloggen för läsare och vad betyder den för skrivare?)

Hiitllls har det skrivna ordet varit strikt indelat i genrer: Författare har skrivit barnböcker eller sience fiction, eller sagor eller faktaböcker eller deckare eller biografier osv, Och man har oftast hållit sig till sin genre för att få respekt. Att blanda genrer i samma litterära alster har varit näst intill omöjligt för en författare med anspråk på att betraktas som seriös. Men jag har en känsla av att genrerna har varit en  konstlad uppdelning, gjord utifrån kommersiella  / vetenskapliga intressen. Författare har inte alltid velat bli infösta i genrer och disciplinera sitt skrivande till att hålla sig inom en ram. Läsare har inte heller alltid velat vara smalspårigt genriga i sitt läsande.

Nu kommer bloggen och välter genrerna över ände. På bloggen kan en och samma skribent syssla med att varva biografi, deckare, dokusåpa ur levande livet, anspråkslösa dagboksblad, bildillustrationer, poesi, nostalgi, allt i en salig blandning. Det skrivna ordet fokuserar och fördjupar inte längre genren utan fokuserar och fördjupar personen. Kanske är det till och med intressantare än det mer intellektuella utforskandet av  en genre.  Är bloggen genrernas död eller bara ett komplement?  Är bloggens genreöverskridande bara ett tecken på dess låga nivå eller är det en helt ny litterär form?  Den nya tidens glaspärlespel för att nu väcka liv i den gamle Hesse? Är bloggen ett nytt sätt att använda det skrivna ordet på, ett sätt som varit länge efterlängtat men inte möjligt förrän med den nya tekniken?  Eller är den bara ett offentligt klotterplank?

Kommentarer
Postat av: Marie

Kanske är det som Olga Dyste vill förmedla med sin tanke om det flerstämmiga klassrummet. På bloggen sprider flerstämmigheten sig som en löpeld. Vi får kalla det för den flerstämmiga nationen istället..;-)).

2006-09-27 @ 20:46:45
Postat av: Inga M

Visst är den bra, den gamla pedagogklassikern. Ligger något i jämförelsen!

2006-09-27 @ 20:53:13
Postat av: Björn

Jag tycker inte att offentligt klotterplank är så bara om man inte har en negativ värdering i ordet "klotter".
Det kanske är ett sätt att låta en del av hjärnan vara offentlig "bara". :-)

Postat av: Inga M

Det där med "offentlig hjärna" låter lite läskigt! Jag undrar om jag ska fortsätta blogga? :-)

2006-09-29 @ 06:27:30
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback